Investitorii prevăd că anii următori vor fi marcați de falimente și reduceri de cheltuieli, deoarece o parte mai mare din veniturile corporative, ale gospodăriilor și ale statului se vor îndrepta către finanțarea datoriilor.
Creșterile ratelor dobânzilor ar putea atinge apogeul în Europa, dar pentru consumatori, companii și guvernele care au împrumutat trilioane de euro în era costurilor de îndatorare ultra-scăzute, acum există multă durere, potrivit Bloomberg.
Până la sfârșitul acestui deceniu, împrumutații din Europa s-au confruntat cu rambursarea unui munte de datorii vândute atunci când costurile de finanțare erau de multe ori mai mici. Deși ajustarea este dureroasă în multe locuri, inclusiv în SUA, este un șoc deosebit în Europa, unde ratele dobânzilor au fost sub zero timp de opt ani. Mulți debitori au amânat refinanțarea, în speranța că ratele vor scădea din nou. Dar, având în vedere că economiile au avut o performanță mai bună decât se așteptau, acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil.
Investitorii prevăd că anii următori vor fi marcați de falimente și reduceri de cheltuieli, deoarece o parte mai mare din veniturile corporative, ale gospodăriilor și ale statului se vor îndrepta către finanțarea datoriilor. Un indicator clar al schimbării majore care se apropie este decalajul dintre ceea ce guvernele și companiile la nivel global plătesc în prezent în dobândă și suma pe care ar plăti-o dacă s-ar refinanța la nivelul actual. În afară de câteva luni din preajma crizei financiare globale, indicatorul a fost întotdeauna sub zero. Acum se situează în jurul unui maxim record de 1,5 puncte procentuale.
„Dacă pariul tău a fost că anii 2010 sunt noua normalitate în care ratele au continuat să scadă și te poți refinanța oricând, acum este un mediu cu adevărat dificil”, a spus Mark Bathgate, un fost investitor Goldman Sachs Inc. și BlueBay Asset Management, care își conduce acum propria firmă de consultanță. „Problemele în creditul european ar putea fi mult mai grave decât în SUA”.
Pentru companii, dintre care multe s-au împrumutat masiv în timpul pandemiei, marele zid de refinanțare începe în 2025 și atinge vârful în 2026. Firmele cu randament ridicat din Europa au peste 430 de miliarde de dolari datorate în a doua jumătate a deceniului, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
„În timpul anilor de epocă ai banilor ieftini, nu s-a acordat atât de multă atenție modului în care ar putea arăta un mediu de dobândă ridicată”, a spus Danielle Poli, manager de portofoliu la Oaktree Capital Management. „Vedem în continuare stres care se așteaptă pentru unii debitori, în special pentru cei care au structuri de capital mai agresive.”
Falimentele dintre cele mai riscante companii nu sunt de așteptat să se apropie de rata de 13,4% observată în timpul crizei financiare globale. Moody’s Investors Service estimează că rata globală de nerambursare a companiilor cu rating junk va depăși media istorică până la sfârșitul acestui an, înainte de a atinge un vârf de 4,7% în martie 2024. Pentru Europa, se estimează că va atinge un vârf de aproximativ 3,8% la mijlocul anului viitor.
Cercetătorii Băncii Angliei estimează că companiile cu levier ridicat (n.r. o strategie de investiții prin utilizarea banilor împrumutați, în special prin utilizarea diferitelor instrumente financiare sau a capitalului împrumutat pentru a crește rentabilitatea potențială a unei investiții) reprezintă aproximativ 60% din datoria corporativă a Regatului Unit, dar doar 5% din numerar. Aceasta înseamnă că aceste firme au mai multe șanse să reducă investițiile sau locurile de muncă pentru a rămâne pe linia de plutire.
Companiile ar putea avea nevoie să înceapă să strângă fonduri pentru refinanțare cu până la un an înainte de scadența datoriei, în cazul în care trebuie să găsească noi creditori, potrivit lui Jochen Schönfelder, partener senior la Boston Consulting Group din Köln. El a văzut deja firme din Germania reducându-şi costurile și spune că unele apelează la fonduri private de datorii dacă au nevoie de numerar rapid.
Durerea pentru consumatori va fi resimțită în cea mai mare parte prin creșterea costurilor ipotecare și, în multe țări, creșterea ratelor dobânzilor nu a avut loc încă în plățile lunare. Rata efectivă a dobânzii la creditele pentru locuințe restante din Marea Britanie a fost sub 3% la sfârșitul lunii iunie, potrivit Băncii Angliei, în comparație cu aproximativ 6,7% pentru produsul fix mediu pe doi ani, potrivit datelor de la Moneyfacts.
Suedia poate servi ca un barometru al durerii pentru alte țări. Noii deținători de credite ipotecare suedeze și-au văzut costurile împrumuturilor ca proporție din venit dublată, până la 10% în 2022, cel mai înalt nivel din cel puțin un deceniu, potrivit Finansinspektionen. Acest lucru a făcut ca prețurile proprietăților să scadă, declanșând o serie de insolvențe și cereri de scutire de datorii în rândul constructorilor.
Povara guvernelor se duce deja asupra consiliilor și autorităților publice subnaționale. Multe consilii din Marea Britanie au amânat programele de împrumut pe termen lung în speranța că ratele vor scădea. „Sfatul nostru este, practic, să stați deoparte și să nu vă împrumutați pe termen lung în acest an până când inflația, rata bancară și randamentele gilt încep să scadă”, a spus David Whelan, director general la Link Group, care consiliază autorităţile locale.