Update articol:

Anghel, BVB: Trebuie să creăm o nouă strategie pentru dezvoltarea pieței de capital

Sursa foto: BVB Sursa foto: BVB
  • Tănase, BVB: Reglementarea pieţei de capital creează încredere pentru investitori; sunt un susţinător aprig al zonei reglementate
  • Cristian Duțescu: Lipsa lichidității este generată și de excesul de reglementare

Toate părţile implicate trebuie să stea la aceeaşi masă pentru a crea o nouă strategie naţională, în vederea dezvoltării pieţei de capital, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la evenimentul de lansare a cărții “Legea privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață. Comentariu pe articole”, scrisă de avocatul Cristian Duțescu.

Domnia sa a spus: “Mi-aduc aminte că am trecut printr-o serie de modificări majore de legislaţie pentru piaţa de capital, generată de acel proiect pentru eliminarea celor opt bariere în calea dezvoltării unei pieţe de capital. Legea pieţei de capital a fost schimbată major la acel moment ca urmare a faptului că toţi stakeholderii au fost la aceeaşi masă. Cred că şi acum asta trebuie să facem, să aducem la aceeaşi masă pe toţi stakeholderii care sunt interesaţi de dezvoltarea pieţei de capital şi să creăm o nouă strategie naţională. Acest lucru va avea parte de clarificări, îmbunătăţiri, simplificări”, a spus Anghel.
Acesta a adăugat că piaţa europeană de capital se confruntă cu un exces de reglementare, care trebuie implementat şi în România, spre deosebire de piaţa de capital americană, unde legislaţia este un pic mai laxă.
“Am auzit de la mai mulţi experţi cu privire la excesul de reglementare europeană pe care, din păcate, şi noi suntem obligaţi să îl implementăm, ca parte din Uniunea Europeană. Spre deosebire de piaţa de capital americană, unde legislaţia este un pic mai laxă, la nivel european nu scăpăm de acest exces de reglementare. Rămâne de văzut de putem să facem. De multe ori trebuie să fim activi la Bruxelles pentru a face unele modificări ale reglementărilor. Fără o reglementare nu foarte stufoasă şi exces de reglementare europeană nu cred că vom putea merge mai departe”, a arătat preşedintele BVB.

În opinia lui Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), viitorul unei pieţe de capital nu se poate întâmpla într-o zonă dereglementată, deoarece reglementarea creează încredere pentru investitori.

Domnia sa a spus: “Nu cred că viitorul unei pieţe de capital se poate întâmpla într-o zonă dereglementată. Sunt un susţinător aprig al zonei reglementate, pentru că are un rost bine definit, acela de a crea încredere pentru investitori. Încrederea este crucială pentru a dezvolta o piaţă de capital. Trebuie să înţelegem foarte bine rolul acestei reglementări şi modul în care se aplică. Trebuie să facem acest exerciţiu de a înţelege toate aceste articole din legile care sunt propuse şi să putem promova aceste mecanisme. Să înţelegem scopul acestor reglementări mai ales când vorbim despre Legea emitenţilor, care se adresează antreprenorilor care vor să-şi listeze companiile. Şi în Codul Bursei trebuie să existe o revizuire. Încercăm să-l revizuim, încât să eliminăm elementele redundante şi să rămânem cu substanţa acestor elemente şi cu un sistem cât mai puţin birocratic”.
Avocatul Cristian Duţescu a precizat că, după 2008, în întreaga lumea a apărut o suprareglementare, ceea ce nu este un lucru bun.

Excesul de reguli poate să conducă la descurajarea activității, a spus avocatul. În opinia sa, lipsa lichidității de la BVB este generată și de excesul de reglementare, iar viitorul trebuie să aducă o simplificare a normelor.

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023