-
Turcia va accelera pentru independența energetică în 2023, cu o serie de proiecte în domeniul gazelor naturale, stocării, energiei nucleare și petrolului
Turcia are proiecte majore în domeniul energiei, care urmează să înceapă în 2023, de la un proiect de alimentare cu gaze naturale până la prima centrală nucleară din țară, scrie Anadolu. Proiectele vor sprijini obiectivul țării de a reduce dependența străină de energie.
În prezent, Turcia deține 7 conducte internaționale de gaze naturale, 4 centrale electrice cu gaz natural lichefiat (GNL), dintre care 2 sunt unități flotante de stocare și regazeificare (FSRU) și 2 instalații de stocare subterană a gazelor naturale.
Al treilea proiect de regazeificare gata de funcționare
Prima instalație FSRU a Turciei din Izmir are o capacitate zilnică de 20 de milioane de metri cubi de gaz pentru alimentarea rețelei.
A doua instalație, Ertugrul Gazi FSRU, are o capacitate de 170.000 de metri cubi și o capacitate anuală de regazeificare de 2,5 miliarde de metri cubi. Capacitatea maximă zilnică de gazeificare este de 28 de milioane de metri cubi.
Turcia este pe cale să-și deschidă al treilea FSRU la Saros, în ianuarie.
Stocarea gazelor joacă un rol tot mai mare în securitatea energetică odată cu extinderea instalațiilor.
Instalația subterană de gaze naturale Salt Lake, situată în provincia Aksaray din Anatolia Centrală, stochează în prezent 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Se planifică extinderea capacității la 5,4 miliarde de metri cubi în următorul an.
Pregătirile sunt în curs pentru ca gazul național să ajungă pe piață
Turcia intenționează să înceapă fluxul de gaze naturale din zăcământul său de gaze Sakarya în martie.
Rezerva Sakarya Gaz Field, care are capacitatea de a satisface nevoile de gaze naturale ale gospodăriilor timp de 33 de ani, a fost confirmată de instituțiile internaționale independente de audit.
Odată cu descoperirea unei noi rezerve de 58 de miliarde de metri cubi în zăcământul Caycuma-1 situat în Marea Neagră, rezervele totale de gaze ale țării au crescut de la 540 de miliarde de metri cubi la 710 de miliarde de metri cubi.
Gazul a fost descoperit pentru prima dată în august 2020. Cu o rezervă inițială de 320 de miliarde de metri cubi, descoperirea a fost cea mai mare din istoria țării.
Prima centrală nucleară care a început producerea de energie
Centrala nucleară Akkuyu de pe coasta Mediteranei va fi prima centrală care va genera electricitate din energie nucleară.
Proiectată să aibă o capacitate instalată de 4.800 de megawați cu un total de 4 reactoare, centrala va începe să genereze electricitate în 2023.
Țara are planuri pentru cel puțin alte două centrale nucleare de mare amploare, una pe coasta Mării Negre și o a treia centrală în regiunea Tracia.
Petrol în sud-estul Turciei
Turcia a descoperit 150 de milioane de barili de rezerve de petrol în Muntele Gabar din orașul Sirnak. Zăcământul se numără printre cele mai mari 10 zăcăminte de petrol descoperite pe uscat în 2022 din lume.
Consumul de petrol în Turcia este de aproximativ 950.000 de barili pe zi, în timp ce producția este de aproximativ 65.000 de barili. Odată cu descoperirea, țara intenționează să producă 100.000 de barili de țiței zilnic în 2023.
Energia regenerabilă va creşte
Prima și cea mai mare centrală electrică care va folosi energia valurilor din Turcia va fi înființată în Ordu, în regiunea Mării Negre. Proiectul este planificat să aibă o capacitate instalată de 77 de megawați.
Construcția centralei va începe în primăvară, iar instalația este de așteptat să fie pusă în funcțiune în termen de un an de la începerea construcției.
Cel puțin 1.000 de megawați de energie eoliană și solară pentru fiecare este de așteptat să fie adăugate portofoliului de energie regenerabilă al țării în 2023.