Update articol:

Zoltan Prosszer a fost trimis în judecată, în dosarul penal legat de Romcab; Nimeni nu a participat la oferta publică de preluare obligatorie a Romcab, inițiată de acționarul majoritar

Zoltan Prosszer, actualmente administrator special al Romcab (MCAB), a fost trimis în judecată, în cazul Romcab, într-un dosar penal în care mai mulți investitori s-au constituit parte civilă.

DIICOT a anunțat azi că directorii unei companii listate la Bursa de Valori București au fost trimiși în judecată pentru că au înșelat acționarii, prejudiciul fiind de 4,9 milioane de lei.

Procurorii nu au specificat numele inculpaților, însă datele prezentate se potrivesc cu cele din cazul Romcab, producător de cabluri din Târgu Mureș. În plus, pe Tribunalul București, apare înregistrat, pe 4 august, dosarul penal în care Zoltan Prosszer, fost director general Romcab, și Dana Nețoi, fost director economic Romcab, sunt inculpați.

În mai 2019, Financial Intelligence a scris că procurorii DIICOT au început urmărirea penală a lui Zoltan Prosszer, într-un dosar inițiat la plângerea unui acționar al companiei, Valentin Stănescu.

Potrivit DIICOT, inculpații sunt judecați pentru săvârșirea infracțiunilor de prezentare cu intenție de către membrul consiliului de administrație/directorul general al emitentului către deținătorii de valori mobiliare de situații financiare inexacte privind condiţiile economice ale emitentului, în formă continuată și prezentare cu intenție de către membrul consiliului de administrație al emitentului către deținătorii de valori mobiliare de informații nereale privind condiţiile economice ale emitentului.

În prezent, ROMCAB S.A. se află în insolvență (din 2017) şi este reprezentată în mod legal prin administrator special Zoltan Prosszer și sub supravegherea administratorului judiciar RTZ & Partners SPRL.

Compania și-a cerut insolvența după ce a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, pentru 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului anterior. De asemenea, Romcab a raportat o depreciere masivă a stocurilor, de la 629,62 milioane de lei, la 30 septembrie 2016, la 498,9 milioane de lei, la 31 decembrie 2016 (conform datelor auditate).

Acțiunile Romcab (MCAB) au revenit la tranzacționare, la inceputul lunii martie, după confirmarea planului de reorganizare, în instanță, pe 18 februarie, și aprobarea revenirii pe bursă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Instanța a confirmat, pe 18 februarie, planul de reorganizare al Romcab (MCAB). La finalul anului trecut, creditorii Romcab (MCAB) au aprobat planul de reorganizare.

În 14 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de preluare obligatorie a Romcab (MCAB), inițiată de acționarul Sadalbari, la prețul de 3,4116 lei/unitate, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Oferta de preluare venise la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară. În 19 martie, Romcab a informat că ASF a cerut acționarului majoritar al companiei – Sadalbari SRL, respectiv Motoplus Paneuro SRL, să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie, în cel mult 2 luni de zile de la reluarea tranzacționării Romcab, respectiv 4 martie.