Președintele Donald Trump a promovat mult timp succesul pieței în timpul mandatului său. Acum, el are un punct de vedere diferit, deoarece acțiunile au scăzut, S&P 500 având cea mai proastă zi din septembrie, scrie NBC News.
Când președintele Donald Trump a vrut să argumenteze succesul primului său mandat într-un interviu acordat luna trecută, el a apelat la piața bursieră. „Am fost foarte mândru că am predat țara pentru că piața bursieră era mai mare decât era înainte de apariția pandemiei”, a spus el într-un interviu pentru Fox News pe 9 februarie. „A fost o realizare uimitoare”.
Iar în cel de-al doilea mandat, el a promis că această tendință va continua.
„Piața bursieră va fi grozavă”, a spus el mulțimii la o conferință a investitorilor din 19 februarie.
Dar, după ce acțiunile au început o spirală descendentă săptămâna trecută, din cauza temerilor că utilizarea tarifelor de către Trump va arunca Statele Unite într-o recesiune, tonul său s-a schimbat.
„Nu poți urmări cu adevărat piața bursieră”, a declarat Trump într-un interviu difuzat duminică pe Fox News. „Dacă vă uitați la China, ei au o perspectivă de 100 de ani. Noi avem un trimestru. Noi ne ghidăm pe trimestre”.
Luni, acțiunile au scăzut și mai mult, ștergând toate câștigurile de la alegerea lui Trump. Indicele S&P 500 a avut cea mai proastă zi din septembrie, iar acțiunile companiilor tehnologice au fost printre cele mai afectate, Nasdaq având cea mai mare scădere într-o singură zi din 2022, ștergând 1 trilion de dolari în valoare.
Niciuna din postările de ieri de pe contul de socializare Truth al lui Trump nu a abordat vânzarea de pe piață. Un oficial al Casei Albe a minimalizat mișcările pieței într-o declarație către reporteri.
„De când a fost ales președintele Trump, liderii din industrie au răspuns agendei economice America First a președintelui Trump privind tarifele, dereglementarea și dezvoltarea energiei americane cu trilioane în angajamente de investiții care vor crea mii de noi locuri de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, adăugând: „Președintele Trump a asigurat o creștere istorică a locurilor de muncă, a salariilor și a investițiilor în primul său mandat și este pregătit să facă acest lucru din nou în al doilea mandat”.
Casa Albă a citat mai multe sondaje care arată o îmbunătățire a încrederii în rândul liderilor de afaceri, deși sondajele au fost efectuate înainte ca Trump să impună tarifele asupra Canadei și Mexicului săptămâna trecută.
După primul mandat al lui Trump, acesta a folosit frecvent piața bursieră ca pe un EKG care urmărește starea de sănătate a președinției sale , cu postări de genul „Bursa la cel mai înalt nivel din toate timpurile. Asta nu se întâmplă pur și simplu!” La mitinguri, el cita adesea piața și vorbea despre muncitorii care îi mulțumeau că i-a îmbogățit pentru că portofoliile lor de acțiuni mergeau foarte bine.
În timp ce piața bursieră a avut suișurile și coborâșurile sale în timpul primului mandat al lui Trump, inclusiv o scădere dramatică la începutul pandemiei, aceasta a fost în mare parte pe o traiectorie ascendentă, indicele S&P 500 crescând cu aproape 70% în timpul primului mandat al lui Trump. Piața și-a continuat creșterea generală în timpul mandatului președintelui Joe Biden.
În ajunul inaugurării lui Trump , când indicele S&P 500 era în creștere cu aproximativ 3% datorită alegerilor, el s-a referit la creșterea acțiunilor, împreună cu alte îmbunătățiri ale economiei, ca la „efectul Trump”.
Dar, pe măsură ce politicile lui Trump au început să prindă contur în primele sale 50 de zile în funcție, o parte din optimismul investitorilor și-a inversat cursul. Declinul piețelor s-a accelerat săptămâna trecută, când Trump și-a pus în aplicare amenințarea de a impune un tarif de 25% pentru bunurile din Canada și Mexic, doi dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai Americii, și a pus un tarif suplimentar de 10% pentru importurile din China.
Deși Trump a renunțat la multe dintre tarifele impuse Canadei și Mexicului câteva zile mai târziu, taxele au rămas valabile pentru multe produse și a reiterat că în aprilie vor fi impuse și alte tarife. Luni, China a impus tarife de retorsiune asupra unei varietăți de produse agricole americane, în timp ce premierul din Ontario a anunțat că provincia va începe să perceapă cu 25% mai mult pentru energia electrică pentru 1,5 milioane de americani.
Tarifele americane la importurile de oțel și aluminiu ar urma să intre în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor pentru unii producători americani.
„Fundamentele de bază ale economiei sunt foarte puternice. Există, din păcate, o cantitate uriașă de incertitudine în acest moment, care afectează consiliile de administrație și investitorii”, a declarat Peter Orszag, CEO al băncii de investiții Lazard și un oficial de top al bugetului în administrația Obama, într-un interviu pe CNBC.
Trump nu a respins ideea unor suferințe economice cauzate de tarifele sale, avertizând că va exista o „perioadă de tranziție” în interviul său de duminică la Fox și o „mică perturbare” în discursul său adresat Congresului săptămâna trecută.
Principalii săi oficiali economici au oferit, de asemenea, un avertisment săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent , afirmând că va exista o „perioadă de detoxifiere” pe măsură ce economia se îndepărtează de cheltuielile guvernamentale, iar secretarul Comerțului, Howard Lutnick, afirmând că prețurile la unele articole vor crește ca urmare a tarifelor – deși acestea nu vor crește inflația generală.
Duminică, Trump și-a menținut poziția cu privire la tarife în declarațiile făcute reporterilor în timp ce se întorcea la Washington după un weekend petrecut la casa sa din Palm Beach, Florida.
„Cred că tarifele vor fi cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată ca țară”, a spus Trump. „Țara noastră se va îmbogăți din nou”.