Update articol:

Alpha Bank a vândut un portofoliu de credite neperformante de 10,8 miliarde de euro către Davidson Kempner

Grupul bancar elen Alpha Bank, prezent şi pe piaţa din România, va vinde un portofoliu de credite neperformante în valoare de 10,8 miliarde de euro (13,09 miliarde de dolari), precum şi  80% din acţiunile furnizorului de servicii de credite Cepal Holdings către fondul american de investiţii Davidson Kempner, transmite Reuters.

Vânzarea portofoliului, cunoscută sub numele de Galaxy, va fi a doua cea mai mare securitizare evaluată a expunerilor pe credite neperformante (NPE) din Europa după proiectul Siena din Monte dei Paschi.

Acordul se așteaptă să reducă ratele NPE și NPL ale Alpha Bank în Grecia la 24% și, respectiv, 13%, de la 43% și 29% în septembrie 2020.

Reuters raportase în  exclusivitate că Alpha Bank l-a selectat pe Davidson Kempner ca ofertant preferat în noiembrie anul trecut.

“Acesta este un punct de cotitură pentru banca noastră, deoarece facem un pas decisiv în abordarea concludentă a problemelor legate de calitatea activelor moștenite din recesiunea de lungă durată din Grecia”, a declarat CEO-ul Alpha Vassilis Psaltis într-o declarație.

“În ciuda condițiilor fără precedent pe care le-am experimentat datorită COVID-19, suntem mândri că am reușit să semnăm o astfel de tranzacție complexă în doar opt luni de la lansare”, a spus el.

Acordul plasează valoarea Cepal la 267 de milioane de euro, Alpha având o creștere suplimentară printr-un câștig de până la 68 de milioane legat de realizarea anumitor obiective, a spus banca.

Suma totală primită de Alpha Bank este echivalentă cu 35% din valoarea contabilă totală a portofoliului de credite. Vânzarea ar urma să se finalizeze în al doilea trimestru, în funcţie de obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare.

 

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/03/2021)

Notificare - detineri < 4%

MedLife S.A. (M) (02/03/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 22-26 februarie 2021

Solactive ERSTE Green Invest Index Certificat Index 0.10 (EBGREEN1) (02/03/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Reluare furnizare cotatii pentru EBGREEN1

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/03/2021)

Autorizare ASF-schimbare denumire din SIF Moldova SA in Evergent Investments SA