Update articol:

Organismele europene le cer băncilor să fie flexibile cu privire la neplata ratelor în perioada pandemiei

euro pixabay.com

Băncile au flexibilitatea necesară pentru a evita o creştere semnificativă a provizioanelor pentru neplata ratelor la credite în perioada pandemiei de coronavirus, au apreciat miercuri organismele europene care supervizează piaţa bancară şi bursieră, transmite Reuters.

Băncile au avertizat că se confruntă cu o creştere a provizioanelor pe măsură ce companiile şi gospodăriile cărora le-au acordat credite se confruntă cu rambursarea ratelor în contextul crizei coronavirusului.

Statele UE au aprobat măsuri destinate să vină în ajutorul companiilor precum suspendarea plăţii ratelor. Însă băncile nu sunt sigure dacă o amânare de la plata ratelor nu constituie tehnic o incapacitate de plată şi în consecinţă declanşează automat o majorare a provizioanelor, în conformitate cu regula contabilă globală cunoscută sub denumirea IFRS 9. O majorare a provizioanelor ar afecta capitalul băncilor.

“În opinia ESMA, IFRS 9 include suficientă flexibilitate pentru a reflecta circumstanţele specifice ale pandemiei COVID-19 şi a măsurilor de politici publice asociate” a informat într-un comunicat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La rândul său, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a încercat şi ea să liniştească băncile. “EBA cere flexibilitate şi pragmatism în punerea în aplicare a cadrul prudenţial care clarifică faptul că, în cazul unor moratorii la plata datoriilor, nu există o clasificare automată în incapacitate de plată sau în statutul IFRS9”, a informat EBA într-un comunicat separat.

Potrivit unui articol publicat zilele trecute în Financial Times şi Banca Centrală Europeană se pregăteşte să permită băncilor să nu aplice pentru moment noile reguli contabile impuse de legislaţia IFRS 9. O decizie similară a fost adoptată deja Banca Angliei. 

Florin Cîţu: “Cei care doresc să aibă ratele amânate pot să o facă până la nouă luni de zile; vom vedea dacă va fi propunerea finală” (video)

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera