Update articol:

Acțiunile SIF Muntenia – apreciere de 129% într-un an; Brokerii pun evoluția pe seama rezultatelor financiare și a ofertei publice recente

Acțiunile SIF Muntenia (SIF4) înregistrează o apreciere de 129% în ultimele 12 luni și de 90%, în anul curent, la 1,56 lei/unitate la finalul ședinței de ieri. Brokerii din piața de capital pun evoluția pe seama rezultatelor financiare și a ofertei publice recente derulate de acționarul Behboud Madadi.

Antonio Oroian, Broker Goldring, ne-a declarat: “Acțiunile SIF Muntenia s-au apreciat în principal pe fondul rezultatelor financiare publicate de către companie, revenind pe profit după ce anul trecut înregistrase pierderi cauzate de corecțiile pe care le-au suferit acțiunile companiilor din portofoliu. Pe de altă parte, aprecieri semnificative s-au observat în urma anunțului privind oferta publică de cumpărare inițiată de societate, iar ulterior, o și mai mare efervescență a apărut atunci când Behboud Madadi a venit cu o contraofertă la un preț cu aproximativ 26% mai mare (n.n. 1,6 lei/unitate) decât prețul pieței din momentul respectiv.

În urma ofertei recent încheiate, nu mă aștept să aibă loc schimbări semnificative, însă faptul că un acționar persoană fizică a creat acest precedent prin depunerea unei contraoferte, poate fi un pas important pentru dezvoltarea SIF-urilor, prin eliminarea problemelor existente la nivelul conducerii, eventual.

Discountul prețului față de ultima valoare raportată a activului net unitar a SIF Muntenia este de aproximativ 63%, fiind cel mai mic discount dintre cele ale celor cinci SIF-uri.”

După efectul produs de pandemie din anul 2020, când acțiunile SIF Muntenia au înregistrat o scădere de aproximativ 40%, compania a reușit să recupereze și chiar să depășească substanțial maximele înregistrate în anul 2020, ne-a transmis Ștefan Uleia, broker la Prime Transaction: “Principalele motive ale creșterii prețului acțiunilor SIF Muntenia au fost, pe de o parte, recuperarea de după primul val al pandemiei și, pe de altă parte, rezultatele financiare bune pe care compania le-a înregistrat în ultimul an, plus conflictul dintre acționari, conflict mediatizat intens în presa autohtonă și care a dus la o concurență privind prețul ofertei publice de cumpărare recent încheiată.

Chiar și cu o creștere a cotației bursiere de 135% în ultimul an, lichiditatea acțiunilor SIF4 rămâne în continuare redusă, fiind asemănătoare cu lichiditatea celorlalte SIF-uri. Valoarea totală de tranzacționare a acțiunilor SIF4 de la începului anului, este de aproximativ 60 milioane de lei. De asemenea, este de remarcat și ultima oferta publică de cumpărare în care ofertantul a achiziționat doar 12.287.145 de acțiuni în valoare de 19.659.232 lei. Ofertantul a cumpărat 1.57% din acțiunile societății”.

Potrivit lui Ștefan Uleia, unul dintre factorii care au dus către acest procent este și lichiditatea redusă în ciuda prețului oferit. Acesta ne-a mai spus: “Nu mă aștept să apară schimbări majore în ceea ce privește compania, dat fiind numărul mic de acțiuni cumpărat în ofertă, în comparație cu numărul de acțiuni ce s-a dorit a fi achiziționat.  Pe de altă parte, uitându-ne la cotația acțiunii, în momentul anunțului ofertei, prețul acțiunii a crescut cu aproximativ 19%, ajungând în zona prețului de 1.57 lei/acțiune. Este de remarcat faptul că acțiunile SIF4 și-au menținut cotația ridicată și după terminarea ofertei. “

Antonio Oroian consideră că evoluția acțiunilor SIF Muntenia și ale SIF-urilor, în general, sunt destul de imprevizibile, investitorii reacționând, se pare, doar la diferitele anunțuri pe care le fac societățile, în momentele respective având parte și de rulaje semnificativ mai ridicate,  în rest activitatea de tranzacționare pe acești emitenți fiind una relativ redusă în comparație cu cea a altor emitenți.

“Majoritatea ne așteptam ca, după eliminarea pragului de deținere de 5% de acum un an, interesul pentru aceste societăți să crească, însă acest lucru nu s-a întâmplat, ba chiar discount-urile față de VUAN (valoarea unitară a activului net) s-au majorat destul de mult.

Unul dintre motive ar fi, probabil, faptul că investitorii și-au menținut atenția către companiile performanțe, fără probleme la nivel de management, spre deosebire de SIF-uri, la care au fost numeroase controverse și dispute între acționari și conducere”, ne-a transmis brokerul Goldring.

Cu toate că prețul acțiunii a avut o evoluție ascendentă, SIF Muntenia rămâne în continuare o companie subevaluată dacă ne raportăm la VUAN-ul acesteia, apreciază Ștefan Uleia: “Rezultatele în primul semestru s-au îmbunătățit considerabil față de cele similare din anul 2020. De asemenea, mă aștept ca rezultatele din cel de-al doilea semestru să urmeze același traseu ascendent. Sunt mulți factori care pot să influențeze cotația SIF4, dar, având în vedere cele prezentate mai sus, dau mari șanse ca prețul acțiunilor să crească până la aproximativ 80% din activul net al acțiunii.

Pe lângă situația actuală a acționariatului companiei, sunt de luat în calcul și factorii externi. Influența mediului politic incert din România, mediului inflaționist și criza sanitară, au o pondere semnificativă asupra direcției cotației acțiunilor SIF4.”

Acționarul Behboud Madadi a ajuns la o deţinere de 6,13% din SIF Muntenia, în urma ofertei publice recente de cumpărare de acţiuni emise de către SIF Muntenia, potrivit intermediarului ofertei Alpha Bank. În cadrul ofertei, investitorul Behboud Madadi a cumpărat 12.287.145 acţiuni, în valoare de 19,65 milioane de lei.

Societatea de Investiţii Financiare Muntenia (SIF4) a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 163,674 milioane lei, comparativ cu pierderi de 16,649 milioane lei înregistrate în perioada similară din 2020.

Veniturile din dividende înregistrate în primul semestru al anului 2021 au fost mai mari cu 10,21 milioane lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 64,81% şi s-au ridicat la 25,9 milioane lei.

Valoarea activelor totale la 30 iunie 2021 a crescut cu 312,07 milioane lei, respectiv 19,3%, față de valoarea la 31 decembrie 2020.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014