Update articol:

Riscurile la adresa stabilității financiare, potrivit FMI: nivelul ridicat al prețurilor activelor, tendința de creștere a datoriei, dezvoltarea instituțiilor financiare non-bancare (Andrei Rădulescu)

Autor: Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est)

            Pe 22 octombrie 2024 Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat ediția de toamnă a Raportului privind stabilitatea financiară, cu titlul Steadying the Course: Uncertainty, Artificial Intelligence, and Financial Stability”.

            În cadrul raportului instituția financiară internațională atrage atenția cu privire la rezistența sistemului financiar la șocurile suprapuse din ultimii ani și consecințele acestora.

***

Potrivit evaluării experților FMI, riscurile la adresa stabilității financiare pe termen scurt nu s-au intensificat în perioada recentă, într-un context caracterizat prin ciclul de normalizare a politicii monetare, climatul pozitiv din sfera piețelor financiare, rezistența piețelor emergente și nivelul relativ redus al volatilității prețurilor activelor.

Această rezistență a fost determinată de întărirea normelor de reglementare după incidența Marii Crize Financiare, cea mai severă în perioada de după Al Doilea Război Mondial.

În acest context se menționează ameliorarea supravegherii, pregătirea cadrului de rezoluție, o colectare mai bună a datelor, într-un cadru dominat de abordarea macro-prudențială.

Pe de altă parte, experții entității financiare internaționale atrag atenția cu privire la acumularea de vulnerabilități la adresa stabilității financiare (într-un context mondial dificil, dominat de tensiuni geo-politice și conflicte militare și incertitudine cu privire la politicile economice care vor fi implementate după alegerile programate în acest an), printre care se menționează:

  1. nivelul ridicat al prețurilor activelor;
  2. tendința de creștere a datoriei (publice și private);
  3. dezvoltarea instituțiilor financiare non-bancare.

Specialiștii FMI subliniază perspectiva intensificării volatilității pe piețele de titluri de stat în trimestrele următoare, în contextul tendințelor de creștere a datoriei publice și de reducere a activelor de către băncile centrale din țările dezvoltate. Totodată, raportul instituției atrage atenția cu privire la faptul că diferențialul de cost de finanțare între țările emergente și în dezvoltare cu provocări din sfera finanțelor publice și statele dezvoltate a crescut în perioada recentă.

Conform raportului instituției financiare internaționale intensificarea decalajului între incertitudine (inclusiv din perspectiva tensiunilor comerciale și geo-politice între principalele blocuri economice ale lumii) și volatilitatea din piețele financiare contribuie la creșterea probabilității incidenței unor ajustări ale prețurilor activelor financiare pe termen scurt, cu implicații nefavorabile la adresa stabilității financiare, îndeosebi la nivelul piețelor emergente. De altfel, în iulie și august 2024 am asistat la un episod de intensificare a volatilității pe piețele financiare internaționale.

De asemenea, experții FMI au identificat și riscul unor ajustări pe segmentul imobiliar comercial, îndeosebi la nivelul componentei de birouri, în contextul decalajului între nivelul ridicat al prețurilor din prezent și valoarea acestor active determinată pe baza analizei fundamentale.

Totodată, analiza entității financiare internaționale atrage atenția cu privire la faptul că instituțiile financiar-bancare s-ar putea confrunta cu provocări pe termen scurt, în contextul normalizării politicilor monetare (prin reducerea ratelor de dobândă de referință de către băncile centrale), expunerii acestora pe titluri de stat și active imobiliare și acumulării de semnale de creștere a ratei creditelor neperformante (îndeosebi pentru credite de consum, credite auto și credite imobiliare).

Raportul FMI evidențiază și riscurile asociate dezvoltării instituțiilor financiare non-bancare în perioada de după Marea Criză Financiară, tendință determinată de întărirea gradului de reglementare în sectorul bancar (fapt care a condus la diversificare și transferul riscurilor către alte instituții de intermediere financiară), precum și de implementarea noilor tehnologii digitale. Potrivit estimărilor FMI ponderea activelor fondurilor de pensii, companiilor de asigurări și fondurilor suverane a crescut de la 50% din PIB-ul mondial la 90% din PIB-ul global pe parcursul ultimelor două decenii.

Nu în ultimul rând, analiza elaborată de experții entității de la Washington exprimă faptul că implementarea Inteligenței Artificiale va accelera tendința de dezvoltare a companiilor financiare non-bancare pe viitor.

Deși adoptarea Inteligenței Artificiale în activitățile de investiții și tranzacționare se află în faza de început, FMI evidențiază creșterea semnificativă a aplicațiilor digitale și algoritmilor de învățare automată în ultimii ani.

În acest context, raportul FMI recomandă implementarea de măsuri pentru a limita fragilitatea sistemului financiar internațional, printre care se menționează:

  1. comunicarea eficientă de către băncile centrale în materie de politică monetară, pentru a reduce gradul de incertitudine;
  2. consolidare fiscal-bugetară, prin planuri credibile, inclusiv comunicare cu creditorii, cooperare multilaterală și susținere din partea comunității internaționale;
  3. un cadru mai activ de reglementare și supraveghere pentru companiile financiare non-bancare (inclusiv din perspectiva cerințelor de raportare);
  4. monitorizarea vigilentă a evoluțiilor din sfera pieței imobiliare;
  5. derularea de teste de stres la scenarii macroeconomice adverse, care includ restricții comerciale, evenimente geo-politice și scăderi de amploare ale prețurilor activelor imobiliare.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/01/2025)

Procedura privind plata fractiilor rezultate din operatiunea de consolidare

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

STK EMERGENT (STK) (16/01/2025)

Calendar financiar 2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Disponibilitate vot on-line AGA 5 februarie 2025