Update articol:

XTB: Impactul coronavirus in România asupra economiei locale este în prezent nesemnificativ

Impactul asupra economiei locale este în prezent nesemnificativ, dar în condițiile în care situația cu riscuri reale dar și o componentă emoțională importantă s-ar prelungi, am putea vedea o tendință de limitare a consumului pentru bunuri ne-esențiale, o încetinire a activității în sectoare unde prezența fizică este necesară, și o mai redusă atractivitate a călătoriilor și pachetelor de turism fie la nivel internațional, fie intern, arată un comentariu XTB despre efectele economice ale primul caz de coronavirus in România.

“Este, totuși, mult prea devreme să vorbim despre o cuantificare în RON sau EUR a efectelor economice, cu toate că ar putea apărea în perioada următoare, din partea unor companii, revizuiri de așteptări pentru anul în curs. Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al apariției coronavirusului în România asupra cursului de schimb al leului în raport cu Euro. Cu toate acestea, mediul investițional global s-a schimbat semnificativ în ultimele săptamâni, astfel încât curentul a mers împotriva monedelor care oferă încă plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferând siguranța. În situația în care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care să limiteze activitatea economică pentru mai multe săptămâni, împovărând în același timp bugetul de stat, am putea resimți un impact suplimentar asupra leului. Ar fi probabil devansat astfel calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabilă monedei naționale”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

XTB a mai transmis un Raport special: Ar putea epidemia de coronavirus să pună capăt unui deceniu de creșteri pe burse?

Pentru majoritatea piețelor bursiere anul 2019 a fost foarte puternic, în ciuda economiei globale relativ slabe, iar anul curent a adus o continuare a acestei tendințe. În ciuda riscului evident legat de coronavirus, piața companiilor de tehnologie din SUA (US100) înregistra un avans de peste 10% la un moment dat în februarie. Cu toate acestea, starea de spirit s-a deteriorat în ultima perioadă pe fondul răspândirii virusului în afara Chinei. S-ar putea schimba datele jocului pentru piețe? Ar putea epidemia de coronavirus sa pună capăt unui deceniu de creșteri pe Wall Street?

Economia Chinei aproape s-a oprit

În timp ce încă ne aflăm în așteptarea datelor importante din China, există tot mai multe dovezi despre amploarea „impactului” – și pare a fi majoră. Se observă scăderi între 30 și 95% anual pentru o serie de activități. Rata de exploatare a petrolului, cel mai larg indicator al activității de afaceri, este în prezent cu aproape 30% mai mică față de media din 2019 și cu peste 35% mai mică față de decembrie, rafinăriile funcționând la mai puțin de 50% din capacitate. Statisticile referitoare la consumatori sunt de fapt și mai pesimiste. Vânzările de mașini din prima jumătate a lunii februarie au fost cu 92% mai mici față de perioada corespunzătoare din 2019. Vânzările de smartphone-uri au scăzut cu 36,6% YoY în ianuarie, iar anumiți factori indică o scădere mai accentuată în ianuarie.
În perioada cuprinsă între 25 ianuarie (când au fost introduse măsuri de protecție la nivel extins) și 18 februarie, traficul feroviar și cu metroul a scăzut cu 82% YoY, iar vânzările Adidas (un reprezentant al companiilor de îmbrăcăminte) au scăzut cu 85% YoY. Să luăm livrări de alimente drept exemplu. You China, lanțul de fast-food, a închis 30% din locațiile sale, în timp ce vânzările la nivelul celor deschise au scăzut cu 50%. Acest lucru duce la o scădere a veniturilor de aproximativ 65%.
În cazul în care acest scenariu durează o lună (și nu suntem departe de asta), ar trebui să scădem aproximativ o jumătate (aproximativ 4 puncte procentuale) din contribuția unei luni la PIB-ul anual. Într-adevăr, potrivit Global Times, 6% dintre firmele chineze se confruntă cu falimentul, iar 60% din întreprinderile mici și mijlocii dețin numerar care ar putea să le ajungă până la 2 luni înainte de a intra în incapacitate de plată a costurilor fixe. Prin urmare, cum este posibil ca prognozele oficiale să sugereze o rată de creștere în China pentru anul acesta de peste 5% ?! Se presupunea că situația va fi ținută sub control, iar piețele se vor redresa într-un model de V …

Piețele încep să își piardă încrederea într-o recuperare în formă de V

… tocmai acesta este motivul pentru care chiar și focare restrânse în Coreea de Sud și Italia provoacă un nivel extins de panică. Orice pierderi la nivelul Chinei ar putea fi parțial compensate cu ajutorul cererii globale. Dar dacă aceste blocaje și limitări ar fi introduse și în alte state, am putea asista la o oprire a economiei globale. Ultima dată când s-a întâmplat (deși din diferite motive) S&P500 a scăzut cu 666 de puncte. Temerile sunt reale – dacă Europa și Asia sunt obligate să impună limitări pe o durată mai lungă de timp, o recesiune la nivel global ar putea deveni un scenariu foarte realist. Acesta este motivul pentru care cazurile noi din afara Chinei sunt cele mai urmărite statistici în acest moment. Pentru o perioadă considerabilă, această statistică a fost moderată și, într-o oarecare măsură, explicată de situații excepționale, precum noile cazuri de pe nava de croazieră. Numărul de țări care au înregistrat cazuri a fost de 7. În weekend, această valoare s-a triplat și continuă să accelereze. Luni, cazuri noi au fost înregistrate în 14 țări (excluzând China), și în 16 state noi în a doua zi a săptămânii.

Atâta timp cât acest număr continuă să crească, piețele îl vor extrapola în daune economice. Putem vedea un grafic interesant de pe site-ul Tomtom care prezintă deja o scădere semnificativă a traficului în Milano. Piețele sunt îngrijorate de faptul că limitările prelungite ar putea duce la recesiune.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (31/03/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 26.03.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (31/03/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (31/03/2020)

Informare privind transfer actiuni S.I.F. Transilvania