Update articol:

SCA „Iordăchescu și Asociații”: Hotărârea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost condamnat avocatul Robert Roșu, este inconsistentă și neconvingătoare

Av. Robert Rosu -
  • “Hotărârea în discuție încalcă în mod flagrant unul din principiile fundamentale ale statului de drept: principiul securității raporturilor juridice”, susţine SCA „Iordăchescu și Asociații”

  • “Motivarea oferită publicității sfidează logica juridică!”, conform „Iordăchescu și Asociații”

Hotărârea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost condamnat avocatul Robert Roșu, este inconsistentă și neconvingătoare, potrivit unui comunicat al SCA „Iordăchescu și Asociații”.

Avocaţii susţin: “Recent, au fost publicate în presă fragmente din hotărârea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care au fost condamnați, printre alții, și avocatul Robert Roșu.

În urma lecturării respectivelor pasaje, putem concluziona că se confirmă temerile de la finalul anului trecut, referitoare la condamnarea unui avocat pentru opiniile juridice și susținerile făcute în calitate de reprezentant al clientului.

Extrasul oferit publicității denotă faptul că, sub aspectul acuzațiilor formulate împotriva avocatului, hotărârea este inconsistentă și neconvingătoare. Aceste precizări se impun a fi făcute și în contextul în care Curtea de Apel Brașov a pronunțat o soluție de achitare în fond, în baza cazului prevăzut de art. 16 alin. 1 lit. a) Cod de procedură penală – fapta nu există.

Mai mult decât atât, dincolo de evidentele efecte negative pe care acest precedent le are asupra profesiei, hotărârea în discuție încalcă în mod flagrant unul din principiile fundamentale ale statului de drept: principiul securității raporturilor juridice. Acesta presupune, printre altele, că soluția pronunțată în mod definitiv de către o instanță de judecată în cadrul unui litigiu, să nu fie repusă în discuție. Cu toate acestea, Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că o hotărâre civilă definitivă, la care se face trimitere în dosarul penal, ar fi de fapt nelegală, iar avocatul Robert Roșu ar fi trebuit să cunoască acest lucru. În motivarea oferită publicității există și alte aspecte care sfidează logica juridică și care sunt de natură să afecteze încrederea legitimă a cetățenilor în activitatea organelor judiciare, dar probabil că acesta este unul din exemplele cele mai relevante”.

SCA „Iordăchescu și Asociații” consideră abuzivă condamnarea unui avocat în modalitatea descrisă anterior și că asocierea avocatului cu clientul său sau cu activitatea pe care clientul a desfășurat-o, aduce o atingere gravă atât profesiei cât și dreptului la apărare, reglementat prin dispoziții legale imperative. În acest context, se ridică serioase semne de întrebare cu privire la modalitatea exercitării profesiei de avocat și la calitatea acestuia de partener indispensabil al actului de justiție.

Robert Roşu a fost condamnat la 5 de ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.  

La finalul anului trecut, avocații au protestat împotriva sentinței dată avocatului Robert Roșu, în dosarul Ferma Băneasa. Ei au considerat că s-a creat un precedent periculos, existând pericolul ca de acum încolo oricare dintre avocați să fie condamnat la închisoare pentru că își face meseria de avocat.

Avocații protestează împotriva sentinței dată avocatului Robert Roșu, în dosarul Ferma Băneasa (video)

 

Uniunea Naţională a Barourilor din România consideră inacceptabilă represiunea de natură penală asupra avocatului Robert Roşu pentru consultațiile și susținerile făcute în calitate de reprezentant, în dosarul Ferma Băneasa

Decizie definitivă în dosarul Ferma Băneasa: Truică – 7 ani de închisoare, Silberstein și Steinmetz – câte 5 ani, Prințul Paul – 3 ani și 4 luni, Dan Andronic – 3 ani cu suspendare

 

 

Înalta Curte de Casație și Justiție face verificări privind dosarul ”Ferma Băneasa” 

 

 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021