Update articol:

SUA: Biden se va întâlni cu prinţul moştenitor saudit în cadrul discuţiilor bilaterale (Casa Albă)

Biden Sursa foto: Facebook

Joe Biden se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în cadrul discuţiilor cu o delegaţie saudită, a anunţat joi Casa Albă, minimizând sfera acestei întâlniri după criza diplomatică provocată de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, notează AFP.

Preşedintele american “va participa la o întâlnire bilaterală cu regele Salman şi echipa sa de conducere, iar (…) prinţul moştenitor face parte din această echipă”, a explicat unor jurnalişti purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, potrivit Agerpres.

Din cauza criticilor, Joe Biden vrea să minimizeze semnificaţia întâlnirii cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman: “Nu mă voi întâlni cu MBS. Merg la o reuniune internaţională, la care el va participa”

Potrivit purtătorului de cuvânt, aceasta este singura reuniune prevăzută până în prezent între Mohammed bin Salman, zis şi MBS, şi Joe Biden în cursul vizitei sale în Arabia Saudită săptămâna viitoare.

Pentru observatori, această întâlnire va consacra reabilitarea internaţională a prinţului moştenitor, izolat în mare măsură după asasinarea jurnalistului saudit şi critic al regimului Jamal Khashoggi în 2018.

Serviciile americane de informaţii îl acuză pe MBS că a “validat” asasinarea la Istanbul a jurnalistului, ceea ce Riadul a negat întotdeauna.

Joe Biden a afirmat, înainte de alegerea sa la Casa Albă, că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat “paria” şi a făcut cunoscut că refuză să discute direct cu MBS.

Vizita lui Biden în Arabia Saudită nu va rezolva problemele pieței petroliere – Oil Price

Dar explozia preţurilor la energie din cauza războiului din Ucraina şi tensiunile regionale legate de programele balistic şi nuclear ale Iranului au schimbat situaţia, iar prinţul în vârstă de 36 de ani a devenit din nou un jucător cheie în Orientul Mijlociu.

În cursul acestei vizite la principalul aliat arab al Statelor Unite în regiune, Joe Biden va discuta şi despre “colaborarea regională întărită, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană”, a precizat John Kirby.

Preşedintele american a prevăzut să participe la un summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), un forum diplomatic reunind mai multe ţări arabe din regiune.

“Continuăm să lucrăm asupra unor cadre şi capacităţi de apărare aeriană integrată în această regiune” din cauza “preocupărilor legate de Iran şi de capacităţile sale în creştere de rachete balistice, ca să nu mai vorbim de sprijinul său pentru terorismul regional”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Teheranul, un aliat apropiat al regimului sirian, Hezbollahului libanez şi Hamasului palestinian, toţi trei duşmani juraţi ai Israelului, este acuzat că îi sprijină militar pe rebelii houthi din Yemen.

“Discutăm bilateral cu ţările din regiune despre capacităţi de apărare aeriană şi explorăm ideea de a integra aceste capacităţi” într-un cadru comun” “pentru a îmbunătăţi cu adevărat acoperirea (aeriană) împotriva ameninţării iraniene tot mai mari”, a explicat John Kirby, citat de AFP.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative