Update articol:
Articol susținut de XTB România

0% comision la tranzacționarea de acțiuni și ETF-uri rămâne cel mai căutat produs financiar de către investitorii români în ultimii 2 ani

xtb

Investițiile românești au devenit o preocupare tot mai accesibilă publicului larg, ieșind din sfera unei așa-numite „exclusivități a specialiștilor”, în ultimii doi ani.

Oportunitatea care permite investiții în acțiuni și ETF-uri cu comision 0%, pentru un volum lunar de până în 100.000 EUR, a atras atenția celor care înainte ezitau să se avânte în domeniul fascinant, dar nu lipsit de riscuri, al investițiilor la bursă.

Deși cu greu ne puteam imagina că 2021 ar putea aduce cu sine o volatilitate mai mare decât a generat-o începutul pandemiei, în așa fel încât să ne apropiem cu ușurință de recordurile din 2020, anul acesta a venit cu surprize de proporții. Acest fapt, împreună cu eliminarea comisionului de tranzacționare de acțiuni și ETF-uri cu deținere (sub rulaj de 100.000 EUR), au atras un val nemaiîntâlnit de investitori noi la XTB.

În acest context, sucursala din România a atins noi recorduri istorice. Al cincilea broker din lume în ceea ce privește numărul de conturi active, XTB a înregistrat în 2020 peste 112.000 de clienți noi, adică atâția clienți noi cât a înregistrat în toată perioada 2014-2019 cumulat.

Pentru cei care nu știu, XTB este un broker polonez autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), dar care are prezență locală și echipe locale în fiecare dintre țările în care activează, fiind înscris în registrele de autoritățile de reglementare din fiecare din țările respective. În cazul României, XTB este autorizată KNF și înscrisă în registrul ASF România.

În România, XTB activează cu prezență locală și echipe locale de încă din 2008 și este cunoscut pentru calitatea serviciilor, având reputația de promotor al educației financiare privind piețele de capital în țara noastră. Platforma educațională Trading Academy de la XTB ajută investitorii să învețe să tranzacționeze în mod eficient, prin tutoriale video, cursuri de tranzacţionare, articole şi multe altele.

Iată, așadar, mai jos cele mai frecvente întrebări ale clienților cu privire la oferta de 0% comision pe acțiuni și ETF-uri cu deținere (sub rulaj de 100.000 EUR):

  1. Există sumă minimă pentru a deschide contul?
    Nu există sumă minimă pentru deschiderea unui cont real. În plus, contul real poate să rămână nealimentat pe o perioadă nedeterminată de timp, până când clientul hotărăște că a venit momentul potrivit pentru investiții.
  2. Cum pot alimenta contul? Care sunt metodele, care sunt costurile, cât durează?
    Contul de investiții poate fi alimentat prin transfer bancar (gratuit) sau cu cardul (există comision în funcție de moneda contului).
  3. Cum pot retrage bani din contul meu? Care sunt metodele, care sunt costurile, cât durează?
    Retragerile din contul de investiții pot fi realizate online prin xStation. Banii solicitați pentru retragere părăsesc contul de tranzacționare în momentul solicitării și pleacă spre contul bancar al Clienților în ziua lucrătoare următoare, în jurul orei 14:00.
  4. Ce înseamnă limita de 100.000 euro rulaj lunar?
    100.000 rulaj lunar reprezintă valoarea cumulată a tuturor tranzacțiilor realizate cu instrumente cu deținere (acțiuni sau ETF-uri) într-o lună. Pentru mai multe detalii, precum și un exemplu de calcul, investitorii pot consulta Tabelul de Comisioane și Taxe. Poți afla și care sunt cele mai populare ETF-uri la XTB.
  1. Care este suma asigurată prin XTB ? Unde este asigurată (România, Polonia) ?
    XTB este membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia. Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situația unui faliment, astfel că deținerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului.
  2. Exista comision de custodie? Care este suma la care am comision de custodie? Cât este acest comision?
    Nu există niciun comision de custodie până în plafonul de 250.000 EUR valoare medie zilnică a portofoliului. Abia după depășirea acestui plafon și numai pentru ceea ce depășește, se aplică o taxa de custodie de 0.2% minim 10 EUR.
  3. Care este diferența între CFD-uri și ETF-uri cu deținere?
    Prin tranzacționarea CFD-urilor, nu deții activul de bază – pur și simplu speculezi modificarea prețului acestuia. Astfel, nu există costuri fizice de gestionare, cum ar fi taxa de timbru din Regatul Unit. Spre deosebire de Acțiunile si ETF-urile cu deținere, CFD-urile sunt produse cu levier, ceea ce înseamnă că trebuie să depui doar o sumă inițială mică pentru a putea dobândi o expunere pe piață mult mai mare. Aceasta este cea mai mare diferență dintre CFD-urile și Acțiunile / ETF-urile cu deținere.
  4. Pot să am și Euro și USD într-un singur cont? Pot sa am mai multe conturi (unul pentru USD și unul pt EURO)?
    Investitorii nu pot avea și EUR și USD în același cont, dar pot avea mai multe conturi. Fiecare cont de investiții este denominat într-o anumită monedă. La XTB, investitorii pot avea, concomitent, cont de investiții în RON, EUR și USD.
  5. Cum se impozitează câștigul de capital?
    Anual, XTB eliberează o fișă de portofoliu unde sunt cuprinse informații despre câștigurile sau pierderile înregistrate de Investitor în anul anterior. În baza acestei fișe de portofoliu, clientul trebuie să completeze o declarație unică pe care o depune la ANAF.
  6. Îmi pot transfera pozițiile de la XTB la un alt broker (fără să vând, bineînțeles)?
    Portofoliul de Acțiuni și/sau ETFs poate fi transferat. În cazul în care Clientul hotărăște să mute portofoliul de la noi la alt broker, se percepe o taxa per ISIN, mai multe detalii se găsesc în Tabelul de comisioane și taxe la sectiunea Alte taxe. Dacă un Client dorește să își mute portofoliul la XTB, această miscare este gratuită, din perspectiva XTB, însa este foarte probabil să existe taxe aplicate de brokerul de la care este transferat portofoliul.
  7. În caz că sunt interesat de o acțiune care nu este disponibilă care este procedura?
    Pentru adăugarea de noi instrumente în oferta XTB puteți face o solicitare pe email, trimisă pe support@xtb.ro cu numele companiei, tickerul, ISIN-ul, bursa pe care este listat instrumentul și moneda de tranzacționare. Suntem un broker deschis la astfel de solicitări
  8. Există vreun comision ascuns, taxă de administrare, inactivitate etc?
    Nu există taxe sau comisioane ascunse, și, foarte important, XTB nu a mărit nici spread-urile pentru instrumentele pentru care oferă comision 0. Toate informațiile sunt disponibile pe website-ul XTB în Tabelele de Taxe și Comisioane.
  9. Oferta XTB de 0% comisioane pe Acțiuni și ETF-uri cu deținere este una temporară sau pe termen lung?
    Noua ofertă cu comisioane 0 pe acțiuni este o ofertă pe termen lung și XTB nu intenționează să mărească comisioanele. XTB nu va mări spread-ul și nici nu va introduce alte taxe ca să compenseze eliminarea acestor comisioane.
  10. Care este lista completă de taxe pentru Acțiunile și ETF-urile cu deținere?
    – 0.2% minim 10 EUR pentru rulajele ce depășesc 100.000 EUR în interiorul unei luni.
    – 0.2% minim 10 EUR acea valoare a portofoliului ce depășește 250.000 EUR medie zilnică în interiorul unei luni.
    – 0.5% taxă de conversie valutară în cazul în care se dorește realizarea de tranzacții în altă monedă decât moneda contului (taxă care poate fi evitată pentru majoritatea piețelor principale prin deschiderea unui cont în EUR și/sau USD).
    – Alte taxe specifice de transfer, de eliberare documente sau impuse de bursele locale care se regăsesc în Tabelul de Comisioane.
  11. Unde ține XTB banii clienților? Aceștia sunt separați de fondurile companiei?
    Fondurile Clienţilor sunt păstrate în România, în conturi bancare segregate special desemnate pentru Clienții din România deschise la ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Opera. Conturile segregate presupun o separare clară între fondurile Clienților și fondurile societății și recunoașterea Clienților ca și proprietari ai fondurilor chiar dacă din punct de vedere tehnic conturile au ca titular XTB. Asta mai înseamnă, de asemenea, că în cazul unor potențiale probleme (popriri, executare silită, faliment, etc) fondurile clienților nu sunt considerate patrimoniu al XTB și nu sunt afectate.
  12. Cine este custodele pentru Acțiuni și ETF-uri cu deținere (spot)? Unde este sediul custodelui?
    Custodele este KBC Securities NV cu sediul în Bruxelles, Belgia.
  13. Cum pot evita taxa de conversie?
    Această taxă poate fi evitată pentru acele piețe pe care se tranzacționează în EUR sau USD (SUA, Spania, Portugalia, Olanda, Italia, Germania, Franța, Finlanda, Belgia) prin deschiderea unui cont în EUR sau USD.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022