Update articol:
INTERVIU - Agenția de turism Paralela 45 împlineşte anul viitor 30 de ani de activitate pe piaţa turistică

Alin Burcea, Paralela 45: “În actualul ritm, șansele ca Tarom să se închidă în 2020 sunt de 90%” (partea II)

Agenția de turism Paralela 45 împlineşte anul viitor 30 de ani de activitate pe piaţa turistică. Domnul Alin Burcea a avut amabilitatea să ne ofere un interviu în care ne-a expus punctul domniei sale de vedere cu privire la situaţia turismului în România. Astăzi vă prezentăm partea a doua a interviului în care ne vorbește despre situația TAROM. 

Reporter: În opinia dvs., care sunt modalitățile de salvare a companiei Tarom?

Alin Burcea: Am dat în aprilie o declarație că, dacă nu se intervine radical, compania Tarom intră în faliment. Toata lumea de la Tarom m-a urât.

Nu s-a întâmplat nimic și se pare că lucrurile se degradează acolo. În primul și în primul rând trebuie ca oamenii de acolo – CA sau Directoratul –  să ia decizii. Consiliul de administrație din ultimii 5-7 ani nu a luat nici o decizie. Membrii Consiliului de Adminsitratie încasează 1500 de euro, se văd o dată pe lună, stau 3 ore și nu fac nimic.

În plus Tarom are nevoie de ajutor de stat. Autoritățile trebuie să se adreseze Bruxelles-ului ca să dea voie statului să finanțeze TAROM.

În actualul ritm, șansele ca Tarom să se închidă în 2020 sunt de 90%.

Îmi asum ce spun, nu am nici o problemă. La 1 ianuarie 2003 aveau în conturi 500 milioane de dolari, iar acum două luni domnul ministru Cuc a zis că mai au 9 milioane de euro. Că au 9, că au 15, sunt foarte puțini pentru plățile curente.

Mai e o problemă: la Tarom, în ultimii 20 de ani, niciodată nu se știe în toamnă ce avioane charter vor fi pentru anul viitor. 

Directorul comercial, un tip deosebit, la zecile de emailuri pe care i le-am scris, mi-a scris: “Bună ziua! Din păcate nu v-am răspuns pentru că nu am noutăți. Sunt numeroase proiecte în derulare, cel mai important fiind flota Tarom, dar din păcate la acest moment sunt numai opțiuni și nu există date concrete pe care aș putea să le transmit”. Repet, este un om foarte educat și civilizat.

Nu știe nimeni nimic. Ei nu sunt în stare să facă, deși au calculatoare, programul de operare pentru vara viitoare. Ei nu știu niciodată nimic, nu știu ce avioane au, care le mai rămân, de câte locuri.

Nimeni nu decide nimic. Le e frică de DNA.

Eu trebuie să fiu atent să văd ce fac cu vânzările Tarom. Deja îmi pun problema ce se va întâmpla. La Tarom lucrurile sunt extrem de grave.

VEZI AICI PARTEA I

Alin Burcea, Paralela 45: „În general, interesul autorităților pentru turism este slab, inclusiv la nivel guvernamental” (partea I)

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014