Update articol:
CONFERINTA „Modelul de piață în domeniul energiei electrice: funcţionalitate și posibile amendamente”

Reducerea CPT, măsurarea energiei electrice și integrarea la rețeaua electrică a producătorilor și consumatorilor de energie (prosumatorilor) – cele trei mai provocări pentru operatorii de distribuţie

Reducerea CPT (consum propriu tehnologic),  măsurarea energiei electrice și integrarea la rețeaua electrică a producătorilor și consumatorilor de energie (prosumatorilor) sunt cele trei mai provocări pentru operatorii de distribuţie, potrivit vorbitorilor de la conferința „Modelul de piață în domeniul energiei electrice: funcţionalitate și posibile amendamente”. Organizată în ziua de 6 aprilie 2022 de către CNR-CME și Electrica Furnizare S.A., în parteneriat cu AFEER, ACUE, HENRO și IRE, conferința s-a desfășurat în contextul diverselor crize care au impactat atât societatea românească în ultimii ani, cât și domeniul piețelor de energie electrică.

Cauzele acestor crize sunt multiple, pornind de la însăși structura sectorului energetic, până la dezechilibrul accentuat al ofertei față de cerere, la care se adaugă noi restricții de dezvoltare impuse de țintele ambițioase ale Uniunii Europene. Imperfecțiunile se traduc în semnale de preț care au devenit imposibil de suportat de către consumatorul mediu, cu atât mai mult de către consumatorul vulnerabil. Este, deci, evident că este momentul unei analize lucide a actualei situații și a stabilirii unor măsuri adecvate.

Conferința și-a propus realizarea unei analize corecte a piețelor de energie electrică și identificarea unor direcții și măsuri pe termen scurt, mediu și lung de îmbunătățire a actualei situații. Soluțiile pentru creşterea funcţionalităţii pieţelor de energie electrică în condiţiile unei complexități sporite a sistemului energetic, a interconectării pieţelor de energie electrică, a influenţei acţiunilor externe, precum și evaluarea riscului pe piaţa de energie electrică au fost de asemenea dezbătute.

La eveniment au participat factori de decizie din partea Autorităților centrale  (Ministerul Energiei și ANRE), ai operatorilor din sectorul energetic (CEZ, ENEL, Electrica, Transelectrica), ai asociațiilor profesionale     (CNR-CME, IRE, AFEER, HENRO, RWA), precum și reprezentanți ai mediului academic (UPB).

Vorbitorii au abordat aspecte referitoare la problemele actuale ale pieței de energie electrică și necesitatea de adaptare în condițiile impuse de creșterea necesarului de energie electrică, a obiectivelor privitoare la țintele de decarbonare a sectorului de generare a energiei electrice, necesitatea promovării surselor regenerabile odată cu sistemele de stocare a energiei, probleme ale sistemului de distribuție a energiei electrice, apariția centralelor electrice virtuale.

Au fost avansate o serie de direcții și măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru îmbunătățirea actualei situații și au fost propuse soluții pentru creșterea funcționalității pieţelor de energie electrică în condiţiile complexității sporite a sistemului energetic, a interconectării pieţelor de energie electrică și a influenţei acţiunilor externe. Evaluarea riscului de piață a fost de asemenea abordat.

O serie de mesaje importante au fost transmise în cadrul conferinței.

Ne confruntăm în prezent cu o criză energetică la care se adaugă și criza provocată de războiul din estul țării noastre. Ministerul Energiei își propune să vină în sprijinul consumatorilor casnici și noncasnici, prin adoptarea OUG nr. 27/18 martie 2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. Este nevoie să ne întoarcem privirea spre producătorii clasici de energie și, în acest scop, există deja un plan de reorganizare pe termen mediu la Complexul Energetic Oltenia, prin dezvoltarea a opt parcuri fotovoltaice in situ, prin diversificarea producției de energie electrică, respectiv dezvoltarea  unui bloc cu o putere instalată de 750 MW, a unui bloc energetic pe gaz la Ișalnița de 475 MW și un bloc de aproximativ 850 MW la Turceni, împreună cu Ișalnița”, a arătat în deschiderea conferinței dl  Constantin Ștefan, secretar de stat la Ministerul Energiei. De asemenea, a mai menționat că trebuie continuate investițiile în capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile și că la Ministerul Energiei au fost inițiate demersurile pentru elaborarea Strategiei Naționale privind producerea energiei din hidrogen.

Trei provocări  importante au fost remarcate pentru OD-uri (operatori de distribuţie), după cum urmează:

a) reducerea CPT,  b) măsurarea energiei electrice și c) integrarea la rețeaua electrică a producătorilor și consumatorilor de energie (prosumatorilor).

Avem nevoie de studii clare care să ne arate cum reușim să parcurgem perioada de tranziție energetică în condiții de stres, ce putem să ne asumăm și ce proiecte ar trebui să fie susținute. Este o obligație pentru toți specialiștii din sectorul energetic, să punem pe masă studii clare prin care să se definească un portofoliu de proiecte strategice pe care să le susținem printr-o modificare legislativă, care să facă posibilă accelerarea acestora”, a subliniat printre altele dna Corina Popescu – CEO Electrica SA.

Modelul de piață al energiei electrice este unul implementat în 2012, rigid, un model cu multe restricții, în care nu era permisă tranzactionarea negociată direct, care nu permitea încheierea de PPA-uri, un model de piață în care nu se puteau tranzacționa decât produse standardizate, un model de piață din care lipseau produsele de hedging și moderne de profilare, produsele futures derivate. A fost acordată doar o singură licență pentru operatorul pieței de energie electrică, fapt care a dus la dispariția concurenței pe acest segmen. Și,  toate acestea unde au dus? Au dus la lipsa investițiilor, la descurajarea investitorilor, la împingerea tranzacționării către piața spot”, a arătat dl Claudiu Dumbrăveanu- director general, Direcția de Piață de Energie și Prețuri în cadrul ANRE, care mai spus că rezolvarea deficitului de energie electrică și a prețurilor ridicate se realizează nu neapărat printr-un nou model de piață, ci prin găsirea căilor de stimulare a investiților.

Se subliniază trei aspecte: 1) Flexibilitatea rețelei electrice trebuie crescută în funcție de   capacitatea Sistemului Energetic Național; 2) Realizarea interconectării sistemului electroenergetic românesc cu sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii  Moldova; 3) Îmbunatațirea colaborării între Operatorul de Transport și de Sistem  (OTS) și Operatorul Sistemului de Distribuție (ODS).

Principala problemă pentru Operatorii de Distribuție energie electrică  o reprezintă asigurarea banilor pentru operare. „Cheltuielile cu CPT-ul depășesc bugetul pentru întreaga activitate. Ne îndreptăm către incapacitate de plată”, a atras atenția dl. Valeriu Binig, director în cadrul ENEL. „Practic operatorii de distribuție nu au cheltuielile pentru achiziționarea energiei necesare consumului propriu tehnologic acoperite în buget. Pentru acoperirea pierderilor din anul 2021, începând cu 1 aprilie 2022, tarifele de distribuție au crescut. Pentru anul 2022, nu este identificată sursa de finanțare posibilă (bugetul de stat, banii acționarilor sau banii consumatorilor)” ,a mai spus Binig.

Au mai fost reliefate următoarele aspecte:

Concentrarea producției de energie electrică într-o singură zonă (de exemplu, în România – zona Dobrogea) conduce la creșterea CPT-ului de aproximativ trei ori, pe baza condițiilor tehnice foarte clare trecute in studii; • La Operatorul de Transport și de Sistem, Transelectrica, există un program de înlocuire a unităților de transformare, ceea ce conduce la o scădere a consumului propriu tehnologic; • Există trei soluții de dezvoltare a proiectelor de Stocare de energie: Stocarea energiei ca o stocare independentă, Stocare „în spatele contorului” – ca o afacere internă a unui producator de energie din surse regenerabile (volatile) și stocarea la client. • Conform Regulamentului UE Nr. 943/2019 privind piața internă de energie electrică, piața de echilibrare nu mai este obligatorie.

Concluzia generală a evenimentului a fost aceea că avem nevoie de acțiuni, nu de argumente și că orice criză  se poate transforma într-o oportunitate care trebuie  analizată și pusă în practică.  Să acționăm acum, iar colaborarea între entități este foarte importantă!

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei şi este principala organizaţie din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME este o organizatie profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial, CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.

 

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022