Update articol:

Scurgerile din conductele rusești stârnesc temeri climatice, deoarece cantități uriașe de metan s-au ridicat în atmosferă

  • Oamenii de știință din domeniul climatologiei au recunoscut că este greu de cuantificat cu exactitate dimensiunea exactă a emisiilor și spun că scurgerile sunt o „bulă mică în ocean” în comparație cu cantitățile masive de metan emise în întreaga lume în fiecare zi.

  • Cu toate acestea, militanții pentru mediu susțin că incidentul arată că riscul de sabotaj sau de un accident face din infrastructura fosilă o „bombă cu ceas”.

  • Agenția pentru Energie a Danemarcei a declarat că emisiile rezultate din scurgerile de gaze corespund cu aproximativ o treime din emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale țării.

 

Scurgerile de gaz inexplicabile de-a lungul a două conducte subacvatice care leagă Rusia de Germania au trimis în atmosferă cantități uriașe de metan, un gaz cu efect de seră puternic, potrivit CNBC.

Oamenii de știință din domeniul climei au descris imaginile șocante ale gazelor care au apărut la suprafața Mării Baltice săptămâna aceasta ca o „eliberare nesăbuită” de emisii de gaze cu efect de seră care, dacă sunt intenționate, „echivalează cu o crimă ecologică”.

Seismologii au raportat luni explozii în apropierea neobișnuitelor scurgeri de gaz din conductele Nord Stream, care sunt situate în apele internaționale, dar în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei.

Forțele armate din Danemarca au spus că înregistrările video arată că cea mai mare scurgere de gaz a creat o perturbare a suprafeței de aproximativ 1 kilometru (0,62 mile) în diametru, în timp ce cea mai mică scurgere a provocat un cerc de aproximativ 200 de metri.

Oamenii de știință climatologi recunosc că este greu de cuantificat cu exactitate dimensiunea exactă a emisiilor și spun că scurgerile sunt o „bulă mică în ocean” în comparație cu cantitățile masive de metan emise în întreaga lume în fiecare zi.

Cu toate acestea, militanții pentru mediu susțin că incidentul arată că riscul de sabotaj sau de un accident face din infrastructura fosilă o „bombă cu ceas”.

Cât de rău este?

Cercetătorii de la Agenția Germană de Mediu (UBA) estimează că impactul asupra climei al scurgerilor este echivalent cu aproximativ 7,5 milioane de tone metrice de carbon.

Agenția a spus că se așteaptă să fie eliberate în atmosferă un total de 300.000 de tone de metan din cauza scurgerilor. Metanul este semnificativ mai dăunător pentru climă decât carbonul, au spus cercetătorii UBA, observând că, pe o perioadă de 100 de ani, o tonă de metan provoacă la fel de multă încălzire a atmosferei precum 25 de tone de carbon.

Pentru context, Agenția Internațională pentru Energie estimează că emisiile anuale globale de metan sunt de aproximativ 570 de milioane de tone.

Aceasta înseamnă că emisiile estimate de la scurgerile de gaz Nord Stream reprezintă doar o fracțiune din totalul global în fiecare an, chiar dacă militanții susțin că incidentul servește ca un alt memento al riscurilor asociate infrastructurii combustibililor fosili.

Paul Balcombe, lector onorific de inginerie chimică la Colegiul Imperial din Londra, a spus că, chiar dacă doar una dintre cele două conducte Nord Stream cu scurgeri ar elibera tot conținutul său, probabil că ar fi de două ori mai mult metan decât scurgerea din 2015 din Aliso Canyon din California, cea mai mare eliberare cunoscută de metan din istoria SUA.

Metanul este de 84 de ori mai puternic decât carbonul și nu durează atât de mult în atmosferă înainte de a se descompune. Acest lucru îl face o țintă esențială pentru combaterea rapidă a schimbărilor climatice, minimizând simultan alte emisii de gaze cu efect de seră.

Apa agitată din cauza scurgerii, așa cum am văzut-o în imagini, este simbolică pentru cantitatea enormă de combustibil fosil pe care o arde lumea.
Jeffrey Kargel
OM DE STIINȚĂ LA INSTITUTUL DE CERCETĂRI PLANETARE

Cauza scurgerilor de gaz Nord Stream nu este încă cunoscută. Mulți din Europa suspectează sabotaj, mai ales că incidentul are loc pe fondul unui impas de energie amar între Bruxelles și Moscova. Rusia a respins afirmațiile conform cărora s-ar afla în spatele suspectului atac, catalogându-le drept „prostii”.

Agenția pentru Energie a Danemarcei a declarat miercuri că emisiile rezultate din scurgerile de gaze corespund cu aproximativ o treime din emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale țării.

Pe baza estimărilor inițiale ale guvernului danez, cel mai rău scenariu ar avea 778 de milioane de metri cubi standard de gaz sau 14,6 milioane de tone metrice de emisii de carbon echivalent. Comparativ, emisiile daneze în 2020 au fost de aproximativ 45 de milioane de tone echivalent carbon.

Grant Allen, profesor de fizica atmosferică la Universitatea din Manchester, a spus că s-a estimat că ar putea fi încă până la 177 de milioane de metri cubi de gaz rezidual doar în conducta Nord Stream 2.

Allen a spus că această cantitate este echivalentă cu gazul folosit de 124.000 de case din Marea Britanie într-un an. „Aceasta nu este o cantitate mică de gaz și reprezintă o emisie nesăbuită de gaze cu efect de seră în atmosferă”, a adăugat el.

Jeffrey Kargel, om de știință principal la Institutul de Cercetare Planetară din Tucson, Arizona, a descris scurgerile de gaz de la conductele Nord Stream drept „o crimă împotriva mediului dacă au fost deliberate”.

„Apa agitată masivă din cauza scurgerii, așa cum am văzut-o în imagini, este simbolică pentru cantitatea enormă de combustibil fosil pe care o arde lumea”, a spus Kargel.

„Clima globală se schimbă drastic, impacturi uriașe asupra climei extreme crescând în fiecare an, deceniu după deceniu. Este o schimbare a climei atât de extremă, încât aproape fiecare persoană de vârstă adultă de pe Pământ o știe din proprie experiență”, a adăugat el. „Putem simți literalmente pe pielea noastră.”

Europa trebuie să meargă spre energia regenerabilă

Nicio conductă nu pompa gaz în momentul producerii scurgerilor, dar ambele conducte erau încă sub presiune: Nord Stream 1 a încetat să mai pompeze gaz în Europa „pe termen nelimitat” la începutul acestei luni, Gazprom spunând că sancțiunile internaționale împotriva Rusiei au împiedicat-o să efectueze lucrări de întreținere vitale.

Între timp, conducta Nord Stream 2 nu s-a deschis niciodată oficial, deoarece Germania a refuzat să o certifice pentru operațiuni comerciale din cauza invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei.

Dave Reay, directorul executiv al Institutului pentru Schimbările Climatice din Edinburgh, a declarat că „cel mai direct efect al acestor scurgeri de gaz asupra climei este cantitatea suplimentară de metan puternic cu efect de seră – componenta principală a gazelor naturale – pe care îl adaugă în atmosferă”.

„Aceasta fiind spuse, aceasta este o mică bulă în ocean în comparație cu cantitățile uriașe de așa-numit „metan fugar” care sunt emise în fiecare zi în întreaga lume din cauza unor lucruri precum gazele de şist, exploatarea cărbunelui și extracția petrolului”, a adăugat el.

„Riscurile de sabotaj sau de accident fac din infrastructura combustibililor fosili o bombă cu ceas”, a declarat pentru CNBC Silvia Pastorelli, militant european pentru climă și energie la grupul de mediu Greenpeace.

„În spatele acestor cifre de metri cubi și megatone sunt pericole reale pentru oamenii adevărați, acest gaz puternic cu efect de seră accelerează criza climatică, ducând la valuri de căldură mai grave precum a avut Europa în această vară sau mai devastatoare precum furtunile care lovesc Florida acum”, a spus Pastorelli.

„Conductele de gaz din Norvegia sau Algeria nu ne vor scoate din această mizerie, Europa trebuie, în schimb, să meargă la maxim pentru energie regenerabilă și economii reale de energie care să protejeze oamenii vulnerabili.”

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (08/12/2022)

Raspunsuri la intrebarile primite din partea comunitatii de investitori

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (08/12/2022)

Disponibilitate vot online si program AGOA 16/19.12.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2022)

Document informare - alocare actiuni