Update articol:

Pompeo: SUA vor face tot posibilul pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2

MIke Pompeo - Foto Twitter MIke Pompeo - Foto Twitter

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marţi, la Varşovia, că SUA vor face tot posibilul pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania.

 

Mike Pompeo a subliniat lipsa voinţei de compromis din partea Washingtonului pe această temă, în contextul în care Germania a făcut marţi un gest de apropiere faţă de SUA, promiţând să importe din următorii ani gaz natural lichefiat american şi să construiască infrastructura corespunzătoare.

Potrivit secretarului de stat american, gazoductul a cărui construcţie a început anul trecut “transportă bani” spre Rusia, făcând astfel rău Europei.

“Deşi acest tip de tranzacţie are cu siguranţă un aspect comercial, ea comportă un risc enorm de securitate”, a declarat Pompeo în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz.

“Cred că preşedintele Trump a fost foarte clar că SUA vor face tot posibilul pentru ca securitatea europeană să fie pe primul plan în ceea ce priveşte deciziile energetice”, a declarat el, întrebat dacă SUA iau în calcul sancţiuni.

 “Împărtășim opinia că proiectul Nord Stream 2 nu servește securității energetice a Europei, îl considerăm un proiect eșuat, chiar dăunător siguranței energetice pe continent”, a declarat Jacek Czaputowicz.

Noul gazoduct ar urma să permită dublarea capacităţilor primului Nord Stream, care transportă gaz de pe coasta baltică a Rusiei până în Germania. El este susţinut de Franţa, dar puternic criticat de Olanda şi Polonia.

Potrivit AFP,  Secretarul de Stat al Statelor Unite vizitează Europa Centrală și de Est pentru a contracara influența crescândă a Rusiei, care folosește energia ca element de presiune. Ucraina este deosebit de preocupată de faptul că Nord Stream 2 și legătura planificată cu Turkstream ar putea permite Rusiei să o elimine ca țară de tranzit.

Vizita lui Pompeo a avut loc în timp ce Secretarul adjunct al SUA pentru Energie, Dan Brouillette, a participat la o conferință privind gazele naturale lichefiate din Germania – o bază comună între aliați pentru a reduce dependența de gaz din Rusia.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022