Update articol:

Dragoș Preda (MTIC): Efectul economic “complet” al noii tehnologii 5G va fi realizat în 2035, va susţine o gamă largă de industrii şi va genera un impact scontat de peste 13 trilioane de euro

Dezvoltarea tehnologiei 5G are impact asupra fiecărei industrii. Pentru dinamica oraşelor inteligente aduce un transport mai sigur, în domeniul sănătății – asistenţă medicală la distanţă, sau agricultură de precizie, a declarat astăzi, la conferinţa “Ziua Comunicaţiilor”, Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).
 
Dragoş Preda a spus: “Am început deja o serie discuţii în această direcţie pentru a determina o logistică digitalizată.  Toate aceste teme pe care le dezbatem și de care vorbim atât de intens în ultima vreme – IoT (internetul tuturor lucrurilor), Inteligenţă Artificială etc. – toate au nevoie de conectivitate la cele mai înalte și sigure standarde.
Aşa cum au punctat atât Thierry Breton – Comisarul european pentru Piață internă,  cât şi Margrethe Vestager – Vicepresedinte al Comisiei, cu prilejul reuniunilor informale ale miniștrilor din telecomunicații de la nivel european, este necesar să dezvoltăm conectivitatea în toate regiunile pentru ca aceste soluții digitale să cunoască valoarea reală și să ajungă la fiecare cetățean”.
 
Potrivit lui Dragoș Preda, efectul economic “complet” al noii tehnologii 5G va fi realizat în 2035, va susţine o gamă largă de industrii şi va genera la acea vreme un impact scontat de peste 13 trilioane de euro.
 

Dragoș Preda a spus: “Oamenii se tem din mai multe puncte de vedere de aceste noi dezvoltări tehnologice. Este necesar sa generăm educatie și abilitați digitale.

Abordăm tot mai dinamic în existența noastră tele-şcoala, tele-munca, e-comerț, e-sănătate, dar şi domenii mai puțin cunoscute precum e-sport – care numai în 2017 a înregistrat peste 100 de miliarde de euro la nivel global, faţă de industria cinematografică care înregistrase doar 49 de miliarde la acel moment sau cea muzicală – 16 miliarde.
 
Guvernul lucrează intens în vederea includerii noilor ocupați propuse din partea pieței muncii, de către toate domeniile de activitate, completând nomenclatorul ocupaţiilor cu noile meserii care răspund noii dinamici, generând un impact bugetar real și semnificativ”.
 
Dragoș Preda opinează că tehnologia 5G aduce eficienţă, costuri reduse şi se adresează tuturor industriilor. 
 
Oficialul MTIC a precizat: “Deciziile trebuie luate în deplină cauză şi coordonare cu piaţa, cu principalii operatori, venind totodată cu transpunerea unor experienţe la nivel global şi, urmărind, pe lângă zona de securitate cibernetică, educarea aptitudinilor digitale atât pentru angajații din serviciile publice, cât şi ale cetăţenilor și ale mediului economic, ca utilizatori finali. Este nevoie de o normare justă, ținându-se cont și de standarde de etică digitală… în acest sens am avut o serie de discuţii cu sociologi specializați pe această temă, precum și cu firme globale din domeniul TIC”.
 
PLANUL NAȚIONAL DE INVESTIȚII ȘI RELANSARE ECONOMICĂ
 
Dragoș Preda a mai spus: “Urmărim adoptarea în regim de urgență a unui cadru normativ mai suplu pentru construirea de rețele de comunicații electronice în bandă largă – o nouă lege a infrastructurii rețelelor de comunicații electronice și transpunerea pachetului normativ legat de Codul european al Comunicațiilor – care va dinamiza investițiile în asigurarea conectivității pentru toți cetățenii.
 
Avem în vedere  flexibilizarea cadrului economic al companiilor din domeniu și alinierea unor tarife/taxe pentru drepturile de utilizare a unor părți din infrastructurile existente, în scopul dezvoltării/amplasării rețelelor de comunicații electronice în bandă largă.
 
Vitală este și viziunea – elaborarea unor strategii naționale privind dezvoltarea conceptelor de Smart City, Smart Connectivity (Strategia pentru comunicații electronice, Securitate Cibernetică, Interoperabilitate Telecomunicații și Radio- comunicații și a infrastructurii de Cloud Computing), cu elemente de sprijin financiar, astfel încât să poată asigura un pachet complet de conectivitate pentru toate categoriile de populație (e-inclusion).
 
Astfel se va permite implementarea e-guvernării, a învățământului on-line, a sistemelor de telemuncă și telemedicină, e-cultură, e-comerț, cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul TIC etc. la nivelul tuturor localităților din România.
 
Vizăm cu interes constituirea unei comunități în domeniul comunicațiilor electronice prin gestiunea unitară a unor companii precum SNR, Telecomunicații CFR etc. și determinarea unei perspective clare asupra #InfrastructurilorCritice.
 
În acest sens, am trecut într-un plan pragmatic prin răspunsul adus – alături de câțiva colegi, #AutostrăziiDigitale din cadrul #InițiativeiCelorTreiMari punând pe masă un proiect extrem de atractiv și profitabil pentru AMBER 3SI de dezvoltare a backbone de broadband național care să răspundă necesității transpunerii Directivei ITS, dar și comunicării COM către operatori de dezvoltare a benzilor de transport autonom, integrând și GNSS – pe o dimensiune esențială: Search n Rescue (siguranța rutieră), cât și programul eCall (STS), sau Radio Digital”.
 
 

Potrivit lui Dragoș Preda, soluţiile digitale şi conectivitatea trebuie să fie reprezentative nu numai în mediul urban, ci şi în zona inter şi intra-judeţeană, unde mai există lucruri de ajustat.

“Lucrăm în prezent, alături de marii operatori şi toţi cei care au venit la aceeaşi masă, cu toate entităţile Guvernului pentru a oferi conectivitate justă pentru începerea noului an şcolar. Avem nevoie de această conectivitate pentru a pune plus valoare pe toate soluţiile digitale (…), pentru ca ele să aibă de fapt reprezentativitate nu numai în mediul urban. Trebuie să privim şi acea conectivitate inter şi intra-judeţeană. Acolo mai avem încă nişte lucruri de ajustat. Chiar zilele acestea voi avea nişte reuniuni cu colegii mei şi legat de pachetul normativ Codul European al Comunicaţiilor cu segmentul de mare interes pentru dezvoltatori (…)”, a afirmat Preda.

Conform oficialului MTIC, implementarea noilor tehnologii în România va avea un impact în PIB de aproximativ 13%, în următorii ani.

“Impactul României pe zona de PIB (al implementării noilor tehnologii, n.r.) este estimat undeva la 13% pentru următorii ani, iar din punct de vedere al serviciilor care vor fi simplificate prin această transformare digitală impactul este preconizat undeva la 12%. Schimbarea nu o să se întâmple peste noapte, va fi treptată. Abordarea sistemelor va fi una hibridă şi s-a spus lucrul acesta de nenumărate ori. Este nevoie de o perioadă de aclimatizare a societăţii, de determinare a abilităţilor digitale”, a menţionat secretarul de stat.

În viziunea reprezentantului ministerului de resort, pentru a vorbi despre implementarea noilor tehnologii în comunicaţii electronice este nevoie şi de aplicarea prevederilor Codului European a Comunicaţiilor existent la nivelul Uniunii Europene (UE).

“Au fost dezbateri nenumărate în ultima vreme legate şi de anumite aspecte privind introducerea noilor tehnologii în comunicaţii electronice 5G, 5G+ sau 6G despre care se vorbeşte deja la nivelul Uniunii Europene. Să nu ne fie frică să vorbim despre această dimensiune… Pentru a vorbi just despre aceste elemente este nevoie să ne uităm şi în Codul European a Comunicaţiilor. Noi am generat o dezbatere aprigă în plan naţional fără să aruncăm un ochi pe aceste prevederi care clarifică foarte multe aspecte, inclusiv pe neutralitate tehnologică, pe siguranţa datelor şi, mai mult decât atât, pe predictibilitate. Acel Cod European al Comunicaţiilor specifică clar să ajungem la o predictibilitate de 20 de ani pentru piaţă, pentru a putea să dăm voie pieţei să se dezvolte, să facă investiţiile clare şi să poată să genereze “la mise en scene” pentru transformarea digitală”, a explicat Dragoş Preda.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021