Update articol:

Raiffeisen Art Proiect marchează 88 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu printr-o creație video de Oana Pellea

Raiffeisen Art

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală marchează 88 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu prin lansarea unui eseu video creat special pentru acest prilej de Oana Pellea și echipa ei. Miercuri, 31 martie, chiar în ziua în care s-a născut poetul, în secțiunea Teatru a Stagiunii Virtuale , de la ora 19:00, poate fi urmărit, în premieră absolută, Capitolul 4: Nichita Stănescu din seria video ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”, potrivit unui comunicat de presă.

Platforma art.raiffeisen.ro, oferă acces pentru mii de oameni, din România și de pretutindeni, la acest produs cultural inedit care ne amintește de poezia lui Nichita și marchează 88 de ani de la nașterea sa. Prin acest nou eseu video, creat special pentru platformă, Oana Pellea ne deschide o cale privilegiată către universul poetic atât de special al lui Nichita Stănescu – un poet aparte, a cărui poezie este iubită și astăzi, de un public foarte divers, indiferent de vârstă”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

Episodul dedicat poetului Nichita Stănescu este cel de-al patrulea și ultimul din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită exclusiv pe platforma culturală online Stagiune Virtuală, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combină un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări de manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private, sub coordonarea teatrologului Anca Ioniță. Informațiile astfel colectate sunt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și tehnici inovatoare de animație sau bandă desenată propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultând un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

Vorbind despre procesul de creație al acestui eseu video dedicat poetului Nichita Stănescu, actrița Oana Pellea punctează bogăția de sensuri redescoperită în poemele lui. Ea consideră că temele abordate de Nichita și onestitatea lui incandescentă fac ca publicul să rezoneze și astăzi cu versurile lui.

 Acest eseu a fost cel mai dificil de realizat. Oriunde deschizi o carte semnată de Nichita Stănescu, vei întâlni aripa geniului. Nu se poate face o selecție. Îl poți citi și te poți hrăni o viață întreagă din frumusețea spirituală lăsată moștenire de Nichita. Poți medita asupra unui vers o viațăDacă mai este loc în ziua de azi pentru poezie? Depinde cum vrei să îți trăiești viața. Pe orizontală sau pe verticală. Poezia e hrană spirituală, hrană de frumos, de înalt. Dacă mă întrebați dacă mai e loc de Nichita, răspunsul meu este simplu: fără Nichita Stănescu, fără Poetul sufletului meu… aș fi fost mult mai săracă și existența mea ar fi fost mult mai fadă” – mărturisește actrița Oana Pellea, protagonista și inițiatoarea acestui proiect cultural inedit.

Eseul video dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983) este cel de-al patrulea și ultimul capitol din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Seria conține patru episoade, eseuri video inedite, concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). În luna ianuarie 2021, capitolul doi i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) și a marcat Ziua Culturii Naționale, iar în luna februarie 2021, a urmat capitolul trei, dedicat dramaturgului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912).

 Nichita Stănescu: ”Poezia este o dimensiune a tuturor oamenilor și este, poate, partea cea mai nobilă pe care o are spiritualitatea umană. Cred că nu se poate trăi fără poezie, așa cum ființa fizică fără de pâine nu poate trăi, ființa spirituală fără de poezie nu poate să trăiască, ea este cel mai important produs pe care o spiritualitate îl poate da. Este exportul unei țări către stele, este ceea ce face să devină mult mai albastru însuși albastrul cerului plin de stele.” (Album Memorial Nichita Stănescu, Ed. Viața Românească, 1984)

Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea – Capitolul 4: Nichita Stănescu”:

O co-producție: Raiffeisen Art Proiect și Asociația Goong

Oana Pellea
Anca Ioniță – teatrolog
Vladimir Turturica – scenograf
Radu Ursu & Sergiu Doroftei – imagine
Ursu-Otavă Radu Iulian – editare video
Alina Moga – grafică video
Vlad Lăzărescu – sunet
Ella Cincan – muzică

Mulțumiri: Muzeul Național al Literaturii Române, Puiu și David Gorescu

O co-producție 2021 Asociația Goong și Raiffeisen Art Proiect.

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Până în prezent, 121 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma are peste 135.000 de vizualizări, spectatorii virtuali provenind din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

BVBStiri BVB

Primaria Alba Iulia (ALB25A) (13/04/2021)

Plata cuponului 29 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 30

Primaria Alba Iulia (ALB25) (13/04/2021)

Plata cuponului 31 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 32

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (13/04/2021)

Presedintele Comitetului Reprezentantilor si componenta Comitetelor Consultative

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (13/04/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ELECTROARGES SA (ELGS) (13/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021 - versiune limba Engleza