Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE HUAWEI

Ţările europene: opinii diverse cu privire la utilizarea echipamentelor Huawei în implementarea tehnologiei 5G

www.huawei.com www.huawei.com

Implementarea tehnologiei 5G în ţările europene a intrat în malaxorul războiului economic dintre SUA şi China, iar Huawei – unul dintre principalii producători mondiali de echipamente de rețea 5G și al treilea producător global de telefoane mobile, se află în mijlocul acestei lupte de aproape doi ani.

În urma disensiunilor dintre SUA şi China, administraţia de la Washington a plasat Huawei pe o listă neagră a relaţiilor comerciale, considerând-o o ameninţare pentru securitatea naţională. Totodată, administraţia Trump a derulat o campanie internaţională, încercând să convingă aliaţii SUA să excludă Huawei din reţelele 5G, arată presa internațională.

Americanii susţin că Huawei, în spatele căreia s-ar afla guvernul chinez, deşi ea susţine că e o companie independentă, va folosi tehnologia 5G pentru a spiona milioane de utilizatori, autorităţile chineze preluând astfel controlul asupra reţelelor de comunicaţii din ţările care acceptă să lucreze cu Huawei.

Potrivit oficialilor americani, compania Huawei ar fi obligată de guvernul chinez să instaleze căi de acces secrete (‘back doors’) în reţelele ei de telefonie mobilă pentru ca serviciile secrete chineze să efectueze astfel operaţiuni de spionaj. Huawei a respins aceste acuzaţii, vorbind despre o ”perdea de fum” lansată de SUA.

  • Europa – piaţă strategică pentru grupul Huawei; volum global de investiţii de 40 de miliarde de dolari pe următorii cinci ani

Compania Huawei este considerată a fi cea mai avansată pe plan global la capitolul 5G, a 5-a generaţie a tehnologiei reţelelor mobile, potrivit presei de specialitate. Totuşi, Robert Strayer, secretar adjunct pentru politici în domeniul cibernetic, comunicaţii internaţionale şi informaţii în Departamentul de Stat al SUA, a declarat că statele membre ale Uniunii Europene nu au motive să utilizeze tehnologie mobilă 5G de la Huawei, pentru că Ericsson, Nokia şi Samsung sunt la acelaşi nivel cu grupul chinez în acest domeniu.

Europa este o piaţă strategică pentru grupul Huawei, care, în noiembrie 2019, a anunţat un volum global de investiţii de 40 de miliarde de dolari pe următorii cinci ani. 

Tehnologia 5G va juca un rol esențial în dezvoltarea pe viitor a economiei și a societății digitale în Europa și va fi atât un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale în domeniile principale ale vieții cetățenilor, cât și o bază importantă pentru transformarea digitală și tranziția către o economie verde. Având în vedere că se estimează că tehnologia 5G urmează să genereze la nivel mondial venituri de 225 de miliarde euro, până în 2025, și că reprezintă un atu esențial pentru competitivitatea Europei pe piața mondială, securitatea cibernetică a acestei tehnologii este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii.

Este vorba de miliarde de obiecte și de sisteme conectate, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, serviciile bancare și sănătatea, precum și de sistemele de control industrial care transmit informații sensibile și sprijină sistemele de siguranță.

Astăzi, Europa este una dintre regiunile cele mai avansate din lume în ceea ce privește introducerea comercială a serviciilor 5G, cu o investiție de 1 miliard de euro, din care 300 de milioane euro reprezintă finanțare din partea UE, potrivit informaţiilor transmise de Comisia Europeană. Se așteaptă ca până la sfârșitul acestui an serviciile 5G să fie disponibile în 138 de orașe europene.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Putem realiza lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia face posibile medicina personalizată, agricultura de precizie și rețelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor aduce o schimbare pozitivă doar dacă putem garanta securitatea rețelelor noastre. Numai în aceste condiții schimbările digitale vor aduce beneficii tuturor cetățenilor”.

Garantarea introducerii în siguranță a tehnologiei 5G este în mare măsură responsabilitatea actorilor de pe piață, securitatea națională este responsabilitatea statelor membre, iar, în ansamblu, securitatea rețelelor 5G este o chestiune de importanță strategică pentru întreaga piață unică și pentru suveranitatea tehnologică a UE.

Europa este presată de SUA să interzică echipamentele furnizate de Huawei, pe fondul îngrijorărilor că acestea ar putea fi utilizate de China pentru spionaj.

În schimb, UE speră că o abordare colectivă bazată pe o listă concretă de riscuri şi măsuri de răspuns vor reduce o parte din presiunile venite din partea SUA.

Comisia Europeană a aprobat la începutul anului setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile. În concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.

Huawei a salutat recomandările Comisiei Europene privind tehnologia 5G. “Această abordare nepărtinitoare, bazată pe fapte, privind securitatea 5G va permite Europei să aibă o reţea 5G mai sigură şi mai rapidă. Huawei este prezent în Europa de aproape 20 de ani şi şi-a dovedit rezultatele privind securitatea. Vom continua să lucrăm cu industria şi guvernele europene pentru a dezvolta standarde comune pentru a întări securitatea şi fiabilitatea reţelei”, a precizat compania într-un comunicat.

Țările din Europa de Est care se bazează foarte mult pe protecția militară a Statelor Unite, prin NATO, au decis să meargă pe mâna SUA. Washingtonul şi-a asigurat sprijinul României, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Republicii Cehe, toate semnând declarații comune sau memorandumuri cu guvernul SUA cu privire la securitatea 5G.

Printre marile țări occidentale, imaginea este variată, Germania anunţând că renunţă la restricțiile dure asupra Huawei. Unele țări sunt nehotărâte, în timp ce altele, precum Danemarca, au luat măsuri surprinzător de dure.

După un an de dezbatere a riscurilor 5G, toate țările UE trebuie să spună Comisiei Europene cum intenționează să implementeze noi măsuri de securitate.

Măsurile vin după ce, în ianuarie, țările UE au adoptat strategia comună privind tehnologia 5G. În următoarele luni, unele țări pot decide încă să-și consolideze sau să-și slăbească abordarea, operatorii de telecomunicații jucând un rol cheie.

Directorii generali ai gigantilor telecom, inclusiv Deutsche Telekom, Vodafone și Telefónica, au cerut guvernelor la jumătatea lunii martie „să se asigure că costurile corespunzătoare sunt compensate prin măsuri adecvate, inclusiv prin măsuri fiscale”.

Gregory Rabuel, CEO-ul operatorului francez de telecomunicații SFR, a declarat recent într-un interviu că, de asemenea, vor solicita compensații din partea guvernului, dacă participarea Huawei la dezvoltarea 5G este împiedicată de guvern: „În timpul jocului, dacă cineva vrea să schimbe regulile, trebuie să-și asume faptul că schimbă regulile jocului și că ne însoțește în consecințele acestei schimbări”, a spus CEO-ul, fără a exclude posibilitatea litigiilor: ”Vom lua măsurile necesare.”

*Anul trecut, Germania a refuzat să excludă în mod categoric producătorul chinez de echipamente mobile Huawei de la construirea rețelei 5G

Guvernul federal german s-a opus, anul trecut, presiunii Statelor Unite și a refuzat să excludă în mod categoric producătorul chinez de echipamente mobile Huawei de la construirea rețelei 5G a Germaniei, în ciuda avertismentelor de la propriul serviciu de informații (BND). Directorul BND, Bruno Kahl, a declarat în cadrul unei audieri în parlamentul german din octombrie că Huawei „nu poate fi pe deplin de încredere”.

În noiembrie, șeful cancelariei federale, Helge Braun, a spus la televiziunea publică ZDF că guvernul a elaborat o lege, “care sporește semnificativ cerințele de securitate”.

“Presupun că vor exista unii furnizori care nu pot îndeplini aceste cerințe”, a mai spus Braun. Oficialul german a afirmat că toate companiile interesate de aspectul 5G trebuie să “îndeplinească cerințele de securitate și să certifice acest lucru”. În ce măsură Huawei poate face aceste lucruri “nu se poate stabili dinainte, ci pe parcurs”, a subliniat Braun, conform DW.

La finalul anului trecut, Merkel și-a reafirmat decizia de a nu exclude „anumiți concurenți” din licitațiile 5G, pentru că „nu ne-ar face bine să ne izolăm”. Cu toate acestea, ea a admis că o astfel de politică deschisă ar trebui să meargă mână în mână cu o verificare minuțioasă a concurenților, pentru a preveni orice amenințare la adresa securității naționale. În acest scop, ea a propus înființarea unei agenții europene pentru screening și monitorizare a componentelor europene 5G, după modelul Agenției Europene a Medicamentului, care asigură respectarea standardelor europene pentru medicamentele comercializate în comunitate.

Merkel are susținerea partidului său în această speţă. La un congres al conservatorilor din 25 noiembrie, CDU a luat decizia de a nu exclude Huawei, coroborată cu o intensificare a verificărilor în privința securității pentru a se asigura că rețeaua 5G din Germania va fi ferită de influențe străine. Într-un interviu acordat lui Handelsblatt, ministrul economiei, citat de Euractiv, Peter Altmaier (CDU), a avertizat că o excludere din prima a unor concurenți ar merge împotriva principiilor economiei de piață și a statului de drept, spunând: „Nu mă tem de China”.

Franţa a anunţat că va permite utilizarea unor echipamente Huawei în reţelele 5G

Franţa a anunţat, în luna martie, că va permite operatorilor de telecomunicaţii să utilizeze anumite echipamente produse de Huawei în reţelele lor 5G, în pofida apelurilor venite din partea autorităţilor americane vizând excluderea firmei chineze, potrivit Reuters.

Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Agenţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franţa (ANSSI) a decis să aprobe utilizarea de echipamente Huawei dar numai pentru părţile care nu sunt sensibile ale reţelelor, precum antenele, care sunt considerate că reprezintă un risc mai mic în termeni de securitate. “Nu vor să interzică Huawei dar principiul este să îi scoată din centrul reţelelor”, a explicat o sursă pentru Reuters.

”Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa”, a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. Acesta a dat asigurări că ”interesele de suveranitate” ale Franţei vor fi protejate, menţionând de asemenea că furnizorii europeni Nokia şi Ericsson ar putea fi privilegiaţi. Dar ”dacă Huawei va înainta o ofertă mai bună într-un moment sau altul din punct de vedere tehnic sau al preţului, atunci ar putea avea acces la reţeaua 5G în Franţa”, a indicat el. Totuşi, a adăugat oficialul francez, ”în cazul instalaţiilor critice, al facilităţilor militare, dacă există zone nucleare în apropiere, vom stabili anumite restricţii pentru a ne proteja interesele suverane”.

Şi directorul general de la grupul francez de telefonie Orange, Stéphane Richard, s-a pronunţat împotriva excluderii producătorului chinez de echipamente Huawei din viitoarele reţele de telefonie mobilă 5G din Europa: “Sper că nu ne vom îndrepta spre o excludere de fapt a chinezilor şi în special a Huawei de pe scena europeană, care nu ar fi în interesul Europei şi de asemenea ar ridica probleme importante pentru majoritatea operatorilor europeni”.

În luna februarie, Huawei a anunţat că va construi prima sa fabrică europeană în Franţa, unde vor fi create 500 de locuri de muncă. Astfel, oficialii Huawei au anunţat că vor investi în prima fază 200 de milioane de euro (217 milioane de dolari) pentru înfiinţarea fabricii care va produce componente pentru reţelele 5G din întreaga Europă.

Huawei va construi reţeaua 5G din Ungaria

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei va construi reţeaua de telecomunicaţii 5G din Ungaria, a declarant, la finalul anului trecut, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, la un forum economic organizat la Shanghai. Peter Szijjarto a precizat că Huawei va colabora cu operatorii de telefonie Vodafone şi Deutsche Telekom pentru a introduce tehnologia 5G în Ungaria. Szijjarto a mai spus că Ungaria se aşteaptă ca societăţile să respecte legile şi reglementările şi nu practică discriminări cu privire la naţionalitate.

Ministrul ungar al tehnologiei şi inovaţiei, Laszlo Palkovics, a anunţat anul trecut că Ungaria nu are nicio dovadă că echipamentele companiei chineze de telecomunicaţii Huawei ar reprezenta o ameninţare de securitate. ”Noi avem o abordare mai degrabă pragmatică, de fapt aceeaşi cu cea a Germaniei”, a spus oficialul ungar, adăugând: ”Nu s-a dovedit că tehnologia Huawei ar reprezenta vreun risc pentru Ungaria, nu am văzut nimic care să susţină aceasta. Până când nu se va dovedi că Huawei, sau Cisco sau orice altă tehnologie presupune o ameninţare pentru securitatea comunităţii noastre, respectiv a Ungariei, NATO sau UE, vom trata tehnologia Huawei la fel ca orice altă tehnologie”.

  • Austria a solicitat cooperarea cu partenerii UE într-o decizie privind Huawei

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, nu a exclus să se utilizeze echipamentele Huawei Technologies în viitoarele rețele 5G ale țării sale, dar a declarat că țara își va coordona deciziile cu partenerii Uniunii Europene, potrivit Reuters. La începutul anului, Kurz a declarat, la o conferință de presă, la Viena, că cele mai importante probleme cu privire la extinderea rețelei 5G sunt asigurarea securității și prevenirea dependenței unilaterale de un furnizor.

„Vrem să fim neutri din punct de vedere tehnologic și, în același timp, să garantăm siguranța maximă”, a spus Kurz când a fost întrebat despre poziția guvernului în ceea ce privește furnizorul chinez Huawei, adăugând: „Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noștri europeni și cu Comisia Europeană.

  • Ministrul suedez pentru energie și dezvoltare digitală nu vede nicio problemă în folosirea Huawei la 5G

Anders Ygeman, ministrul suedez pentru energie și dezvoltare digitală, nu vede nicio problemă cu faptul că echipamentele gigantului tehnologic chinez Huawei sunt utilizate în implementarea 5G, potrivit unui raport al agenției TT News. El a mai spus că legislația țării nordice nu se adresează unei anumite companii sau țări. Tele2, un important operator suedez de telecomunicații, a lansat în luna mai serviciul 5G cu un mix de echipamente de telecomunicații, inclusiv cele de la Huawei. Telia, un alt operator important, a lansat serviciul 5G fără echipament Huawei.

Ygeman a spus: “Probabil că ați folosit deja Huawei dacă acum navigați pe 4G. De la companie au existat destul de multe echipamente. Apoi, întrebarea este cum operatorii aleg să folosească unele componente în diferite părți de rețea, în funcție de nivelul prioritar de securitate al părții specifice a rețelei. Această întrebare ar trebui să fie adresată operatorului, deoarece legislatia nu îi vizează pe furnizori. “

Ygeman se referea la o nouă legislație suedeză în acest an, care întăreşte cerințele de securitate pentru operatorii de telecomunicații.

“Legislația suedeză nu se adresează unei anumite companii sau țări. În structura rețelei 5G vor exista o mulțime de componente diferite, la fel ca în structura rețelei 4G, inclusiv a tuturor furnizorilor majori din lume. Atunci operatorii trebuie să fie capabili să arate că sunt sigure și de încredere “, a spus Ygeman.

Huawei, furnizorul intern al Suediei, Ericsson, și Nokia din Finlanda, sunt cei mai importanți trei furnizori din lume de echipamente 5G pentru operatorii de telecomunicații.

* Oficial guvernamental: Italia nu intenționează să excludă firmele chineze din rețeaua 5G

Italia nu are de gând să excludă firmele chineze de telecomunicații, inclusiv Huawei, de la dezvoltarea viitoarei rețele 5G a țării, a declarat, la începutul acestui an, un oficial al guvernului italian, citat de Reuters.

„Italia trebuie în primul rând să-și protejeze interesele naționale”, a spus subsecretarul industriei, Mirella Liuzzi. Ea a adăugat că guvernul ar trebui să abordeze problema siguranței naționale „fără a fi naiv, cu precauțiile necesare, dar fără a lăsa pe nimeni să scape”.

Parlamentul italian a adoptat anul trecut legislația care acordă guvernului puteri speciale de protecție și verificare a furnizorilor 5G, având în vedere că sectorul este considerat strategic important.

  • Grecia: 5G nu este o problemă națională, ci una europeană

China a solicitat guvernului grec să nu impună nicio restricție asupra dezvoltării rețelei 5G, în condiţiile în care China este un mare investitor pentru Grecia. Mai mult, două dintre cele trei rețele de telefonie mobilă din Grecia folosesc deja produse Huawei.

Înalți oficiali ai Ministerului pentru guvernanță digitală au declarat pentru EURACTIV că „5G nu este o problemă națională, ci una europeană. Grecia va decide pe ce cale va merge când Europa va decide cursul său”, menționând că va fi în conformitate cu ceea ce vor decide statele membre.

  • Slovacia pasează operatorilor responsabilitatea privind tehnologia 5g

Slovacia pare să paseze operatorilor responsabilitatea privind tehnologia 5g. Agenția de reglementare în comunicații, responsabilul pentru implementarea 5G în Slovacia, a spus că Huawei Technologies „este un furnizor de tehnologie, iar procedura de selecție a furnizorului este destinată operatorilor de telecomunicații”, a declarat pentru EURACTIV Roman Vavro, purtătorul de cuvânt al agenției. Prin urmare, operatorii de telecomunicații sunt „responsabili pentru securitatea propriilor rețele”.

  • Serbia – Huawei este un partener esențial în construcția infrastructurii de telecomunicații

Încă din 2020, Serbia ar putea începe procesul de introducere a tehnologiei 5G, Huawei fiind un partener esențial în construcția infrastructurii de telecomunicații, a anunțat ministrul telecomunicațiilor, Rasim Ljajić, la începutul lunii noiembrie. Utilizarea comercială a rețelei 5G este așteptată pentru 2021, potrivit Euractiv.

În septembrie, reprezentanții biroului guvernamental pentru IT și guvernare electronică au vorbit cu reprezentanți ai Huawei despre posibilitatea implicării companiei în dezvoltarea infrastructurii cloud a viitorului centru de date de stat din Kragujevac, în centrul Serbiei. De asemenea, au discutat pregătirile pentru deschiderea unui centru de inovare pentru transformarea digitală la centrul regional Huawei pentru Balcanii de Vest, cu sediul la Belgrad.

Potrivit Euractiv, Huawei este deja activ în sectorul de supraveghere video din Serbia. În toamna anului 2018, ministrul Finanțelor, Siniša Mali, a semnat un acord între Serbia și Huawei privind achiziționarea de echipamente, construcții și servicii pentru un proiect de supraveghere a traficului.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera