Update articol:

Politician bulgar: Bruxelles nu cunoaște adevărul despre TurkStream (Euractiv)

Gazoductul TurkStream este o conductă pentru interesele Rusiei în Europa de Sud-Est și ar trebui să facă obiectul sancțiunilor, a declarat pentru EURACTIV Tsvetan Tsvetanov, un fost apropiat al lui Boyko Borissov, care în calitate de prim-ministru a asigurat construcția tronsonului bulgar într-un  un timp record.

Tsvetan Tsvetanov a fost numărul doi în partidul GERB, după liderul său și fostul prim-ministru Boiko Borisov. A fost foarte apropiat de Borisov, dar a părăsit partidul în 2019, după care a fondat partidul „Republicanii pentru Bulgaria”, o forță cu o agendă clară pro-occidentală. Partidul său nu participă la alegerile parlamentare anticipate din 2 octombrie.

Despre “TurkStream”, Tsvetan Tsvetanov a declarat: “Totul a început în 2015, când Borissov a anunțat construcția hub-ului de gaze „Balcani”. A fost prezentat Comisiei Europene drept proiectul Nabucco nerealizat. A primit aprobare, atât la nivel național, cât și la cel mai înalt nivel politic european. La mijlocul anului 2017, așa-numita foaie de parcurs pentru TurkStream în Bulgaria a fost convenită de [ministrul energiei de atunci] Temenuzhka Petkova la Sankt Petersburg și a început construcția accelerată a „TurkStream”.

Borissov ne-a spus că, prin „TurkStream”, vom avea o diversificare completă a gazelor. El a spus că avem deja gaz de la azeri, dar nu a explicat că acest lucru se face printr-o tranzacție virtuală și că, de fapt, cumpărăm gaz azer, dar în schimb primim gaz rusesc.

Nimeni nu a întrebat de ce Bulgaria a permis ocolirea Ucrainei prin construirea „TurkStream” și de ce Bulgaria a pierdut 1,35 miliarde BGN (690 milioane EUR) din taxe de tranzit de-a lungul coridorului existent atunci, având un contract pe 10 ani [până la lansarea „TurkStream”, Bulgaria a tranzitat întreaga cantitate de gaz rusesc importat de Turcia, care a venit prin Ucraina și România).

Borissov este ideologul tuturor acestor întâlniri, care au avut loc împreună cu Temenuzka Petkova și Tomislav Donchev [pe atunci viceprim-ministru]. Urmând sfaturile lui Babakov și Vorobyov, aceștia au reușit să-i convingă foarte repede pe reprezentanții Comisiei Europene că respectă cel de-al treilea pachet energetic.

[Alexander Vorobyov și Alexander Babakov sunt oligarhi ruși sub sancțiunile SUA. Într-un interviu cu Veselin Dremdzhiev în martie, Tsvetanov a sugerat că cei doi s-au aflat în spatele ideii ca Bulgaria să construiască secțiunea TurkStream pe teritoriul bulgar cu fonduri proprii.]

Știm că, pentru diversificare, mai mult de 50% din capacitate trebuie să fie accesibilă pentru alte contracte care pot fi încheiate cu diferite surse de gaze. Când TurkStream și-a început operațiunile în Bulgaria, a devenit clar că avea doar o intrare și un punct de ieșire, fără nicio diversificare. Acest lucru a crescut cu 100% dependența Bulgariei de gazul rusesc până în 2021. Nu pot înțelege de ce nu există nicio dezbatere în Parlamentul European, în Comisia Europeană, pentru că 90% din aceste cantități sunt rezervate de compania elvețiană MET, o subsidiară a Gazprom. Acest lucru reiese din multe rapoarte ale analiștilor și experților în securitatea energetică”.

Tsvetan Tsvetanov spune că, în timp ce despre Nord Stream are loc o dezbatere la nivel european, gazoductul TurkStream lipsește din discuție.

Oficialul bulgar a mai spus: “TurkStream este foarte important pentru că crește influența Rusiei în Europa de Sud-Est. Această conductă alimentează Serbia și Ungaria, ceea ce înseamnă că aceasta este o conductă a intereselor lui Putin, care a apărut după anexarea Crimeei și a avut ca scop ocolirea Ucrainei. Dar să ne amintim și că, înainte de anexarea Crimeei, Ucraina a extras aproximativ 80% din zăcămintele sale de petrol și gaze din Marea Neagră. Acest lucru este imposibil în aceste condiții.

Am auzit că Borissov a spus într-un cerc strâns că, dacă nu ar construi „TurkStream” conform dorințelor ruse, va fi ucis. Se pare că acest lucru s-a întâmplat după apariţia fotografiilor  în iunie 2020 – când  cineva i-a făcut o fotografie dormind în dormitorul lui. După aceea,  proiectul a început să funcționeze la sfârșitul anului, accelerat.

Între 2015 și 2016, au existat diferențe uriașe între ceea ce Borisov spunea pe plan intern și față de partenerii noștri europeni. Aceste diferențe, inclusiv la nivel geopolitic, sunt parțial motivul pentru care m-am retras din GERB.

Pot spune că prin acțiunile noastre și cu construcția TurkStream, am servit intereselor străine. Și chiar aici este întrebarea – de ce nu a urmat CE conceptul inițial pentru a promova așa-numitul Balkan Gas Hub și Balkan Stream? Care sunt obiectivele reale și ce se întâmplă?

Trebuie precizat că guvernul lui Kiril Petkov a arătat că partea rusă a fost incorectă prin oprirea unilaterală a gazului. Dar vedem că actualul guvern a început să facă mișcări care creează senzația că există un joc de culise pentru promovarea și restabilirea Gazprom ca furnizor și că guvernul caută contracte pe termen lung cu aceștia.

Pentru Gazprom, este esențial să aibă contracte pe termen lung cu clauză take-or-pay. Mai mult, Bulgaria a renunţat la 1,350 miliarde BGN pe care deja i-am menţionat, în ciuda faptului că aveam un contract semnat pentru ruta de tranzit, şi indiferent dacă s-au făcut sau nu livrări, noi am fi primit aceşti bani. Dar am renunțat la acești bani și am investit peste 3 miliarde BGN (1,5 miliarde EUR) în construcția TurkStream.

Nimeni din CE nu știe adevărul despre TurkStream. Ne lipsesc dezbaterile politice pe această temă – despre geopolitica pe care ar trebui să o conducă UE, care țări sunt călcâiul lui Ahile în UE și care pot fi terenul de joacă pentru promovarea intereselor străine”.

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023