Update articol:

Acționarii SIF Oltenia vor discuta la AGA revocarea administratorilor și a directorului general Tudor Ciurezu, după completarea convocatorului

*În convocatoul completat, pe lista celor pentru care se cere atragerea răspunderii, se află și vicepreședintele Cristian Bușu, deși el nu era menționat în cererea transmisă de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia

Conducerea SIF Oltenia a completat convocatorul AGA din 12 octombrie, cu puncte legate de revocarea administratorilor și a directorului general Tudor Ciurezu, solicitate de SIF Banat Crișana, SIF Muntenia și fonduri Certinvest, după ce, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a atenționat SIF Oltenia să dea curs solicitărilor  de completare a convocatorului AGA.

Astfel, pe ordinea de zi completată se regăsesc următoarele puncte, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București:

” 27. Aprobarea atragerii răspunderii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian și Cristian Bușu pentru prejudiciul cauzat de aceștia Societății de Investiții Financiare Oltenia S.A., prin contractarea împrumutului în sumă de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania și, în consecință, aprobarea acțiunii în răspundere contra administratorilor menționați și desemnarea pentru exercitarea acțiunii în justiție a acționarului Gheorghe Marcel, cu datele de identificare disponibile la sediul societății.

28. Aprobarea instrucțiunii către Conducerea Societatii de Investiții Financiare Oltenia S.A. și către angajații acesteia cu responsabilități legate de contabilitatea societății de a calcula toate sumele achitate de către societate către Banca Transilvania SA și către terți ca rezultat al contractării împrumutului în sumă de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania SA care a fost menționat în Raportul curent al societății cu nr. 4432/29.06.2020, inclusiv, dar fără a se limita la sumele achitate de societate pentru negocierea, încheierea și executarea tuturor actelor aferente împrumutului contractat, în vederea calculării prejudiciului cauzat societății prin contractarea împrumutului.

29. Constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor împotriva cărora s-a hotărât declanșarea acțiunii în răspundere și a încetării mandatului de director general al Societății de Investiții Financiare Oltenia S.A. deținut de administratorul Tudor Ciurezu, cu ridicarea imediată a dreptului acestuia de a reprezenta societatea în relațiile cu terții, de a încheia orice fel de acte și de a semna orice fel de înscrisuri de la data adoptării hotărârii adunării de a porni acțiunea în răspundere împotriva acestuia.

30. Aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian, cu încetarea imediată a mandatului de administrator al acestora de la data aprobării hotărârii.

31. Aprobarea încetării mandatului de Director General al SIF Oltenia S.A. deținut de Președintele Consiliului de Administrație – Tudor Ciurezu și ridicării dreptului acestuia și al administratorilor revocați de a reprezenta societatea în relațiile cu terții, de a încheia orice fel de acte sau operațiuni și de a semna orice fel de înscrisuri, cu aplicare de la data aprobării hotărârii de revocare a acestora din funcția de administrator.”

Propunerea de la punctul 27 diferă însă de cea transmisă de acționarii SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, în sensul că îl adaugă pe Cristian Bușu, fără ca acesta să fi fost menționat de acționari.

Costurile totale aferente creditului de la Banca Transilvania pentru plata dividendelor au fost în sumă de 198.779 lei, a anunțat recent SIF Oltenia, răspunzând acuzațiilor SIF1.

Ieri, ASF a transmis SIF Oltenia să modifice convocatorul AGA din 29 octombrie, pentru alegerea a cinci administratori, pentru a reflecta întocmai propunerile acționarilor. Conducerea SIF Oltenia trecuse în convocator aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegeri, însă ASF a considerat că acest lucru este nelegal.

Recent, SAI Certinvest a cerut completarea AGA SIF Oltenia cu aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Nicolae Stoian, Carmen Popa și Anina Radu și aprobarea încetării mandatului de Director General al SIF Oltenia deținut de Tudor Ciurezu.

De asemenea, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au cerut completarea ordinii de zi a AGA SIF Oltenia, cerând atragerea răspunderii lui Tudor Ciurezu.

Amintim că SIF Banat Crișana și SIF Muntenia  au cerut reluarea AGA de bilanț SIF5, în contextul în care, în aprilie, o parte din acționari nu au fost primiți la ședința din sediul SIF Oltenia, fiind invocate motive pe fondul situației legate de pandemia coronavirus. Atunci, vicepreședintele SIF5 Cristian Bușu a prezidat o AGA cu acționarii din fața sediului, iar președintele Tudor Ciurezu o AGA cu cei din sediu, rezultând două rapoarte cu decizii contrare. Niciuna dintre decizii nu a fost înregistrată la Registrul Comerțului, fiind generate mai multe litigii. În cadrul acestora, plata dividendelor – conform deciziei AGA prezidate de Tudor Ciurezu – a fost suspendată de instanță. SIF1 si SIF4 au motivat cererea de repetare a AGA cu necesitatea indepartarii incertitudinii juridice si de a clarifica vointa actionarilor, inainte de pronuntarea instantelor.

ASF va monitoriza organizarea și desfășurarea AGOA SIF Oltenia din 12 octombrie

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014