Update articol:

Secretar de stat MDRAP: În prezent, în România, sunt în execuţie investiţii în apă şi canalizare de aproximativ 5,71 miliarde de euro

Sursa foto: mdrap.ro

Valoarea proiectelor de investiţii în apă şi canalizare aflate în execuţie în România se ridică, în prezent, la aproximativ 5,71 miliarde de euro, din care 3,4 miliarde de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a declarat, luni, Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), potrivit Agerpres.

“Ministerul Dezvoltării Regionale are un rol important în realizarea investiţiilor în România. Guvernul are şi a avut în atenţie implementarea celor două Directive privind apa şi canalizarea şi a luat măsuri pentru a ne conforma acestor directive. A fost constituit un comitet inter-ministerial coordonat de ministrul Dezvoltării Regionale din care fac parte ministerele cu atribuţii: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apelor şi Pădurilor. Prioritatea şi scopul acestui comitet este acela de a identifica soluţii şi a lua măsurile care se impun pentru a ne conforma acelor două Directive. În prezent, în România, sunt în execuţie investiţii în apă şi canalizare de aproximativ 5,71 miliarde de euro, din care 3,4 miliarde de euro sunt prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, şi aproape două miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi 0,44 de miliarde prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. La finalizarea acestor investiţii estimăm că procentul de racordare a populaţiei la apă să fie de 80%. Pentru aglomerările de peste 10.000 de locuitori echivalenţi estimăm că procentul de conectare a populaţiei la canalizare, staţii de epurare şi tratare a apei să ajungă la 95-98%, iar pentru aglomerări între 2.000 şi 10.000 de locuitori echivalenţi estimăm un procent între 55 şi 60%”, a menţionat Caraman, care a participat la Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est 2019.

Aceasta a adăugat că, în prezent, se află în dezbatere modificarea Legii 241 privind serviciul de apă şi canalizare, pentru care vor fi prezentate amendamente, în zilele următoare.

“Guvernul a acţionat şi pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare. După cum ştiţi, s-a redus TVA la 9%, a fost modificată Legea 51 privind funcţionarea Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară şi de fuziune a acestora şi posibilitatea fuziunii operatorilor regionali, întrucât eficienţa serviciului de apă şi canalizare se realizează prin operatorii regionali. În prezent, se află în dezbatere parlamentară modificarea Legii 241 privind serviciul de apă şi canalizare prin care, împreună cu Asociaţia Română a Apei, vom prezenta amendamente şi vom prelua toate problemele pe care le aveţi dumneavoastră astfel încât să deblocăm aceste proiecte cu finanţare nerambursabilă şi nu numai”, a spus oficialul MDRAP.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (27/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/10/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni