Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE HUAWEI

Sergiu Zaharia, CSO Huawei România: „Așteptăm cu nerăbdare să participăm la un dialog deschis cu autoritățile române despre dezvoltarea rețelei 5G în România, conform cu cele mai înalte standarde de securitate cibernetică”

România se pregătește să avanseze în procesul de stabilire a cadrului normativ și a abordării generale în vederea dezvoltării rețelei 5G. Văzută ca bază de pornire a unei noi revoluții industriale, tehnologia 5G va deveni prin numeroasele sale aplicații o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Trebuie să fim pregătiți însă, să răspundem riscurilor de securitate cibernetică, care vor crește și ele. Am discutat, despre provocările pe care tehnologia 5G le prezintă din punct de vedere al securității cibernetice, cu Sergiu Zaharia, Chief Security Officer, Huawei România.  

Reporter: Recent, am aflat că guvernul român a înființat grupul de lucru pe 5G. De atunci, unele autorități guvernamentale și parlamentari au vorbit despre acest lucru. Care este poziția Huawei?

Sergiu Zaharia: Suntem încrezători că grupul de lucru 5G constituit de Guvernul României va aduce în raportul final un set de clarificări care vor fi aliniate la recomandările oferite de Setul de instrumente 5G al UE. Am salutat încă de la început de altfel acest Set de instrumente 5G, considerându-l expresia unei abordări bazate pe tehnologie la nivelul UE, în raport cu 5G și securitatea cibernetică. Susținem pe deplin accentul pus de Comisia Europeană pe asigurarea unui cadru capabil să asigure cele mai înalte standarde de securitate cibernetică pentru rețelele 5G ce vor fi dezvoltate în toată Uniunea. Securitatea cibernetică are o importanță crucială pentru Huawei, iar acest lucru se poate observa în faptul că Huawei nu a înregistrat nici un singur incident major de securitate cibernetică în cei peste 30 de ani de activitate. Huawei deține cel mai mare număr de brevete de cercetare și dezvoltare legate de 5G și cele mai multe certificări independente privind securitatea tehnologiei sale 5G. Securitatea cibernetică reprezintă un punct forte, nici pe departe o vulnerabilitate pentru tehnologiile Huawei. Rețeaua 5G din România va fi, în mod cert, mai sigură prin utilizarea tehnologiilor Huawei, decât dacă nu se bazează pe acestea.

Reporter: Securitatea cibernetică este un subiect controversat acum în România. Cum controlează Huawei riscurile de securitate?

Sergiu Zaharia: În primul rând, Huawei operează în cadrul unui sistem comprehensiv de asigurare a securității cibernetice. Acesta acoperă toate aspectele activității noastre, inclusiv partea de operațiuni, dezvoltarea de produse și gestionarea lanțului de aprovizionare a producției, care în final contribuie la produse și soluții mai sigure pentru toți utilizatorii. Aderăm, de asemenea, la principiul securității la nivel de design, deoarece riscurile cibernetice asociate produselor trebuie să se bazeze pe modelarea amenințărilor, care să fie abordate timpuriu în procesul de dezvoltare a produsului.

În al doilea rând, analizăm profund propriul nostru lanț de aprovizionare printr-un sistem complet de gestionare a furnizorilor pentru a asigura integritatea, autenticitatea și trasabilitatea produselor noastre pe întregul lanț de aprovizionare și, nu în ultimul rând, pentru a preveni riscurile informatice legate de alterarea, falsificarea  software-ului, precum și de implantarea de cod malitios in acesta.. De fapt, Huawei este primul furnizor din industria TIC (Tehnologie de Informații și Comunicații) certificat ISO 28000.

Există și cealaltă parte a aisbergului, în care contribuim activ pentru susținerea securității „vizibile”: standardele. Producătorii trebuie să proiecteze concepte inovatoare de securitate cibernetică pentru noile tehnologii și servicii, precum 5G sau inteligența artificială, și să contribuie la elaborarea standardelor și a ghidurilor de securitate. De exemplu, pentru 5G, Huawei a avut cea mai mare contribuție: 1.609 de propuneri de securitate în ultimii 4 ani (2016 – 2019). Iar cu cât este mai bun standardul, cu atât produsele sunt mai bune!

Drept urmare, operatorii, furnizorii de servicii digitale și utilizatorii finali beneficiază de experiențe cu securitate transparentă și încorporată la nivel de produs, în plus față de securitatea rețelelor, iar aceasta este o contribuție din partea Huawei la efortul lor de gestionare a riscurilor cibernetice.

Reporter: Ce ați considera o amenințare la adresa securității cibernetice a României?

Sergiu Zaharia: România are specialiști de top în domeniul securității cibernetice. Dar dezvoltarea industriei pe viitor și potențialul său de creștere sunt amenințate de o lipsă de profesioniști de securitate necesari pentru întărirea suprafețelor de atac, care sunt în creștere continuă.

Activitățile nocive cu impact asupra vieții, sănătății, securității, vieții private și prosperității cetățenilor români, care utilizează canale cibernetice ca sursă sau destinatari finali, sunt toate amenințări care trebuie gestionate. Cu toate acestea, deficitul de resurse de securitate cibernetică adaugă un strat suplimentar de risc pentru întreprinderi, organizații publice și persoane fizice. Resursele de securitate sunt întotdeauna limitate. Raportul organizației (ISC)2 a sugerat un deficit de 291.000 de profesioniști de securitate în Europa, iar în România situația nu pare diferită. Fără o cooperare puternică între autoritățile publice, organizațiile private și sectorul academic în vederea definirii corecte a conceptului de securitate în jurul digitalizării și interconectării accelerate, securitatea cibernetică riscă să devină o problemă mai acută decât ar trebui.

Deoarece managementul amenințărilor este un proces multidisciplinar și pe mai multe niveluri, lucrul pe modele de amenințări și analizarea atenuării corecte nu are succes decât atunci când mințile luminate din diferite sectoare și care prezintă abordări diferite sunt unite într-un efort colectiv.

Să luăm un exemplu. Avem potențialul de a implementa servicii de sănătate la distanță cu o acoperire largă, de la București și Ilfov până la cele mai sărace zone rurale. Unele lanțuri de sănătate au furnizat deja consultații online în ultimele două luni, dar viitorul este mai mult decât apeluri video. Odată ce te gândești la „monitorizarea la distanță a pacientului” sau la „chirurgia la distanță”, nu există decât o singură modalitate de a construi o experiență sigură, capabilă să protejeze viața, sănătatea și confidențialitatea simultan: să aduni opinii ale experților pe întregul domeniu, de la operatorii de rețea și furnizorii lor, la medici și specialiști în confidențialitate. Experții trebuie să înțeleagă modul în care atacatorii se pot infiltra și compromite practica chirurgicală, care sunt canalele, dacă pot fi ocolite mecanismele de control de acces sau sistemele de gestionare a identității și să deturneze contul „medicului”. Ce poate face tehnologia de asistență pentru restricționarea accesului: segmentarea rețelei, felierea acesteia, cunoscut in terminologie de specialitate drept „network slincing”, autentificare puternică și criptare end-to-end aproape în timp real, pentru a numi doar câteva. Nu uitați de fiabilitatea serviciului, deoarece nu puteți „întrerupe” intervenția chirurgicală până când rețeaua va reveni. Dacă numeri experții pentru un astfel de concept, vă puteți imagina că nu există o organizație capabilă să ofere această expertiză multidisciplinară de una singură.

Huawei este deja foarte implicat în elaborarea standardelor de securitate pentru mai multe domenii și este deschisă să contribuie cu idei, împreună cu operatorii locali de telecomunicații, asociațiile de securitate și organizațiile guvernamentale precum CERT-RO, la crearea unei infrastructuri și unor servicii românești cât mai sigure. În scurt timp, putem înțelege, preveni și depăși orice amenințare cibernetică împreună.

Reporter: În calitate de jucător important în industria TIC, aveți vreo recomandare pentru guvern?

Sergiu Zaharia: Ca jucător de vârf al acestei industrii, recomandăm autorităților să încurajeze industria TIC prin politici nediscriminatorii, de concurență deschisă.

În ultimii 18 ani, Huawei a fost atras de piața din România pentru mediul ei de afaceri corect și deschis. Am participat la numeroase proiecte la nivel național pentru dezvoltarea rețelelor locale, precum rețeaua 3G și 4G, și am contribuit, împreună cu partenerii noștri, la dezvoltarea infrastructurii TIC, de care beneficiază majoritatea românilor.

În timpul pandemiei, economia românească a suferit enorm din cauza restricțiilor impuse din motive de sănătate, dar industria TIC a asigurat suportul necesar pentru depășirea acestui șoc. Astfel, industria TIC a oferit alternativa necesară oamenilor atunci când a venit vorba spre exemplu de educație, de afaceri  și de nevoi de comunicare, iar dependența noastră ca societate de existența unei rețele stabile și sigure  va crește și mai mult în perioada următoare, în contextul accelerării  digitalizării.

Huawei are o multitudine de experiențe pe care suntem dispuși să le împărtășim și să contribuim la avansarea agendei de digitalizare a României și la modelarea economiei digitale. Mai mult, trebuie să conștientizăm că noile tehnologii reprezintă o oportunitate pentru România. Cu cât le punem în aplicare mai devreme, cu atât mai repede România își poate îmbunătăți poziția în clasamentul digitalizării. În plus, noua tehnologie va oferi societății o nouă oportunitate de dezvoltare, ceea ce reprezintă un atu valoros pentru recuperarea post-pandemie.

Reporter: În ceea ce privește securitatea cibernetică și recuperarea economică, ce poate contribui Huawei în aceste domenii?

Sergiu Zaharia: În primul și în primul rând, oamenii trebuie să înțeleagă că riscurile de securitate cibernetică nu sunt provocate de un singur furnizor sau de un anumit jucător din industrie. Acestea vin cu dezvoltarea naturală a rețelelor de comunicații. Securitatea cibernetică nu este o problemă nouă pentru industria noastră. Acesta este motivul pentru care Huawei a dezvoltat o procedură de securitate extrem de riguroasă și a investit sume importante în Laboratorul de transparență pentru securitate cibernetică din Bruxelles, Belgia. Suntem încrezători în calitățile produsului nostru și ele pot fi atestate prin numărul de certificări de securitate pe care Huawei le-a obținut de-a lungul anilor. Așa cum am menționat anterior, Huawei a acumulat o mare experiență din operațiunile noastre globale, pe care suntem gata să o împărtășim și în România, sprijinind dezvoltarea unor soluții fezabile de atenuare a riscurilor, bazate pe riscuri reale de securitate cu care se confruntă toți cetățenii.

În ceea ce privește economia, Huawei a contribuit în diverse moduri la economia românească în ultimii ani. Investiția Huawei pe această piață a generat o valoare estimată de 5,2 miliarde de euro în ultimii 18 ani. Am fost cel mai mare contribuabil fiscal în industria TIC din România pentru anul fiscal 2018, cu peste 219 milioane de euro. Mai mult, Huawei a înființat 2 dintre cele mai importante centre de servicii  ale sale în România – Centrul de servicii globale (GSC) și Centrul de servicii de contabilitate (GAC). Ambele centre sunt responsabile de serviciile din Europa și de pe alte continente, în special GSC, contribuind foarte mult la stabilitatea rețelei din UE în timpul pandemiei.

Huawei are capacitățile necesare, atât din punct de vedere al tehnologiei, cât și al resursei umane locale, pentru a contribui într-o manieră decisivă la  implementarea rapidă, fiabilă și sigură a rețelei 5G în România. Conform Strategiei 5G a României publicată de ANCOM, odată cu apariția tehnologiei 5G, contribuția estimată a economiei digitale la PIB va crește cu 15%. Până în anul 2026, această contribuție va ajunge la 9 miliarde de dolari, deoarece tehnologia 5G va crea 252.000 de noi locuri de muncă calificată în societate. În cazul în care Huawei, în calitate de furnizor principal de echipamentelor și tehnologie 5G, este înlăturat de la participarea la această dezvoltare, nu vorbim doar de pierderea oportunităților de creștere economică, ci și de generarea unui costuri financiare severe pentru economia românească.

Reporter: Aveți întrebări pe care doriți să le adresați public autorităților române?

Sergiu Zaharia: Aș dori să transmit un mesaj, nu să adresez o întrebare. Huawei este deschisă să colaboreze cu Grupul de lucru 5G și cu orice autoritate publică din România. Suntem interesați să participăm în procesul de consultare publică pe care guvernul a spus că îl va derula. Huawei ar putea astfel să împărtășească din expertiza sa globală și să ofere informații suplimentare, dacă este nevoie, cu privire la performanțele de securitate ale tehnologiei sale 5G. Suntem, de asemenea, deschiși să oferim garanții suplimentare dacă este necesar. România nu are decât de câștigat din dezvoltarea în timp util a unei rețele 5G sigure și performante. Și asta este exact ceea ce putem oferi, în beneficiul final al României și al tuturor românilor.

Așteptăm cu nerăbdare să participăm la un dialog deschis cu autoritățile române despre dezvoltarea rețelei 5G în România, conform cu cele mai înalte standarde de securitate cibernetică.   Huawei va continua să fie un partener de încredere pentru toți clienții săi și pentru România.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (16/09/2024)

Convocare AGAO 21(22).10.2024

MedLife S.A. (M) (16/09/2024)

Notificare rascumparare actiuni proprii 9 - 13 septembrie 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09.09.2024 - 13.09.2024

UZTEL S.A. (UZT) (16/09/2024)

Raport semestrial S1 2024 - Versiune limba engleza

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09-13.09.2024