Update articol:

Saxo Bank: Mare atenție la panica globală! (vezi Previziuni Saxo Bank pentru primul trimestru 2019)

Steen Jakobsen, Saxo Bank

Cel mai păgubos decembrie pentru piețele globale de acțiuni din ultima generație a setat un prag de risc pe care politicienii încearcă să-l corecteze. Tot ei se străduiesc acum să revină la tonul din 2018 pe care au încercat ei înșiși să-l elimine. Ceea ce mă face să cred că o panică politică ar putea duce piețele spre un nou record negativ în primul trimestru din 2019.

Pe măsură ce înaintăm în 2019, Europa reintră în recesiune, în pofida unei politici BCE de dobândă negativă.(…)

Cel mai important lucru e volumul masei monetare. Până și marile bănci centrale au deschis robinetele la maximum, dar efectul în economie se va simți abia spre trimestrul al III-lea 2019.(…)

Am călătorit foarte mult în ultima parte a lui 2018 și sunt convins că lumea e la un trimestru, poate două, distanță de o panică politică generalizată, ale cărei semne s-au arătat deja în primele zile din 2019. Cum va arăta lumea? Politicienii recurg la tot arsenalul lor pentru a salva economia de la scufundare și fac aceleași greșeli, la exact șase luni după ce aceiași politicieni au spus că în sfârșit criza s-a terminat.

Pe măsură ce înaintăm în 2019, Europa reintră în recesiune, în pofida unei politici BCE de dobândă negativă, iar Germania și brandurile ei par acum mai riscante decât Italia cu tot guvernul ei populist. Australia e în haos – politic și economic – iar Comisia Regală a cerut băncilor să-și înăsprească standardele de creditare, într-o economie care se bazează pe imobiliare în proporție de 50%.

Dificultățile de pe piața de creditare americană au intrat într-un crescendo chiar de la începutul lui 2019, când titlurile Barclay înregistrau un spread cu 500 de puncte de bază mai mare decât cele ale Trezoreriei Americane. Acest lucru, coroborat cu o piața bearish de acțiuni, l-a determinat pe șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, să apese serios pe frână, la mai puțin de două săptămâni după un ”show” în care Powell s-a arătat foarte îndrăzneț. Dar iată că banii corporațiilor-gigant americane nu se mai întorc în țară, iar posesorii de asseturi riscante nu au reușit să vândă datoriile.

China așteaptă, încă, o decizie legată de următoarea etapă de stimulare fiscală – reduceri de taxe, subvenționarea împrumuturilor, o monedă mai puternică – și se întreabă care va fi strategia pentru aniversarea centenarului, în 2049, mai ales acum, că planul pentru 2025 a fost extins până în 2035.

Marea Britanie, între timp, a trecut prin cel mai mare moment de contracție a creditării, lăsând asseturile britanice foarte expuse la risc în prima jumătate a lui 2019.

Vectorii cei mai importanți ai chestiunilor identificate mai sus vor fi cei Patru Călăreți de care am mai discutat acum ceva timp, care au pus presiune pe piețe și au știrbit creșterea economică:

Creșterea prețului banilor din cauza politicii constrictive a Fed și a contagiunii către spreaduri mai mari

• Scăderea volumui de masă monetară din motivul de mai sus, dar și a unor măsuri de reducere a investițiilor făcute de Banca Japoniei și BCE

• Reversia globalizării: China și SUA sunt în plină dispută economică

• Creșterea prețului petrolului chiar înainte de declinul economic, proces amplificat de evoluția USD

De la începutul crizei financiare, ciclul de business a fost întrerupt și înlocuit cu ciclul de creditare. Credite, credite și mai multe credite au sufocat productivitatea și umflat prețurile asseturilor, în timp ce nu au contribuit cu mare lucru la economia reală, generând cea mai mare perioadă de discrepanțe sociale. Prețul greșit al banilor și creditelor au generat plasamente eronate de capital și au menținut în viață acești ”zombi” datornici și neproductivi pentru prera mult timp.

Atmosfera în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia e cea mai proastă din câte am văzut – inclusiv imediat înainte de criza din 2008. Există, totuși, un sentiment al urgenței, iar clasicul răspuns ”se putea și mai rău” e înlocuit acum cu întrebări legate de ce e de făcut și cât de rele sau nocive pot fi populismul și războiul comercial. O simplă radiografie ne arată că lucrurile stau rău și va fi și mai rău dacă nu facem ceva. Privind în viitor, ce ar putea schimba această dinamică?

Prețul banilor e ușor de corectat: piața a înglobat anticipat înăsprirea de politici a Fed și întreaga curbă de profit a asseturilor americane a luat-o în jos. Asta e important, pentru că Fed controlează prețul global al banilor. Asta nu prea ne oferă altceva decât un pic de confort psihologic, pentru că prețul banilor e cel mai puțin important dintre cei Patru Călăreți.

Cel mai important factor e masa monetară și, deși toate băncile centrale mari și-au deschis robinetele la maximum, efectul în economie se va simți abia spre trimestrul al III-lea 2019. Așadar, transmiterea impulsului de creditare către economie ia cel puțin 9 luni și depinde, de cele mai multe ori, de nivelul datoriilor țării respective. Acum, Rezerva Federală va fi nevoită să recurgă la noi investiții în achiziții pentru a crește volumul de masă monetară.

Un punct mai… luminos al anului e că dolarul a scăzut până la nivelurile din Q4 2017, dar rămâne foarte volatil. Va mai trece ceva timp, totuși, până când stimulentele fiscale se vor simți în piața reală, mai ales în piețele emergente, unde monedele au atins cel mai mare preț din ultimii 4 ani. Energia ar putea rămâne la un preț scăzut, dar atât membrele OPEC și cele din afara organizației vor încerca să mențină pragul de $50/baril pentru petrolul Brent.

Economia globală suferă, piețele sunt zdruncinate după un 2018 groaznic, iar China va face tot ce poate pentru a rămâne stabilă. E o adevărată vânătoare de soluții și e foarte probabil să apară una foarte curând. În opinia noastră, credem că acest lucru se va produce înainte de Anul Nou Chinezesc, la 5 februarie, mai ales că trebuie să ne gândim și la disputa comercială sino-americană. Cel mai probabil, după Anul Nou Chinezesc vom vedea un sprijin consistent pentru economia chineză – e nevoie de el și va veni. În orice caz, să fim atenți la panică: mediul politic este mai degrabă reactiv decât predictibil, iar reacția poate veni prea târziu. Asta înseamnă că primul trimestru 2019 este cel mai riscant: e perioada în care vom înregistra ”josul” din ciclul economic și din valoarea asseturilor.

Acestea fiind spuse, începutul lui 2019 poate marca startul unui ciclu sau începutul unei noi perioade de intervenții. Cel mai probabil, 2020 va fi anul adevăratelor schimbări. Asta s-ar potrivi și schimbărilor politice, dar, din păcate, i-ar determina pe politicieni și bancheri să acționeze încă o dată împreună.

Bine ați venit, așadar, la Marea Finală a ”extinde-și-pretinde”, cel mai nociv experiment monetar din istorie.

Autor – Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank

Previziuni Saxo Bank Q1 2019: Mare atenție la panica globală!

Saxo Bank a publicat azi raportul său trimestrial cu previziunile financiare pe trimestrul I 2019, ce include recomandări de investiții în acțiuni, FX, valute, mărfuri și titluri, odată cu analize pe principalele teme macro ce pot afecta universul investițional.

Bine ați venit, așadar, la Marea Finală a ”extinde-și-pretinde” – cel mai nociv experiment monetar din istorie”, declară Jakobsen.

Iată câteva dintre ideile incluse în raportul trimestrial Saxo Bank pe Q1 2019:

 Acțiunile – Intrarea în actul final

 Anul trecut a fost spectaculos, începând cu euforia prețurilor de vârf și terminând cu panica din decembrie, pe care nu am mai experimentat-o din 1931. Acțiunile și expansiunea lor actuală intră în actul final, deci tandemul risc-recompensă nu mai e atractiv. Saxo crede că acțiunile ar trebui să fie parte a distribuției asseturilor la un investitor, cu un procent de aproximativ 30% din total, iar expunerea să fie în sectoare cu ”apărare” bună – bunuri de larg consum și sănătate – menținând la un minimum acțiunile volatile.

Peter Garnry, șeful strategiei pe acțiuni: “Rămânem ciscumspecți pe acțiuni, câtă vreme 2019 se arată destul de rău. Pe termen scurt, am putea vedea o creștere dacă în China vor avea succes politicile de stimulare a economiei, iar țara ajunge la un acord comercial cu SUA. Piețele emergente arată fragil, doar Brazilia se încadrează în modelul nostru de creștere, așa că recomandăm investitorilor fie moderație, fie să iasă complet din acest spațiu investițional. O posibilă nișă de speculat este cea opțiunilor pe semiconductori – posibil ca respectivele companii producătoare să fie revigorate dacă SUA și China ajung la un acord.

Acțiunile japoneze sunt modelul nostru tactic în Q1 2019. În timp ce s-a dovedit a fi un trimestru brutal, până acum, pentru acțiunile japoneze, inerția ține încă prețurile sus față de alte piețe. Acum, piața japoneză oferă un raport bun risc-recompensă, mai ales dacă China va fi capabilă să revigoreze economia și să ajungă la un acord cu SUA privind accesul la piețe, chestiunile comerciale și drepturile de proprietate intelectuală”.  

 

FX – Fed a clipit, dar drumul spre un USD slab s-ar putea să fie anevoios

Ultimul trimestru 2018 a fost, fără doar și poate, cel mai prost din ultima vreme, iar piețele de acțiuni au trecut prin cel mai prost decembrie din istoria modernă a tranzacționărilor, din cauza grijilor legate de scăderea creșterii economice, a politicii Fed, a problemelor de lichiditate legate de USD și războiului comercial SUA-China. Lucrurile s-au mai luminat la începutul anului, când președintele Fed, Jerome Powell, a anunțat că ”ia în seamă semnalele pieței”, deși a ridicat în slăvi evoluția economiei și a declarat că blocajul Fed nu a înrăutățit situația din piață.

Powell e perceput diferit față de precedesorii săi, mai academici, declarând adesea că instabilitatea financiară este, cel mai probabil, sursa unei viitoare crize, nu salariile și inflația. Asta înseamnă că va fi fericit să reia creșterea dobânzii, dacă îi vor permite piața și cifrele și nu se va opri decât la pragul de sus, dureros, foarte posibil.

Această direcție a politicii Fed e un prim indicator al evoluției USD, evoluție care va prinde tracțiune odată cu slăbirea economiei și intrarea Fed într-un revers de politică din această cauză.

John Hardy, șeful strategiei FX: “Fed începe să realizeze care este realitatea: propriul regim restrictiv și un dolar puternic sunt incompatibile cu stabilitatea financiară, ceea ce a adus, încă de la începutul lui 2019, o schimbare de retorică, pe un ton mai jos. Dar va mai trece ceva timp până când Fed-ul va recurge la o relaxare, iar absența unor debușeuri în alte zone poate conduce către ideea că vom avea un drum anevoios al dolarului american în 2019”.

Macro – Experimentul japonez: Abeconomia sau Abiseconomia?

Datoria globală a sărit de la 175 de bilioane de dolari, la 250 bilioane. Dar nu prea se simte, pentru că dobânzile sunt încă mai jos decât erau înaintea crizei. După ce am văzut Fed-ul trecând de la relaxare la măsuri de constrângere, iar BCE-ul anunțând începerea unei politici restrictive la mijlocul lui 2019, Banca Japoniei a părut una extremă, din mai multe puncte de vedere.

A menținut dobânda la -0.10% din 2016, ceea ce nu a fost perceput foarte bine de către piețe. A continuat să cumpere titluri de stat, devenind acum cel mai important deținător. A cumpărat și ETF-uri, ceea ce majoritatea băncilor centrale au evitat, cu excepția celei elvețiene care deține miliarde de dolari în acțiuni Apple, acum cu -1/3 valoare față de vârful de anul trecut.  

Întrebarea este, pentru cei care urmăresc ce se întâmplă în Japonia: Abeconomia este un succes sau un eșec pentru Japonia și la ce ne putem aștepta în 2019?

Kay Van-Petersen, Global Macro Strategist: “Într-o lume a experimentelor de politici monetare, Japonia e campioană. Deși nivelurile datoriei sunt dincolo de sustenabilitate, majoritatea datoriei e în yeni și deținută de guvern și cetățeni, ceea ce va face orice restructurare a datoriei, un default sau iertare parțială mai ușor de gestionat. Acest lucru e radical diferit față de o țară cu o datorie în USD, în timp ce veniturile economiei sunt în moneda națională. Multe companii japoneze stau pe o poală de cash, iar acțiunile nipone oferă multiple oportunități.

Mărfuri – aurul redevine paradisul siguranței investiționale

Aurul, care a înregistrat în decembrie 2018 cea mai bună lună a sa din ultimii 2 ani, redevine paradisul investitorilor, într-o lume foarte agitată. Scăderea profitului la titlurile americane pe 10 ani, reducerea speranțelor legate de o creștere a dobânzilor, un dolar care nu a mai crescut și, nu în cele din urmă, haosul global al piețelor de acțiuni – toate au contribuit la consolidarea aurului și argintului.

Ole Hansen, șeful strategiei pe mărfuri: “Ne așteptăm la o cerere crescută de aur din partea investitorilor, văzut ca o protecție împotriva volatilității și incertitudinii înregistrate la alte clase de asseturi. Fondurile hedge au cumpărat poziții long pe aur la începutul lui decembrie, iar cu ajutorul sprijinului dat de investitorii care au cumpărat ETF-uri pe termen lung, aurul ar trebui să aibă suficient sprijin pentru a ajunge în zona $1,360 – $1,375/uncie, unde a avut câteva urcări între 2016 și 2018.

Venituri fixe – Titlurile strălucesc într-o piață… ”ursuleț”

2019 va fi un an de schimbări profunde, deci credem că investitorii ar trebui să ia măsuri urgente pentru a-și proteja capitalul și a se pregăti de scăderi. Ar trebui să ia în considerare piața de titluri de stat drept o modalitate de a-și diversifica portofoliul, utilizându-le ca pe o protecție împotriva volatilității. 

Althea Spinozzi, specialist titluri: “Cel mai important vector al titlurilor în 2019 va fi încetinirea creșterii economiei globale, combinată cu incertitudinea politică, ceea ce va determina investitorii să se refugieze în datorii suverane – dar și acestea au suferit constricții, vezi titlurile de Trezorerie Americană. Nu am atins încă valoarea cea mai de jos a pieței de acțiuni, iar asta ar trebui să-i facă pe investitori să se uite și la alte asseturi. Investitorii ar trebui să ia măsuri urgente de a-și proteja capitalul și a se pregăti de scăderi”.

Macro – acel sentiment de cădere în gol

Impulsul global de creditare, al doilea derivat important al creșterii creditului global și un vector important al activității economice, e din nou în scădere – 3,5% din PIB față de 5,9% în trimestrul anterior. Acum, jumătate dintre țările pe care le monitorizăm, reprezentând 69,4% din PIB-ul global, au înregistrat o decelerare a impulsului de creditare.

Cu câteva excepții notabile, cum ar fi SUA, Japonia și Marea Britanie, impulsul a scăzut în piețele dezvoltate, în timp ce piețele emergente au înregistrat o creștere a fluxului de noi credite.

Christopher Dembik, șeful analizei macroeconomice: “Impulsul global de creditare e din nou în scădere, mai ales în piețele dezvoltate, din cauza normalizării politicilor monetare. Mesajul dat aici e că ne îndreptăm spre o încetinire a creșterii economice și cererii. Asta dacă nu cumva lumea se pregătește de o intervenție concertată în 2019…

Ne așteptăm ca impulsul să rămână puternic în trimestrele următoare, mai ales datorită Chinei, care se concentrează pe măsuri menite să contracareze impactul tensiunilor comerciale cu SUA. Stimulente masive fiscale și monetare sunt mai puțin probabile, pentru că politicienii de la Beijing se tem de instabilitatea yuanului. Cu toate acestea, noi politici și o nouă deschidere a pieței sunt foarte probabile în primul trimestru din 2019, inclusiv reducerea tarifelor la mai multe produse și o reducere a cerințelor bancare privind rezervele financiare”.

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022