Update articol:

Secretarul american pentru Energie va discuta, săptămâna viitoare, cu rafinăriile, despre prețurile record la pompe; Companiile: “Orice afirmaţie conform căreia rafinăriile din SUA nu își fac treaba pentru a aduce stabilitate pe piață este falsă”

Jennifer M. Granholm/ Sursa foto: energy.gov/person/jennifer-m-granholm Jennifer M. Granholm/ Sursa foto: energy.gov/person/jennifer-m-granholm

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a convocat o întâlnire de urgență cu directorii din rafinare pentru săptămâna viitoare, a declarat joi un purtător de cuvânt al departamentului, pe măsură ce tensiunile dintre administrația Biden și companiile Big Oil cresc din cauza creșterii prețurilor la benzină, potrivit Reuters.

Discuțiile planificate au loc în timp ce președintele Joe Biden, aflat sub presiunea prețurilor record la benzină, inflația fiind o problemă de top pentru americani înaintea alegerilor din noiembrie, a cerut companiilor de rafinare a petrolului să explice de ce nu pun mai mult combustibil pe piață, în condiţiile în care au profituri profituri extraordinare.

“Întâlnirea va fi despre măsurile pe care companiile le pot lua pentru a crește capacitatea și producția de rafinare și pentru a reduce prețurile la benzină pe termen scurt”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie, joi seară. Surse au spus mai devreme că întâlnirea va avea loc pe 23 iunie. Departamentul nu a oferit data exactă.

Companiile energetice se bucură de profituri extraordinare de la invazia Ucrainei de către Rusia, pe măsură ce sancțiunile punitive ale SUA împotriva Moscovei se adaugă la o restrângere globală a ofertei, ducând prețurile țițeiului la aproximativ 120 de dolari pe baril și prețurile la benzină din SUA la recorduri de peste 5 dolari pe galon.

Biden a trimis o scrisoare miercuri directorilor companiilor din rafinare, inclusiv Marathon Petroleum Corp (MPC.N), Valero Energy Corp (VLO.N) și Exxon Mobil Corp (XOM.N), spunând că a ordonat lui Granholm să organizeze întâlnirea.

„Așa cum a menționat președintele în scrisoarea sa, el este pregătit să folosească toate instrumentele rezonabile, după caz, pentru a ajuta la creșterea capacității și a producției și pentru a reduce prețurile la benzină”, a spus purtătorul de cuvânt al departamentului.

Principalele companii ale industriei petroliere din SUA au respins acuzaţiile miercuri, într-o scrisoare către Biden, subliniind că rafinăriile de petrol ale SUA funcționează deja la capacitatea maximă – în prezent, la 94% din capacitate.

„Orice afirmaţie conform căreia rafinăriile din SUA nu își fac treaba pentru a aduce stabilitate pe piață este falsă”, a declarat Chet Thompson, șeful producătorilor americani de combustibil și petrochimie.

Karine Jean-Pierre, secretarul de presă de la Casa Albă, a declarat reporterilor că administrația dorește să audă idei de la companiile energetice, spunând: „Poate că există o modalitate prin care îi putem ajuta să crească această capacitate”.

Comentariile ei au fost mai plăcute decât remarcile lui Biden săptămâna trecută, când a spus „Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu anul acesta”.

Casa Albă, îngrijorată de furia alegătorilor înaintea alegerilor intermediare din 8 noiembrie, a încercat să reducă inflația energetică eliberând cantități record de țiței din Rezerva strategică de petrol și prin renunțarea la unele reglementări pentru amestecurile de benzină pe timp de vară.

Administrația ar putea lua măsuri suplimentare pentru a încerca să scadă prețurile.

Scrisoarea lui Biden către rafinării spunea, de asemenea, că Granholm va discuta despre subiect cu ​​Consiliul Național al Petrolului, un grup de experți în energie finanțat privat, care face recomandări secretarului pentru energie și ramurii executive.

Biden cere companiilor petroliere să explice lipsa benzinei, pe măsură ce prețurile cresc: „Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022