Update articol:

Planul UE pentru hidrogen curat ridică îndoieli murdare (Politico)

  • Scurgerile de metan din hidrogenul obținut din surse neregenerabile ar putea polua mai mult decât cărbunele și gazele naturale.

Speranțele UE de a-și alimenta transformarea către energie verde cu hidrogen curat ar putea accelera încălzirea globală, avertizează oamenii de știință, potrivit Politico.

Un studiu publicat recent arată că obținerea hidrogenului din gazele naturale – chiar și atunci când se captează o parte din emisiile de CO2 care se elimină pentru a face ceea ce este cunoscut sub numele de „hidrogen albastru” – este mai poluant decât arderea directă a gazului natural.

„Utilizarea hidrogenului albastru pare dificil de justificat din motive climatice”, a arătat studiul.

Aceasta este o problemă pentru UE. Strategia sa privind hidrogenul prevede creșterea producției de hidrogen albastru în următorul deceniu pentru a înlocui gazele naturale și, de asemenea, pentru a fi utilizat în sectoare greu electrificabile, cum ar fi transportul greu și producția de oțel și ciment. De asemenea, Strategia UE se bazează pe hidrogen verde, mai curat, dar mai scump, fabricat din apă și electricitate regenerabilă, devenind în cele din urmă disponibil în cantități mai mari.

Marea majoritate a hidrogenului produs în UE este așa-numitul hidrogen gri, produs prin divizarea gazului natural în hidrogen și dioxid de carbon și permițând evacuarea CO2 în atmosferă. Este relativ ieftin, dar are o amprentă masivă de carbon.

Hidrogenul albastru este puțin mai curat, dar procesul necesită multă energie și este furnizat prin arderea gazelor naturale, potrivit Robert Horwath, profesor de ecologie și biologie a mediului la Universitatea Cornell și coautor al studiului publicat în Energy Science & Inginerie.

Trebuie folosită și mai multă energie pentru a capta CO2, iar „electricitatea provine  din arderea mai multor gaze naturale fără captarea emisiilor”, a spus el.

La punctele slabe ale hidrogenului albastru se adaugă faptul că producția sa permite, de asemenea, metanului superpoluant să se scurgă în atmosferă, a arătat studiul.

Studiul vine la doar câteva zile după ce un raport important al ONU, realizat de cei mai buni oameni de știință din domeniul climei, a avertizat că sunt necesare „reduceri puternice, rapide și susținute ale emisiilor de metan” pentru a menține încălzirea globală sub control.

Studiul a analizat diferitele rate potențiale de scurgere de metan și a constatat că, chiar și la cele mai scăzute niveluri, hidrogenul albastru „este ceva mai rău decât cărbunele”. Acest lucru este cauzat de un potențial mai mare de încălzire globală al metanului, care anulează câștigurile climatice obținute prin reducerea CO2.

Chiar și modificările potențiale ale producției de hidrogen albastru – cum ar fi captarea a până la 90 la sută din emisiile de CO2 sau utilizarea energiei regenerabile pentru alimentarea procesului de divizare a gazelor – nu l-ar face substanțial mai curat decât gazul natural, a constatat studiul.

Reversul medaliei

Aceste concluzii sunt contestate de industrie și de unii cercetători, care afirmă că estimările studiului privind scurgerile potențiale de metan sunt prea mari, iar ratele presupuse de captare a CO2 sunt prea mici în comparație cu studiile anterioare și proiecțiile din industrie.

„Propunerile actuale de proiecte din SUA, Marea Britanie, Olanda și Canada vizează niveluri generale de [captare CO2] de 90% sau mai mult și, în unele cazuri, de la 95 la 97%”, a spus Mike Fowler, analist la U.S. Clean Air Task Force.

Yuan Xu, care conduce Programul de politică și guvernare de mediu la Universitatea chineză din Hong Kong, a declarat că premisa de bază – o rată de scurgere de metan de 3,5 la sută – a fost „aproape de rata de scurgere a gazelor de șist [mai poluante]”. O rată de scurgere mai mică, despre care a spus că reflectă extracția convențională a gazelor, combinată cu o valoare mai conservatoare pentru intensitatea metanului, ar duce la un rezultat în care hidrogenul albastru emite mai puțin CO2 decât gazul natural.

Horwath a susținut faptul că studiul său se bazează pe date verificabile de la singurele două fabrici de hidrogen albastru la scară comercială existente – una Shell în Alberta, Canada și o fabrică Air Products din Texas – mai degrabă decât pe promisiuni corporative optimiste.

Alții spun că cercetarea evidențiază necesitatea unei dezbateri suplimentare cu privire la hidrogenul pe bază de combustibili fosili și dacă acesta poate ajuta cu adevărat UE să își atingă obiectivele climatice.

„Par a fi noi date esențiale pe care Comisia Europeană trebuie să le ia în considerare la implementarea strategiei sale privind hidrogenul”, a declarat Eleonora Moro, cercetător la grupul de reflecție E3G privind clima. „În plus, subliniază importanța evitării sprijinului public pentru hidrogenul albastru, având în vedere valoarea sa climatică publică [limitată].”

Planurile publicate arată că investițiile UE în hidrogen din surse regenerabile ar putea varia de la 180 miliarde EUR la 470 miliarde EUR până în 2050, hidrogenul albastru primind între 3 miliarde EUR și 18 miliarde EUR.

“Strategia UE privind hidrogenul arată clar că hidrogenul pe bază de fosile cu captare de carbon va fi considerat „cu emisii scăzute de carbon” numai dacă va duce la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră pe parcursul întregului ciclu de viață în comparație cu producția de hidrogen existentă”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Pachetul Hydrogen and Decarbonization Gas Market, programat pentru adoptare la sfârșitul acestui an, va aborda problemele legate de nivelurile de captare a CO2 și de emisiile globale pentru hidrogenul albastru.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)