Update articol:

Profesorul de drept Peter V. Kunz: UBS obține la un preț derizoriu o bancă aparent în perfectă stare de funcționare; Saudiții sunt efectiv expropriați de statul elvețian în speţa Credit Suisse

Credit Suisse Group Zurich

Duminică, UBS a cumpărat Credit Suisse pentru trei miliarde de franci. Este sfârșitul unei instituții emblematice a centrului financiar elvețian. Profesorul de drept la Universitatea din Berna, Peter V. Kunz, a discutat cu publicaţia elveţiană Blick despre acest anunț extraordinar.

UBS salvează Credit Suisse: este cea mai bună soluție dintre cele proaste pentru Elveția?

R: UBS nu a salvat Credit Suisse, nici Elveția. Declarația consilierului federal Karin Keller-Sutter, care a mulțumit UBS pentru acest lucru, este ridicolă. Directorii UBS au făcut calcule necruțătoare. Nu vorbim de o bancă de caritate, ci despre o afacere care vrea să facă profit. E bine asa. Dar trebuie să ai și onestitatea să recunoști asta.

Deci UBS este marele câștigător?

R: UBS obține la un preț derizoriu o bancă aparent în perfectă stare de funcționare. Este o afacere excelentă. Va putea să păstreze sucursalele profitabile ale Credit Suisse și să scape de restul. Conducerea UBS cu siguranță a ţinut un toast duminică seara cu un pahar de șampanie după anunțul tranzacției. Dar pentru mine, sunt încă o mulțime de semne de întrebare.

Care?

R: Principiul de bază al unei cumpărări este clar pentru mine. Dar exact cum ar trebui să se desfășoare acest lucru nu este deloc clar. Consilierii federali, șeful BNS și șefii băncilor au arătat o imagine foarte proastă despre ei în cadrul conferinței de presă de duminică seara. Ei nu au putut răspunde la întrebările centrale despre preț sau calendar. Ne întrebăm ce au făcut exact acești domni și doamne în acest weekend dacă nu au putut răspunde întrebări simple.

Nu aveţi un sentiment bun despre ce s-a întâmplat.
R: Nu, dar cum aș putea? Evident că nu au abordat problemele importante. Saudiții au investit câteva miliarde în Credit Suisse în toamna lui 2022. Banca Națională Saudită a Arabiei Saudite deține de atunci 9,9% și este cel mai mare acționar al CS. A costat-o patru franci pe acțiune. Și acum saudiții sunt efectiv expropriați de statul elvețian, Consiliul Federal hotărând în regim de urgență că acționarii vor primi doar 76 de cenți pe acțiune. Crezi că saudiții vor renunța la asta?

Au de ales?

R: Asta vom vedea. Faptul că acționarii CS nici măcar nu mai sunt consultați cu privire la tranzacție este o prevedere care nu se încadrează în cadrul legal. Consiliul Federal justifică acest lucru prin legea de urgență. Dar vineri publicului i s-a spus din nou că banca are numerar și nu e nici o grabă. Marii acționari ar putea denunţa Confederația pe acest subiect. Se vor depune plângeri. Este foarte posibil ca saudiții să ia măsuri directe împotriva Confederației în privința CS.

Ar trebui să ne așteptăm și la plângeri de la micii acționari?

R: În Elveția, acest lucru ar fi cu siguranță posibil din punct de vedere legal, dar în practică, este de neconceput. Nu există plângeri colective în Elveția. Micii acționari ai țării vor trebui să trăiască cu pierderile din acțiunile lor CS, oricât de nedrept ar părea. Situația este diferită în Statele Unite, unde CS se confruntă deja cu plângeri colective din partea micilor acționari.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out