Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Răzvan STOICESCU, Mușat & Asociații: Listarea la bursă nu trebuie să sperie. Procedurile sunt similare cu cele la nivel internațional, iar practica deja consistentă

Listarea companiilor la bursă nu trebuie să sperie. Procedurile sunt similare cu cele la nivel internațional, avocații pot ghida drumul prin cerintele de listare, iar autoritățile din domeniu sunt profesioniste si stapanesc procesul, consideră Răzvan STOICESCU, Deputy Managing Partner Mușat & Asociații, prezent la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence.

El a detaliat: “Dacă emitentul a ajuns la concluzia că o majorare de capital sau o admitere la tranzacționare este necesară, noi, avocații, nu facem altceva decât să punem în operă acest lucru, adică să răspundem la întrebarea cum ajungem acolo. Din punctul de vedere al procedurilor, pentru a face tranziția de la o societate nelistată sau o societate privată mică, la o societate cu zeci de acționari, de la închisă la deschisă, trebuie să fii pregătit să faci mult mai multe schimbări, raportări etc.

În același timp, sunt însă și avantaje. Dacă faci o majorare de capital social, îți atragi resurse. Dacă faci o listare prin vânzarea acțiunilor deja existente, societatea devine mai mobilă, mai vizibilă și, pe cale de consecință, mult mai importantă.

Avem reglementări ample, atât la nivel european, cât și la nivel local si avem autorități care înteleg foarte bine ce este de făcut.

Piața este experimentată, fenomenul listării este pe deplin stăpânit și înțeles în momentul acesta. În ceea ce privește procedura pre și post listare, procesul este de inspirație internațională, suntem compatibili cu ce se întâmplă în străinătate, deci este ceva care nu trebuie să sperie sub nicio formă.”

Potrivit lui Răzvan STOICESCU, în secțiunea pre-ofertare, esentiala este partea de due diligence, deci partea de pregatire a prospectului, partea de transparență, de dezvăluire: „Noi nu am avut, până acum, în România, din ce știu eu, litigii cu privire la calitatea dezvaluirilor din prospect, respectiv măsura in care investitorul a găsit că prospectul a descris în mod satisfăcător riscurile investiției sale.

Avem o inerție în zona AERO, materialele de prezentare sunt destul de simple, succinte. Acolo este, din punctul meu de vedere, cea mai mare expunere pentru emitent.

Iar în faza post listare, esentiala este adaptarea la raportări si implementarea regulilor de guvernanta corporativa aplicabile emitentilor care aduc mai multă ”solemnitate”.

Referitor la legislația de crowdfunding, avocatul a spus: “În primul rând, mecanismul funcționează cu trei actori mari, este cel care furnizează serviciul de crowdfunding, deci platforma în sine, mai apoi dezvoltatorul de proiect, care este cel care utilizeaza platforma pentru a ajunge la investitori și investitorul. Din punctul acesta de vedere, micro, vă puteți gândi la un mecanism analog al unei piețe AERO. De ce nu apare suprapunerea? Pentru că finantarile accestate probabil vor fi diferite ca valoare, astfel încât, la un moment dat, să apară această diferențiere – de exemplu, dacă proiectul presupune accesarea a peste 10 milioane de euro, nu mă pot adresa decât pieței reglementate. Legea va trebui dezvoltată pentru că ea, în acest moment, nu are norme, implementează un regulament european.

Dar ea aduce câteva direcții noi: vom avea SRL-uri care pot avea mai mult de 50 de acționari, de principiu, pentru că aceasta va fi forma pe care o vor lua societățile de proiect. În al doilea rând, este reglementata răspunderea furnizorului de servicii pentru ceea ce se publică in cadrul platofrmei. E o chestiune care face ca, în momentul în care te implici într-un astfel de exercițiu, nu mai poți pur și simplu să spui că ai pus informația la dispoziție, acum legea spune că ai și o răspundere pentru exercițiul pe care îl faci. Din cauza acestui tip de situații și mai ales că te adresezi unor investitori persoane fizice, neprofesioniști, e necesară autorizarea și reglementarea acestui tip de finantare ”prin multime”.

Acest mecanism poate reprezenta o sursă alternativă de acces la resurse financiare și poate chiar un concurent pentru finanțarea prin piața de capital cu care suntem familiari.”

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021