Update articol:

Virgil Popescu: Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață

Virgil Popescu Sursa foto: Facebook.com/VirgilDPopescu

Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață, a scris ministrul Energiei Virgil Popescu pe Facebook.

Acesta a anunţat:

“𝐒𝐜𝐡𝐞𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐭𝐚̆. Am aprobat modificările la OUG 27. Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanței până în data de 31 august 2023. Altfel spus, schema de protejare a populației și a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.
𝐏𝐥𝐚𝐟𝐨𝐧 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞. Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depășesc 1300 lei.
𝐓𝐫𝐚𝐧𝐳𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐢𝐯𝐞, 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐮𝐫. Tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție.
𝐕𝐚̂𝐧𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐠 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞. Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață. Ne vom asigura ca furnizorii și distribuitorii vor putea să-și asigure clienții finali și consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.
𝐏𝐥𝐚𝐟𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐧 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐠𝐚𝐳𝐞. Cei care au un consum cuprins între 0- 100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populația să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne prețul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la același preț- și pentru producția de energie termică pentru CET-uri.
𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞. Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Ceilalți: IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituții publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, și la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual”.

 

A fost publicată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023

 

Virgil Popescu: Tranzacţiile succesive cu energie electrică sau gaze naturale, sancţionate cu 5% din cifra de afaceri

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021