Sâmbătă s-au împlinit 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 care au luat 2.977 de vieți și au schimbat lumea pentru totdeauna. Au modificat permanent peisajul de securitate din Statele Unite și din alte țări, forțând guvernele să-și revizuiască complet strategiile de apărare, politicile și tacticile antiteroriste, scrie CNBC.
După douăzeci de ani, prăbușirea Afganistanului după retragerea trupelor americane și preluarea de către talibani – grupul care a găzduit Al-Qaeda în timp ce își planifica atacurile asupra Occidentului – pentru mulți reprezintă un eșec simbolic și devastator.
În ultimele două decenii ale războiului împotriva terorismului, s-au pierdut milioane de vieți și s-au cheltuit miliarde de dolari. CNBC a vorbit cu CIA, veterani militari și diplomatici ai războiului în lupta împotriva terorii, întrebând ce simt că America a învățat – și ce nu a reușit să învețe – încă din 11 septembrie 2001.
Ce am învățat de la 11 septembrie?
Nada Bakos, fost analist CIA
„Sincer, nu cred că am învățat atât de mult; Cred că probabil suntem destinați să facem din nou unele dintre aceste greșeli. Dar sperăm că am terminat cu ocupațiile uriașe din alte țări. Sper că am ajuns la punctul în care înțelegem că nu ne putem răspândi democrația și nu putem reconstrui alte țări după modelul nostru, într-un mod în care am fost suficient de naivi încât să credem că ar funcționa în acel moment”.
Jay, fost veteran de război al Marinei SUA și Afganistan
„Am aflat că 20 de ani de război ne-au făcut cei mai buni din lume la tactica unităților mici, dar continuarea luptei împotriva insurgențelor nu este treaba noastră.
Cred că consecința (a Afganistanului) este că nimeni nu se va grăbi să intervină. Oriunde. Până când trauma acestui lucru va dispărea.
William Patey, FOST AMBASADOR AL REGATULUI UNIT ÎN AFGHANISTAN ȘI IRAQ
„Cred că mulți americani au învățat să nu aibă încredere în guvernul lor. „Leadership”-ul a mințit publicul american timp de 20 de ani, în timp ce situația reală de pe teren din Afganistan nu a fost un mister pentru oamenii care au slujit acolo. Acest lucru a continuat timp de două decenii.
Iată totuși chestia înfricoșătoare: nu cred că publicul larg a învățat nimic. Nu au fost implicaţi în GWOT [Războiul Global împotriva Terorismului] la scară largă. Dacă ar fi fost, ar fi cerut răspunderea pentru tot ce s-a întâmplat, cu dezastrul din Kabul drept catalizator. ”
Jay a solicitat ca numele său de familie să nu fie publicat din cauza restricțiilor profesionale de a vorbi cu presa.
Combinarea terorismului cu religia a fost cea mai mare greșeală care cred că a fost făcută. Am creat dușmani care nu erau acolo.
Jalal Karim,
FOST AMBASADOR AFGHAN ÎN ARABIA SAUDITĂ
William Patey, fost ambasador al Regatului Unit în Afganistan și Irak
„Cu siguranță am învățat limitările utilizării forței în abordarea unei probleme precum terorismul global – am aflat că este mai complicat și că democrațiile liberale nu sunt foarte pricepute să dedice timpul și resursele necesare pentru a face această treabă. Sunt nerăbdători, iar orizonturile lor politice sunt foarte scurte.
Ceea ce am învățat și de la 11 septembrie este că amenințarea islamistă radicală rămâne la fel de puternică ca niciodată, nu a dispărut. Și, mai important, am aflat că ideologia islamistă radicală nu este islamul. E ceva diferit.”
Continuăm să avem lucruri precum războiul împotriva terorismului, războiul împotriva drogurilor. Acestea sunt războaie care eșuează. Acestea sunt întrebări societale și ideologice în curs de desfășurare care necesită politici complexe și dificile, care nu sunt ușor de tratat la fel de simplu ca războiul. ”
Sayed Jalal Karim, diplomat afgan și fost ambasador în Arabia Saudită
„Cred că intenția pe care o aveau SUA era bună, deoarece atacul din 11 septembrie a fost o groază pentru toți. Cred că războiul general împotriva terorismului este o cauză justificată.
Dar combinaţia terorismului cu religia a fost cea mai mare greșeală care cred că a fost făcută. Am creat dușmani care nu erau acolo”.
Cole T. Lyle, fost veteran de război al Marinei SUA și Afganistan și fost consilier militar al Senatului
„În ultimii douăzeci de ani, am aflat că armata SUA nu poate fi înfrântă la nivel tactic sau, cu rare excepții, la nivel operațional al războiului. Dar Statele Unite pot fi înfrânte la nivel strategic”.
Statele fragile sau eșuate sunt focare pentru terorism și cred că am creat noi focare.
Tracy Walder,
FOST OFIŢER , CENTRUL DE CONTRATERORISM CIA
Factorii politici străini și de apărare din DC trebuie să înceapă să se gândească pe termen lung la interesele strategice ale Americii la nivel global, în loc să aleagă ceea ce este în interesul lor pe termen scurt. Poporul american trebuie să ceară ca reprezentanții săi aleși să aibă o înțelegere fermă asupra statelor strategice în orice conflict major care urmează”.
Este lumea un loc mai sigur astăzi?
Tracy Walder, fost ofițer, Centrul antiterorism al CIA
„11 septembrie ne-a forțat să ne confruntăm cu un război de idei mai degrabă decât cu un război al oamenilor sau cu cucerirea teritoriilor. Cred că suntem mai siguri prin faptul că înțelegem mai bine acest lucru. Cu toate acestea, am creat o oarecare instabilitate în țări din cauza lucrurilor pe care le-am făcut acolo din cauza 11 septembrie. Statele fragile sau eșuate sunt focare pentru terorism și cred că am creat noi focare ca urmare a acestui fapt.”
Nada Bakos, fost analist CIA
„Cred că am evoluat în ceea ce privește siguranța. Guvernul SUA a găsit oamenii care planificau atacuri și i-au oprit înainte de a putea lua măsuri, încă din 11 septembrie.
Cred că în anumite privințe suntem mai în siguranță, cred că în alte moduri acțiunile noastre au creat, evident, mult mai mult haos și rău și – ISIS. Adică, să fim realiști, nu am fi avut ISIS dacă nu am fi invadat Irakul”.
Sayed Jalal Karim, diplomat afgan și fost ambasador în Arabia Saudită
„Nu cred că suntem mai în pericol acum, dar am fi putut fi într-o poziție mult mai bună, dacă am fi echilibrat lupta împotriva terorismului din toate aspectele – educație, economie, mentalitate, nu doar militară – și nu am fi combinat terorismul cu religia”.
William Patey, fost ambasador al Regatului Unit în Afganistan și Irak
„În mod evident, este mai sigur pentru Statele Unite, nu am avut un atentat terorist serios în Statele Unite continentale de 20 de ani. Dar Europa și Orientul Mijlociu au cunoscut mai multe atacuri teroriste… Amenințarea s-a împrăștiat acum în întreaga lume.
Avem o mai bună cunoaştere a informațiilor; este mult mai dificil pentru teroriști să organizeze atacuri complexe de genul 11 septembrie … dar această ideologie este încă capabilă să producă oameni de casă dispuși să facă lucruri de nedescris. Și într-adevăr, preluarea puterii în Afganistan de către talibani probabil că i-a încurajat pe acești oameni.
Natura amenințării s-a schimbat – este mai puțin concentrată și mai dispersată în întreaga lume. Partea islamistă radicală este vie și sănătoasă. ”
Ahmad Wardak, expert în Afganistan și fost jurnalist din Kabul
„Cred că Statele Unite sunt mult mai slabe decât acum 20 de ani, în principal din cauza celor două războaie pe care le-au purtat fără succes. Și dacă mergem la pre-11 septembrie, Orientul Mijlociu a fost relativ pașnic.
Dacă te uiți la state eșuate, ca urmare a invaziilor SUA din Orientul Mijlociu și Afganistan, vezi că atât de multe dintre aceste state eșuate sunt predispuse la organizații teroriste. Aceasta este o teamă pentru securitatea națională”.
Inima mea doare. Doare pentru oamenii din Afganistan care nu au cunoscut pacea reală de zeci de ani… doare pentru țara mea, a cărei onoare națională a avut de suferit.
Cole T. Lyle,
FOST VETERAN DE RĂZBOI AFGANISTAN
Cred că lumea nu se află într-un loc mai bun față de înainte de 2001. Acum SUA și aliații săi din Orientul Mijlociu se află într-o poziție mult mai vulnerabilă, Iranul fiind un hegemon regional – în absența lui Saddam Hussein – și cu talibanii înapoi la putere în Afganistan.”
Cum ați descrie sentimentele voastre, reflectând unde suntem acum?
Tracy Walder, fost ofițer al Centrului antiterorism al CIA
„Ultimele două săptămâni din august, doar vorbind pentru mine, mi-au fost incredibil de dificile. Am simțit că tot ceea ce am făcut nu contează. Că tot binele pe care încercam să îl fac a fost șters.
Mă simt foarte frustrată. Simt foarte mult că am lăsat literalmente oameni acolo, să moară. Nu dau vina pe Biden, Trump, Obama – nu dau vina pe o singură persoană. Întregul lucru este frustrant. Nu am reușit să înțelegem cultural Afganistanul”.
William Patey, fost ambasador al Regatului Unit în Afganistan și Irak
„Cred că cea mai mare este frustrarea, combinată cu tristețea, pentru că nu trebuia să fie așa.
Am construit o armată afgană care era total dependentă de sprijinul aerian și de logistica de zi cu zi, apoi când am scos covorul de sub ea am fost surprinși când s-au prăbușit. Deci, modul de plecare a fost foarte frustrant. ”
Jay, fost veteran de război al Marinei SUA și Afganistan
„Sper cu adevărat că mai mulți oameni din interiorul și din afara guvernului au luat notițe și sunt gata să revizuiască întregul aparat de securitate națională, deoarece adversarii noștri din întreaga lume au fost cu siguranță atenți.”
Cole T. Lyle, fost veteran de război al Marinei SUA și Afganistan și fost consilier militar al Senatului
„Războiul din Afganistan a fost cel mai justificat moral război în care au intrat SUA de la cel de-al doilea război mondial. Dar factorii de decizie politică au intrat fără să se gândească la finalul jocului, iar acum vedem rezultatele.
Cum mă simt în legătură cu războiul în general? Inima mea doare. Doare pentru oamenii din Afganistan care nu au cunoscut pacea reală de zeci de ani vor trăi acum sub stăpânirea rea a talibanilor.
William Patey, fost ambasador al Regatului Unit în Afganistan și Irak
„Limitările asupra puterii militare copleșitoare pe care Irakul și Afganistanul le-au arătat vor face ca țările din Occident să fie foarte reticente în a se implica de acum înainte. Cred că consecința este că nimeni nu se va grăbi să intervină. Oriunde. Până când trauma acestei situații va dispărea ”.