Update articol:
SINTEZA ACTIVITĂŢII DE CONTROL 2018

ANRE a acordat amenzi de 4 milioane lei operatorilor din domeniul energiei electrice și de 7,9 milioane lei celor din domeniul gazelor

*Topul amenzilor: E-Distribuție Banat – 500.000 lei, Nuclearelectrica – 300.000 lei și Distrigaz Sud Rețele – 200.000 lei
*În primul semestru, amenzile au fost de 1,8 milioane lei pentru operatorii din energie și de 1,6 milioane lei pentru cei din gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat, în 2018, amenzi de 4 milioane lei operatorilor din domeniul energiei electrice și de 7,9 milioane lei celor din domeniul gazelor, potrivit unui raport al instituției.

Cea mai mare amendă a fost acordată E-Distribuție Banat, de 500.000 lei. Compania a fost sancționată pentru încălcarea prevederilor Standardului de performanță pentru asigurarea serviciului de distribuție a energiei electrice, respectiv asigurarea echipei de intervenție în minimum de timp legal în cazul întreruperilor neplanificate: 8 ore în mediul urban, 18 ore în mediul rural.

De asemenea, Nuclearelectrica a fost sancționată cu 300.000 lei, pentru încălcarea obligației producătorilor de energie electrică de a oferta public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă.
Totodată, Distrigaz Sud Rețele a primit o amendă de 200.000 de lei, pentru Încălcarea obligațiilor privind eleborarea și transmiterea studiul tehnico-economic în vederea finanţării lucrărilor pentru realizarea obiectivelor necesare racordării la obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale, încălcarea prevederilor Standardului de performanță pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale privind înregistrarea, cu număr unic, fiecare sesizare/reclamaţie/solicitare.

De asemenea, Hidroelectrica și OMV Petrom au fost amendate cu câte 150.000 lei. (Vezi amenzile).

La marii operatori din domeniul energiei electrice s-au efectuat un număr de 250 de acțiuni de control, încheindu-se 190 de procese-verbale de constatare şi sancționare, aplicându-se 276 de amenzi contravenționale în valoare de 4.008.000 lei, astfel:

 La marii operatori din domeniul gazelor naturale s-au efectuat un număr de 356 de acțiuni de control, încheindu-se 315 de procese-verbale de constatare şi sancţionare, aplicându-se 312 amenzi contravenționale în valoare de 7.955.000 lei, după cum urmează:

În anul 2018, activitatea de control desfășurată de ANRE a vizat, cu prioritate, marii operatori din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale.                                                                                                                                

În principal, tematicile acțiunilor de control desfășurate la marii operatori au constat în verificarea modului în care au fost respectate dispozițiile legale privind:

 • indicatorii de performanță stabiliți prin standardele de performanță;
 • respectarea condițiilor de valabilitate ale licențelor deținute;
 • racordarea la rețelele electrice de interes public;
 • racordarea la sistemul de distribuție al gazelor naturale;
 • accesul la sistemul de distribuție și de transport a gazelor naturale;
 • asigurarea de către utilizatorii de rețea a echilibrului comercial al portofoliilor acestora;
 • vânzarea de către producători a energiei electrice;
 • obligația de tranzacționare a gazelor naturale pe piețele centralizate;
 • obligația de achiziție de certificate verzi;
 • certificarea conformității centralelor electrice fotovoltaice și/sau eoliene.

Potrivit ANRE, în semestrul I 2019, activitatea de control desfășurată de ANRE a vizat, cu prioritate, marii operatori din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale.                                                                                                                  

În principal, tematicile acțiunilor de control desfășurate la marii operatori au constat în verificarea modului în care au fost respectate dispozițiile legale privind:

 • racordarea la rețelele de energie electrică și la sistemele de distribuție a gazelor naturale;
 • organizarea și realizarea activității de mentenanță;
 • întocmirea programului de investiții în raport cu starea tehnică a rețelei precum și realizarea investițiilor programate;
 • înființarea punctelor unice de contact, facturarea, preluarea apelurilor telefonice și informarea clienților;
 • indicatorii de performanță stabiliți prin standardele de performanță;
 • respectarea condițiilor de valabilitate ale licențelor deținute;
 • obligația de tranzacționare a gazelor naturale pe piețele centralizate;
 • obligația de achiziție de certificate verzi;
 • certificarea conformității centralelor electrice fotovoltaice și/sau eoliene.
 1. La marii operatori din domeniul energiei electrice s-au efectuat un număr de 137 de acțiuni de control, încheindu-se 100 de procese-verbale de constatare şi sancționare, aplicându-se 165 de amenzi contravenționale în valoare de 1.869.000,00 lei, astfel:

II. La marii operatori din domeniul gazelor naturale s-au efectuat un număr de 106 de acțiuni de control, încheindu-se 70 de procese-verbale de constatare şi sancţionare, aplicându-se 58 amenzi contravenționale în valoare de 1.675.000,00 lei, după cum urmează:

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)