Update articol:

Warren Buffett, în scrisoarea anuală către acționari: „Nu pariați niciodată împotriva Americii”

averea lui Warren Buffett Warren Buffett - Sursa Facebook
  • „În ciuda unor întreruperi severe, progresul economic al țării noastre a fost uluitor. Concluzia noastră neclintită: nu pariați niciodată împotriva Americii ”, a spus Warren Buffett în scrisoarea sa anuală.

  • Potrivit lui Buffett, conglomeratul deține cea mai mare cantitate de active din SUA (imobilizări corporale) în funcție de valoare, comparativ cu orice altă companie din țară.

  • Legendarul investitor le-a reamintit investitorilor că miracolele se produc în America de mijloc, în ciuda unei atenții importante asupra zonelor de coastă.

 

Miliardarul Warren Buffett, numit și „Oracolul din Omaha”, în vârstă de 90 de ani, rămâne un credincios ferm în visul american, spunând în scrisoarea anuală către acționari „să nu parieze niciodată împotriva Americii”, potrivit CNBC.

„În puținii săi 232 de ani de existență … nu a existat niciun incubator pentru a dezlănțui potențialul uman precum America”, a scris președintele și CEO-ul Berkshire Hathaway în scrisoarea publicată sâmbătă. „În ciuda unor întreruperi severe, progresul economic al țării noastre a fost uluitor. Concluzia noastră neclintită: nu pariați niciodată împotriva Americii ”.

Buffett a mai spus că holdingul deține cea mai mare cantitate de active din SUA (imobilizări corporale) în funcție de valoare, față de orice altă companie din țară.

„Costul depreciat al Berkshire pentru aceste „ active fixe” interne este de 154 miliarde de dolari. Următorul în această listă este AT&T, cu imobilizări corporale de 127 miliarde dolari”, a scris el.

Nu treceți cu vederea America de mijloc.

Miliardarul a evidențiat cele două întreprinderi americane deținute în totalitate de Berkshire – BNSF Railway și Berkshire Hathaway Energy (BHE) – care au câștigat 8,3 miliarde de dolari în 2020, în ciuda unei scăderi a cererii pe fondul pandemiei Covid-19.

“Calea ferată transportă aproximativ 15% din toate tonele de mărfuri care se deplasează în Statele Unite, fie pe calea ferată, camion, conductă, barjă sau aeronavă”, a spus Buffett, adăugând: „Istoria căilor ferate americane este fascinantă. După aproximativ 150 de ani de construcții frenetice, construcții excesive, falimente, reorganizări și fuziuni, industria feroviară a devenit în cele din urmă, cu câteva decenii în urmă, ca fiind maturizată și raționalizată”.

Buffett crede că BHE va fi un lider în furnizarea de energie curată în viitor. BHE a demarat o investiție de 18 miliarde de dolari pentru a reface și extinde o porțiune substanțială a rețelei depășite care oferă acum electricitate în tot Vestul , a menționat Buffett.

„Spre deosebire de căile ferate, serviciile electrice din țara noastră au nevoie de o transformare masivă în care costurile finale vor fi uimitoare”, a spus Buffett în scrisoare, precizând: „Investiția va absorbi toate câștigurile BHE în deceniile următoare. Salutăm provocarea și credem că aceasta va fi recompensată în mod corespunzător.”

Buffett a reamintit investitorilor că miracolele se produc în America de mijloc, în ciuda unei atenții deosebite asupra zonelor de coastă. La urma urmei, legendarul miliardar și-a început afacerea în Omaha, Nebraska, iar biroul său de acasă rămâne cu sediul în statul Cornhusker.

„Poveștile de succes abundă în toată America”, a spus investitorul, adăugând: „De la nașterea țării noastre, persoanele cu o idee, ambiție și adesea doar cu o cantitate mică de capital au reușit dincolo de visele lor, creând ceva nou sau îmbunătățind experiența clientului cu ceva vechi.”

Nu este un fan al obligațiunilor

În ceea ce privește investițiile, Buffett a declarat că ratele foarte scăzute ale dobânzii din întreaga lume au diminuat atracția pieței obligațiunilor.

“Obligațiunile nu sunt locul potrivit pentru a fi în această perioadă”, a spus Buffett, menționând: „Investitorii cu venituri fixe din întreaga lume – fie că sunt fonduri de pensii, companii de asigurări sau pensionari – se confruntă cu un viitor sumbru.”

Buffett a menționat că randamentul de referință al Trezoreriei pe 10 ani a scăzut drastic la 0,93% la sfârșitul anului 2020 de la 15,8% în septembrie 1981. Între timp, investitorii obțin o rentabilitate negativă a trilioanelor de dolari datorie suverană în Germania și Japonia, a adăugat el.

“Oracolul din Omaha” a făcut, de asemenea, un anunț surpriză cu privire la viitoarea sa adunare anuală a acționarilor, care va avea loc la Los Angeles pe 1 mai. Este prima dată când întâlnirea are loc în afara Omaha. Vicepreședintele Charlie Munger, care locuiește în Los Angeles, a ratat întâlnirea anuală din 2020 din cauza restricțiilor de călătorie în pandemie, conform CNBC.

Berkshire a răscumpărat acțiuni de aproape 9 miliarde de dolari în al patrulea trimestru al anului 2020, aducând răscumpărările totale ale companiei la 24,7 miliarde de dolari anul trecut – un an record pentru răscumpărări.

Buffett a început o vânătoare de chilipiruri, pe fondul revenirii pe piață. Recent, a ocupat o poziție considerabilă în Chevron, un joc clasic de valoare, adăugând în același timp Verizon, precum și o mână de acțiuni în firme de medicamente. Apple rămâne în continuare cea mai mare investiție de acțiuni comună a conglomeratului, care a jucat un rol important, compensând daunele pandemice produse de calea ferată și asigurările din Berkshire în 2020.

Potrivit CNBC, chiar dacă strategia de răscumpărare pare să dea roade, unii investitori care caută o actualizare a succesiunii sau detalii despre următoarea mare achiziție a lui Buffett pot fi puțin dezamăgiți de scrisoare. Holdingul  se află încă pe un uriaș cufăr de numerar, cu peste 138 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2020.

Buffett a menționat că ceilalți vicepreședinți ai Berkshire, Ajit Jain și Greg Abel, vor fi prezenți la reuniunea anuală pentru a răspunde și la întrebări.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022