Update articol:

Un fost diplomat spune că există „căi mai inteligente” prin care SUA să sprijine Taiwanul decât să o viziteze

Nancy Pelosi Taiwan Sursa foto: mofa.gov.tw
  • Există „căi mai inteligente” de a sprijini Taiwanul decât prin vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a declarat fostul secretar permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Singapore, Bilahari Kausikan.

  • Mișcarea ar putea crea efecte negative în subminarea eforturilor SUA și ale altor țări de a sprijini Taiwanul în viitor și de a agita în continuare relația politică a Taiwanului cu China.

  • China ar putea vedea vizita lui Pelosi ca o retragere a SUA din acordul din 1982 de a recunoaște „politica unei singure Chine”, spune fostul prim-ministru australian Kevin Rudd

 

Există „căi mai inteligente” de a sprijini Taiwanul decât prin vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a declarat fostul secretar permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Singapore, Bilahari Kausikan, pentru CNBC.

Mișcarea ar putea submina eforturile SUA și ale altor țări de a sprijini Taiwanul în viitor și a complicat și mai mult relația politică a Taiwanului cu China, a declarat vineri CNBC.

„Cred că Taiwan are nevoie de sprijin și merită sprijin, dar vizita asta a făcut ceva care merită? Eu nu cred acest lucru. De fapt, cred că a înrăutățit lucrurile”, a spus Kausikan.

Ignorând săptămâni de avertismente de la Beijing, Pelosi a vizitat Taiwan și s-a întâlnit miercuri cu președintele Tsai Ing-wen. Taiwan este o democrație autonomă, dar Beijingul consideră insula o provincie separatistă și spune că nu are dreptul să conducă relații externe.

Nancy Pelosi este oficialul american cu rangul cel mai înalt care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani.

China a lansat exerciții militare în spațiul aerian și în apele din jurul Taiwanului a doua zi. Vineri, Beijingul a anunțat sancțiuni împotriva lui Pelosi și a membrilor familiei ei apropiate, deși conținutul acestor sancțiuni a fost nespecificat.

„Taiwan are nevoie de anumite capabilități … Taiwan are nevoie de sprijin diplomatic. Taiwanul nu are nevoie este o vizită, care poate oferi un moment de bine… și, după aceea, poate descuraja alte țări să viziteze Taiwan, dacă se uită la răspunsul robust al Chinei”, a spus Kausikan.

Dacă vizita a fost bună sau rea pentru Taiwan rămâne „cel puțin o întrebare deschisă”, a spus el. „Există multe alte moduri, moduri mai inteligente, modalități mai puțin riscante de a oferi Taiwanului sprijinul de care are nevoie și de care merită.”

Kausikan a spus că vizita ar putea deranja status quo-ul din regiune și asta a determinat China să reacționeze într-un „mod semi-isteric”, adăugând că „a dat Chinei o scuză” pentru a trage rachete în apropiere de Taiwan.

Totuși, fostul diplomat a susținut că un conflict între China și Taiwan este puțin probabil.

China nu este dornică să atace Taiwanul, iar un larg consens militar a sugerat că China încă nu are capacitatea de a lansa o operațiune militară „amfibie” la scară largă, a spus el.

„Și nu uitați, în ciuda tuturor avertismentelor pe care China le-a dat înainte – în timpul și după vizită – nu a reușit să descurajeze vizita”, a spus Kausikan.

Dar accidentele au loc și au avut loc în trecut, a adăugat el.

Fostul prim-ministru australian Kevin Rudd a spus că potenţialele accidente sunt cele mai îngrijorătoare.

Deși nu este probabil un război imediat, Rudd este îngrijorat de faptul că chinezii ar putea vedea vizita lui Pelosi ca pe o retragere a SUA din acordul din 1982 de a recunoaște „politica unei singure Chine”.

„Atunci cred că suntem într-o lume cu totul nouă”, a spus el la CNBC.

„Există o relație din ce în ce mai febrilă și agitată între cele două țări”, a spus el.

Potrivit lui Rudd, un război nu poate fi exclus complet, mai ales că relațiile dintre SUA și China este puțin probabil să se redreseze în următorul deceniu.

China întrerupe cooperarea cu SUA în mai multe domenii, inclusiv dialogul militar la nivel înalt şi discuţiile privind schimbările climatice