Update articol:

Provincia chineză Henan vrea să urmărească jurnaliştii, studenţii străini şi alte “persoane suspecte” cu un nou sistem de supraveghere sofisticat (Reuters)

china Yuanul chinez

Oficialii de securitate dintr-una dintre cele mai mari provincii ale Chinei au comandat un sistem de supraveghere pe care spun că vor să-l folosească pentru a urmări jurnaliştii şi studenţii internaţionali, dar şi alte „persoane suspecte”, arată documente analizate de Reuters.

Un document de licitație din 29 iulie publicat pe site-ul de achiziții al guvernului provinciei Henan – raportat în presă pentru prima dată – detaliază planurile pentru un sistem care poate compila fișiere individuale despre astfel de persoane de interes care vin în Henan folosind 3.000 de camere de recunoaștere facială care se conectează la diverse baze de date naționale și regionale.

Un contract de 5 milioane de yuani (782.000 USD) a fost atribuit pe 17 septembrie companiei chineze de tehnologie Neusoft (600718.SS), care trebuia să termine construirea sistemului în două luni de la semnarea contractului. Reuters nu a putut stabili dacă sistemul funcționează în prezent.

Neusoft, cu sediul în Shenyang, nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale Reuters.

China încearcă să construiască ceea ce unii experți în securitate descriu ca fiind una dintre cele mai sofisticate rețele tehnologice de supraveghere din lume, cu milioane de camere în locuri publice și utilizarea din ce în ce mai mare a unor tehnici precum monitorizarea smartphone-urilor și recunoașterea facială.

Firma de cercetare de supraveghere IPVM, cu sediul în SUA, care a urmărit îndeaproape extinderea rețelei și a identificat pentru prima dată documentul Henan, a declarat că licitația a fost unică prin specificarea jurnaliștilor ca ținte de supraveghere și furnizarea unui plan pentru autoritățile de securitate publică pentru a le localiza rapid și a le împiedica activitatea.

Guvernul provincial Henan și poliția nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Nici Ministerul Securității Publice și Ministerul de Externe al Chinei nu au comentat.

Documentul de licitație de aproape 200 de pagini de la Departamentul de Securitate Publică din Henan nu oferă motivele pentru care instituţia dorește să urmărească jurnaliştii sau studenții internaționali. O altă categorie de persoane pe care a spus că vrea să o urmărească au fost „femeile din țările vecine care sunt rezidente ilegal”.

Accesul publicului la documentul de licitație a fost dezactivat luni.

În documentul de licitație, camerele specificate trebuie să poată construi un fișier relativ precis pentru persoanele ale căror fețe sunt parțial acoperite de o mască sau ochelari, iar cele vizate trebuie să poată fi căutate în baza de date prin simpla încărcare a unei imagini sau căutând atributele faciale.

Sistemul va fi operat de cel puţin 2.000 de funcţionari şi poliţişti, şi precizează că jurnaliştii vor fi împărţiţi în trei categorii: roşu, galben, verde, în ordinea descrescătoare a riscului, conform licitaţiei.

Diferite forțe de poliție care acoperă tot Henanul, ai cărui 99 de milioane de locuitori o fac a treia provincie ca mărime din China după populație, vor fi conectate la platformă pentru a intra în acțiune în cazul declanșării unui avertisment, conform documentelor de  licitație.

Avertismentele vor fi declanșate dacă un jurnalist aflat în Henan se înregistrează într-un hotel, cumpără un bilet sau trece granița provincială, conform licitației.

„Persoanele suspecte trebuie urmărite și controlate, efectuate analize dinamice de cercetare și evaluări de risc, iar jurnaliştii trataţi în funcţie de categoria lor”, se arată în documente.

Licitația a detaliat, de asemenea, diferite sisteme de avertizare timpurie pentru celelalte grupuri.

Unele grupuri pentru libertatea presei spun că Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a înăsprit controlul asupra presei de când președintele chinez Xi Jinping a preluat mandatul în 2012.

În octombrie anul trecut, guvernul Henan a publicat pe platforma sa de achiziții pentru potențiali furnizori un scurt rezumat al proiectului, în care spunea că sistemul va fi „centrat pe străini” și va ajuta „la protejarea suveranității, securității și intereselor naționale”.

Contractul a fost scos la licitație pe 29 iulie, la câteva zile după ce jurnaliștii străini de la BBC, LA Times, Agence France-Presse și alții care raportau despre inundațiile devastatoare din Henan au fost vizați de o campanie naționalistă pe platforma de socializare Weibo.

Clubul corespondenților străini din China (FCCC) a declarat la acea vreme că este „foarte îngrijorată deoarece asistăm la hărțuirea online și offline a jurnaliştilor” care scriau despre inundaţii. Acesta a descris cum, de exemplu, un cont Weibo le-a cerut celor 1,6 milioane de urmăritori să raporteze unde se află un jurnalist străin care a relatat despre inundații.

Licitația mai spunea că sistemul ar trebui să poată urmări mișcările studenților internaționali prin metode precum poziționarea telefonului mobil și rezervările de călătorie – în special în timpul unor date cheie, cum ar fi ziua națională a țării sau sesiunea anuală a parlamentului.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022