Update articol:

Ambasadorul SUA la Berlin: Germania a insultat SUA în disputa privind posibila implicare a gigantului chinez Huawei în construirea reţelei sale 5G  

https://de.usembassy.gov/our-relationship/our-ambassador/ https://de.usembassy.gov/our-relationship/our-ambassador/

Richard Grenell, ambasadorul SUA în Germania, a acuzat guvernul federal german că a insultat SUA într-o dispută privind posibila implicare a gigantului chinez Huawei în construirea reţelei sale 5G.  

„Declarațiile recente ale unor înalți oficiali ai guvernului german potrivit cărora Statele Unite sunt comparabile cu Partidul Comunist Chinez sunt o insultă a miilor de soldați americani care ajută la asigurarea securității Germaniei, precum şi la adresa milioanelor de americani angajaţi faţă de o alianţă occidentală puternică”, a spus Grenell.

Ministrul german ale economiei, Peter Altmaier, a făcut anterior, într-o emisiune de televiziune, o comparaţie între SUA şi China, declarând că Berlinul nu a impus un boicot după dezvăluirile despre spionarea de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a convorbirilor de telefonie mobilă din Germania.

Statele Unite cer, la rândul lor, companiilor lor să transmită informaţii ce ar putea fi folosite în lupta împotriva terorismului”, a adăugat Altmaier.

SUA se tem că Huawei va fi obligat să transmite date către guvernul de la Beijing.

Sâmbătă, la conferinţa sa anuală, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), principalul partid de guvernământ, a stabilit că Germania nu vor exclude neapărat Huawei de la licitaţiile pentru construirea reţelei 5G.

Membrii CDU au votat, cu o largă majoritate, că furnizorii vor fi consideraţi de încredere doar dacă ‘îndeplinesc în mod demonstrabil o listă de condiţii de securitate clar definite’.

Delegaţii la conferinţă au convenit că această listă ar trebui să interzică posibilitatea oricărei influenţe externe asupra infrastructurii 5G a Germaniei.

SUA au avertizat în mod ferm de mai multă vreme Berlinul în legătură cu autorizarea Huawei de a participa la extinderea reţelei germane de telecomunicaţii.