Piața locală, per ansamblu, trece prin transformări majore, în care reziliența și agilitatea modelelor de business pot face diferența. În contextul de piață actual, caracterizat de o volatilitate ridicată, investitorii pot găsi vehicule prin care să plaseze capitalul de care dispun, fără a se expune unui risc ridicat. Iar piața imobiliară oferă un potențial de atingere a unor randamente ridicate cu riscuri gestionabile. Mai ales în condițiile în care în România nu am asistat la o scădere a prețurilor pe acest segment, iar reducerea inflației preconizată pentru a doua parte a anului va avea efecte vizibile în creșterea numărului de tranzacții.
Pentru o mare parte dintre investitori însă penetrarea pieței imobiliare nu a fost, până de curând, un proces facil din punct de vedere al capitalului implicat și al timpului alocat. Însă, noul model de business propus de Meta Estate Trust, a democratizat accesul la investițiile în real estate, pe această zonă.
Meta Estate Trust, o companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, prezentă pe piața SMT – AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier MET, a propus, de la lansare, un model de business inovator, confirmat de altfel de rezultatele financiare ale anului 2022. Doar anul trecut compania a realizat investiții de 22 de milioane de euro în proiecte imobiliare de top, din Capitală, dar și din alte orașe cheie ale țării, oferind investitorilor randamente peste media pieței.
„Scopul Meta Estate Trust este de a democratiza accesul investitorilor la piața imobiliară prin introducerea unui mod inovativ de a investi. Modelul nostru de business, o noutate pentru piaţa din România, oferă stabilitate şi ȋncredere actorilor din pieţele de capital şi real estate, mai ales într-un context inflaționist sau geo-politic impredictibil, așa cum este cel pe care îl parcurgem în acest moment. Riscul investițional este unul minim datorită diversității de proiecte, zone geografice și segmente de piață pe care activăm. Pe de altă parte, suntem ca o ancoră pentru dezvoltatorii imobiliari, care beneficiază de infuzie de capital, reducerea presiunii ȋn fazele incipiente ale proiectelor, creşterea ȋncrederii clienţilor finali, dar şi de expertiza noastră, oferindu-le oportunități rezervate până acum doar marilor investitori din piață,” a declarat Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust.
Meta Estate Trust a luat naștere în prima parte a anului 2021 și este administrată de un grup de antreprenori români cu o vastă experiență în piața de real estate și cea de capital, aspect care a oferit, încă de la început, încredere investitorilor. Modelul de business, unic în România, își propune un ciclu scurt de rotire a capitalurilor, de maximum 18 luni. Compania investește preponderent în achiziția directă a proiectelor aflate în diverse faze de finalizare, cât și în parteneriate cu dezvoltatori imobiliari consacrați.
Practic, odată deveniți investitori în cadrul companiei, acționarii au acces la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Acest lucru se traduce prin posibiliatea de a obține expunere la diferite tipuri de proprietăți, reducerea riscului și creșterea potențialului de rentabilitate. Totodată, investiția este protejată prin garanții și clauze contractuale suplimentare.
Mai mult de atât, prin accesarea Meta Estate Trust, investitorii individuali au acces la anumite segmente ale pieței imobiliare, lucru care altfel, pe cont propriu, poate fi dificil sau costisitor. Acest lucru le oferă investitorilor oportunitatea de a beneficia de potențialul de creștere al sectorului imobiliar, chiar și pe segmente precum cel de top.
Un alt avantaj major pentru investitori este faptul că Meta Estate Trust oferă acces imediat la capitalul investit și o lichiditate net superioară față de achiziționarea directă a proprietăților imobiliare, care poate fi un proces mai complicat și mai lent.
Pe de altă parte, în 2022, compania a lansat și firma Highcrowd Estate Technologies S.A., în cadrul căreia deține o participație de 51%. Subsidiara urmează să desfășoare activități de finanțare participativă (crowd-funding), acesta oferind un alt canal de alocare a capitalurilor disponibile pentru investitorii interesați de piața imobiliară.
În tot acest ecosistem, în condițiile actuale de piața, plasarea capitalului într-un vehicul de investiții precum Meta Estate Trust nu face decât să ofere un echilibru, o agilitate sporită și o gestionare atentă a riscului.
„2023 este, de asemenea, marcat de provocări, dar cu siguranță reziliența Meta Estate Trust și modelul nostru de business adaptabil ne vor ajuta să performăm. Ne propunem să continuăm extinderea investițiilor și către alte segmente de real estate, în mod special prin adăugarea componentei de „income producing assets”, dar și să atragem noi fonduri sub formă de equity, împrumuturi bancare sau obligațiuni. Toate acestea vor avea un impact direct în randamentele de care pot beneficia investitorii companiei”, a concluzionat Oriol Casellas Deig.