Update articol:

Rezutate 30 septembrie 2020 – Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.056,76 milioane lei, din care cel al băncii este de 901,49 milioane lei

Rezultatele financiare la 30 septembrie 2020

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la 100,4 miliarde lei la finalul trimestrului trei din acest an, creditele au crescut până la 41,9 miliarde lei, inclusiv creditele din contractele de leasing financiar, iar depozitele clienţilor au ajuns la 83,9 miliarde lei, din care 58,7 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 25,2 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Eficienţa operaţională a băncii se păstrează la nivel confortabil şi este de 45,25%.

Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.056,76 milioane lei, din care cel al băncii este de 901,49 milioane lei. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu peste 155 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT.
Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 3,59% la 30 septembrie 2020.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 124%. Dacă sunt luate în considerare şi garanţiile, rata de acoperire este de 131%. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2020 este de 20,01%, iar cu profitul inclus aceasta este de 21,80%.

Impactul contextului actual în metodologia şi nivelul de provizioane porneşte de la abordarea prudentă si preventivă specifică Băncii Transilvania. BT a făcut schimbări de metodologie privind provizionarea, ţinând cont de recomandările BNR şi EBA. Considerând potențialele efecte viitoare ale crizei de sănătate şi economice, costul riscului la finalul trimestrului trei din 2020 a fost de 1,68%.

În 9 luni din 2020, soldul provizioanelor a crescut cu 16,2% până la 2.944 mil. lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2019 (2.533 mil. lei). Banca are aproximativ 2,9 milioane de clienţi retail, 329.000 de clienţi IMM & Micro şi peste 10.400 de clienţi corporate activi.

Banca Transilvania a contribuit semnificativ la revenirea economică din cel de al treilea trimestru al anului, după şocul generat de primul val al pandemiei, potrivit unui comunicat al băncii transmis BVB.

 Soldul creditelor acordate de BT a crescut cu 1,1 mld lei pe parcursul celui de al treilea trimestru, ajungând la 40,1 mld lei.

 Prin programul guvernamental IMM Invest, banca a acordat peste 7.000 de finanţări, ajungând la peste 18.000 clienţi IMM creditaţi.

 Banca a dat peste 30.900 credite retail pe parcursul trimestrului, din care 2.600 credite imobiliare, ajungând la peste 750.000 de clienţi retail creditaţi.

 Atenţia băncii s-a îndreptat, ca şi până acum, către susţinerea clienţilor retail, IMM şi middle corporate, asigurând susţinerea nivelului de bază al economiei, dar şi o dispersie adecvată a riscului de credit.

“Deşi evoluţia nu este deloc favorabilă din cauza pandemiei, rămânem optimişti şi încrezători în revenirea economiei în următoarea perioadă. Ne dorim creşterea finanţărilor acordate de BT, în cel mai responsabil şi eficient mod posibil, pentru a susţine economia şi creşterea băncii. În mod cert, contextul actual, care a afectat întreaga lume şi poate chiar mai tare economiile dezvoltate, aduce şi oportunităţi pentru România şi acesta este şi un avantaj pentru noi, pentru că nimeni nu cunoaşte piaţa mai bine decât noi, ca bancă românească” – afirmă Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Raportul BT mai precizează: “Criza economică și sanitară provocată de pandemia Covid-19 începând cu primul trimestru al anului 2020 a continuat să produca efecte negative în economie însă cu o intensitate mai redusă.

Măsurile adoptate de guvern în această perioadă au atenuat recesiunea indusă de pandemie însă randamentul sectoarelor economice rămâne mult sub nivelul de dinainte de pandemie. Deși s-a observat o revenire a sectoarelor economice începând cu luna iulie cand multe dintre restricții sau ridicat, recent, reapariția virusului a condus la încetinirea sau chiar stoparea revenirii economiei la nivel global.

În acest context prioritatea numărul unu a Băncii Transilvania a fost și rămâne în continuare susținerea businessurilor, cu focus inclusiv pe afacerile mici. Ca participant la programul IMM invest, BT a acordat până la finalul trimestrului trei peste 7.000 de finanțări. O treime din companiile creditate de BT în programul IMM invest au primit pentru prima dată finanțare de la Banca Transilvania astfel Banca a câștigat un portofoliu nou de peste 1.500 de clienți.

Pentru a facilita accesul clienților la produsele și serviciile oferite, BT a continuat investițiile în automatizarea şi digitalizarea proceselor.

Cu toate că mediul economic a fost foarte volatil, BT a raportat la finele trimestrului trei un bilanț robust și o performanță financiară peste așteptări. Atât veniturile cât și cheltuielile operaționale se mențin la un nivel confortabil în contextul economic existent. Costul riscului reflectă schimbările de metodologie privind provizionarea fiind în linie cu recomandările BNR şi EBA.”

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021