Update articol:

Scandal în coaliţia de guvernare pe Programul Saligny

Guvernul Romaniei
  • Barna: Pentru noi, toate opţiunile sunt pe masă; vom vedea cum evoluează discuţiile

  • Cîţu: Procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” au fost respectate

 

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a transmis, miercuri, un mesaj partenerilor de la guvernare, spunând “Nu vă jucați cu USR PLUS!”. Acesta s-a referit la includerea proiectului tip PNDL “Anghel Saligny”, în valoare de 50 milioane de lei, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de miercuri, fără acordul USR PLUS. 

Dan Barna a declarat, referitor la proiectul privind Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, că este “un moment potenţial” de încălcare a protocolului de colaborare a coaliţiei, semnat “după momentul Vlad Voiculescu”, menţionând că speră să fie găsită o variantă pentru a rămâne într-o “colaborare funcţională”.

“Este un moment potenţial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu. Tocmai de aceea, în acest moment, am decis, în urma dialogului cu premierul, să suspendăm şedinţa până în această seară. Vom discuta şi cu colegii parlamentari şi cu conducerea USR PLUS şi diseară să găsim totuşi varianta în care să rămânem într-o colaborare cel puţin funcţională. Deocamdată discutăm scenarii şi variante. Pentru noi rămâne important respectarea protocolului de colaborare aşa cum a fost el semnat”, a afirmat Barna, înainte de şedinţa grupului parlamentar al USR PLUS.

Pentru USR PLUS, toate opţiunile sunt pe masă, a afirmat, miercuri, copreşedintele formaţiunii Dan Barna. “Pentru noi, toate opţiunile sunt pe masă. Vom vedea cum evoluează discuţiile în orele care urmează şi în şedinţa de guvern din această seară”, a declarat Dan Barna la Parlament, la finalul unei şedinţe a parlamentarilor USR PLUS.

El susţine că USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale, însă PNDL, aşa cum este prezentat în acest moment, “este un program exact cum le-am avut pe cele anterioare de la Liviu Dragnea”.

“E important să avem reguli, transparenţă şi am propus nişte amendamente pe care le-am transmis colegilor din coaliţie”, a adăugat Barna.

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că miniştrii formaţiunii nu ştiau că proiectul privind Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” va fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern şi că acesta nu are avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor.

  • Cîţu: Procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” au fost respectate

 

Premierul Florin Cîţu a susţinut miercuri că procedurile de avizare pentru Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” au fost respectate.

El a spus că acest proiect va fi adoptat în şedinţa de guvern de miercuri dacă are toate procedurile îndeplinite, adăugând că nu crede că “există un ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu îşi respecte ce are de făcut”.

“Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile legate de avizare au fost respectate şi au fost respectate. (…) Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii, care este în procesare, şi a trebuit să vin aici la şedinţa de grup. Vom reveni la ora 19,00, când va fi aprobat”, a spus Cîţu, înainte de a participa la şedinţa grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Cîţu a subliniat că toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă procedurile legale.

“Niciun proiect nu poate fi aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedurile legale parcurse. Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile, să ne uităm ce înseamnă HG 361/2009. Procedurile vor fi respectate, au fost respectate ca să fie puse pe ordinea de zi. Vă daţi seama că nimeni nu va publica în Monitorul Oficial un proiect care nu respectă procedurile”, a menţionat premierul.

Întrebat dacă va fi aprobat acest proiect cu riscul ca USR PLUS să iasă de la guvernare, premierul a răspuns: “Acest proiect va trece. Dacă are toate avizele şi procedurile îndeplinite, trece. Eu nu cred că există un ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu îşi respecte ceea ce are de făcut. Nu cred că există aşa ceva în Guvernul României. (…) Asta cu ameninţările, cu părăsirea coaliţiei vin şi pleacă, acum două zile spuneau că nu pleacă şi facem reforme la Guvern. Îi aştept pe colegi să facă reforme”.

Potrivit acestuia, toate observaţiile USR au fost incluse în proiect.

“Este vorba despre un proiect care dezvoltă România. Este un proiect care a primit observaţiile USR prezentate în şedinţa de coaliţie de acum două săptămâni. Observaţiile, criteriile pe care doamna preşedinte (al Senatului – n.r.) Anca Dragu le-a citit în şedinţa de coaliţie de acum două săptămâni au fost acceptate de mine pe loc şi incluse în proiect”, a adăugat Cîţu.

Întrebat dacă vicepremierul Dan Barna l-a ameninţat că dacă va trece acest proiect miercuri, va depune o moţiune de cenzură, Cîţu a replicat că în şedinţă nu s-a întâmplat acest lucru.

“V-aţi învăţat cu mine că eu nu spun din discuţiile pe care le am cu partenerii mei de coaliţie niciodată. Eu vă spun că nu a fost discuţia aceasta în şedinţă”, a arătat premierul.

Şedinţa de guvern programată în prima parte a zilei de miercuri a fost suspendată, urmând să fie reluată la ora 19.00.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CONPET SA (COTE) (23/09/2022)

Modificare Convocator AGOA 28/31.10.2022

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (23/09/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 16 sept. - 23 sept. 2022

Turbo Long on Societatea Nationala de (RCSNGTL2) (23/09/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie