Există „căi mai inteligente” de a sprijini Taiwanul decât prin vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a declarat fostul secretar permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Singapore, Bilahari Kausikan.
Mișcarea ar putea crea efecte negative în subminarea eforturilor SUA și ale altor țări de a sprijini Taiwanul în viitor și de a agita în continuare relația politică a Taiwanului cu China.
China ar putea vedea vizita lui Pelosi ca o retragere a SUA din acordul din 1982 de a recunoaște „politica unei singure Chine”, spune fostul prim-ministru australian Kevin Rudd
Există „căi mai inteligente” de a sprijini Taiwanul decât prin vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a declarat fostul secretar permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Singapore, Bilahari Kausikan, pentru CNBC.
Mișcarea ar putea submina eforturile SUA și ale altor țări de a sprijini Taiwanul în viitor și a complicat și mai mult relația politică a Taiwanului cu China, a declarat vineri CNBC.
„Cred că Taiwan are nevoie de sprijin și merită sprijin, dar vizita asta a făcut ceva care merită? Eu nu cred acest lucru. De fapt, cred că a înrăutățit lucrurile”, a spus Kausikan.
Nancy Pelosi este oficialul american cu rangul cel mai înalt care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani.
„Taiwan are nevoie de anumite capabilități … Taiwan are nevoie de sprijin diplomatic. Taiwanul nu are nevoie este o vizită, care poate oferi un moment de bine… și, după aceea, poate descuraja alte țări să viziteze Taiwan, dacă se uită la răspunsul robust al Chinei”, a spus Kausikan.
Dacă vizita a fost bună sau rea pentru Taiwan rămâne „cel puțin o întrebare deschisă”, a spus el. „Există multe alte moduri, moduri mai inteligente, modalități mai puțin riscante de a oferi Taiwanului sprijinul de care are nevoie și de care merită.”
Kausikan a spus că vizita ar putea deranja status quo-ul din regiune și asta a determinat China să reacționeze într-un „mod semi-isteric”, adăugând că „a dat Chinei o scuză” pentru a trage rachete în apropiere de Taiwan.
Totuși, fostul diplomat a susținut că un conflict între China și Taiwan este puțin probabil.
China nu este dornică să atace Taiwanul, iar un larg consens militar a sugerat că China încă nu are capacitatea de a lansa o operațiune militară „amfibie” la scară largă, a spus el.
„Și nu uitați, în ciuda tuturor avertismentelor pe care China le-a dat înainte – în timpul și după vizită – nu a reușit să descurajeze vizita”, a spus Kausikan.
Dar accidentele au loc și au avut loc în trecut, a adăugat el.
Fostul prim-ministru australian Kevin Rudd a spus că potenţialele accidente sunt cele mai îngrijorătoare.
Deși nu este probabil un război imediat, Rudd este îngrijorat de faptul că chinezii ar putea vedea vizita lui Pelosi ca pe o retragere a SUA din acordul din 1982 de a recunoaște „politica unei singure Chine”.
„Atunci cred că suntem într-o lume cu totul nouă”, a spus el la CNBC.
„Există o relație din ce în ce mai febrilă și agitată între cele două țări”, a spus el.
Potrivit lui Rudd, un război nu poate fi exclus complet, mai ales că relațiile dintre SUA și China este puțin probabil să se redreseze în următorul deceniu.