Update articol:

ASF cere SIF Oltenia să modifice convocatorul AGA din 12 octombrie, pentru a reflecta întocmai cererile acționarilor; Este a doua oara când ASF intervine, considerând că șefii SIF Oltenia nu au respectat legea în completarea convocatorului

*În convocatoul completat, pe lista celor pentru care se cere atragerea răspunderii, se află și vicepreședintele Cristian Bușu, deși el nu era menționat în cererea transmisă de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat conducerii SIF Oltenia (SIF5) să modifice convocatorul AGA din 12 octombrie, întocmai cum a fost solicitat de acționarii SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, considerând că modificarea textului propunerii, așa cum a apărut în convocator, nu a respectat condițiile legale.

ASF a transmis decizia direct către Bursa de Valori București.

Mai exact, conducerea SIF Oltenia a completat convocatorul AGA din 12 octombrie, cu puncte legate de revocarea administratorilor și a directorului general Tudor Ciurezu, solicitate de SIF Banat Crișana, SIF Muntenia și fonduri Certinvest, după ce, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a atenționat SIF Oltenia să dea curs solicitărilor  de completare a convocatorului AGA.

La punctul 27, pe convocator, apare propunerea: ” 27. Aprobarea atragerii răspunderii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian și Cristian Bușu pentru prejudiciul cauzat de aceștia Societății de Investiții Financiare Oltenia S.A., prin contractarea împrumutului în sumă de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania și, în consecință, aprobarea acțiunii în răspundere contra administratorilor menționați și desemnarea pentru exercitarea acțiunii în justiție a acționarului Gheorghe Marcel, cu datele de identificare disponibile la sediul societății.”
Dar, aceasta diferă de cea transmisă de acționarii SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, în sensul că îl adaugă pe Cristian Bușu, fără ca acesta să fi fost menționat de acționari.

Costurile totale aferente creditului de la Banca Transilvania pentru plata dividendelor au fost în sumă de 198.779 lei, a anunțat recent SIF Oltenia, răspunzând acuzațiilor SIF1.

In mod similar, recent, ASF a transmis SIF Oltenia să modifice convocatorul AGA din 29 octombrie, pentru alegerea a cinci administratori, pentru a reflecta întocmai propunerile acționarilor. Conducerea SIF Oltenia trecuse în convocator aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegeri, însă ASF a considerat că acest lucru este nelegal. Ulterior, convocatorul a fost modificat, votul cumulativ aparand ca propunere a CA-ului.

Pe 12 octombrie, este programata o AGA pentru repetarea AGA de bilant, unde ASF a avertizat insa că propunerea formulată de acționarii SIF Oltenia privind repartizarea profitului pe 2019 și Nota formulată de conducerea SIF5 încalcă prevederi legale referitoare Ia modalitatea de stabilire a datei de înregistrare.

Amintim că SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au cerut reluarea AGA de bilanț SIF5, în contextul în care, în aprilie, o parte din acționari nu au fost primiți la ședința din sediul SIF Oltenia, fiind invocate motive pe fondul situației legate de pandemia coronavirus. Atunci, vicepreședintele SIF5 Cristian Bușu a prezidat o AGA cu acționarii din fața sediului, iar președintele Tudor Ciurezu o AGA cu cei din sediu, rezultând două rapoarte cu decizii contrare. Niciuna dintre decizii nu a fost înregistrată la Registrul Comerțului, fiind generate mai multe litigii. În cadrul acestora, plata dividendelor – conform deciziei AGA prezidate de Tudor Ciurezu – a fost suspendată de instanță.

Deznodamantul AGA din 12 octombrie poate avea impact si asupra alegerilor din 29 octombrie.

Șapte candidați pentru Consiliul de Administrație SIF Oltenia

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020