Update articol:

ASFOR: Exploatarea brazilor de Crăciun nu pune în pericol pădurea; comercializarea acestora se supune doar reglementărilor fiscale

Brazii de Crăciun nu sunt incluşi în definiţia materialelor lemnoase, nu sunt monitorizaţi prin aplicaţia SUMAL şi nu se supun reglementărilor domeniului forestier nicăieri în lume, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), într-un comunicat de presă.

“De ani de zile, aceşti brazi, fie că provin din pădure, fie că sunt crescuţi în plantaţii, sunt exploataţi exact în acest scop: să fie împodobiţi de Crăciun! Este un proces gestionat cu atenţie de specialişti în silvicultură. De altfel, e bine de ştiut că majoritatea brazilor de Crăciun comercializaţi în România sunt din import şi provin din plantaţii. Codul Silvic, principala lege a domeniului forestier din ţara noastră este explicit şi poate fi consultat de oricine. Materialele lemnoase sunt următoarele: lemnul brut rotund sau despicat şi chiar cojit; lemnul de foc sub formă de trunchiuri, butuci, crăci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite şi netivite; capetele şi flancurile buştenilor; traversele din lemn pentru căi ferate, mangalul, lemnul ecarisat şi lemnul cioplit; lemnul sub formă de aşchii sau particule, rumeguşul, tocătura provenită din lemn, coaja arborilor şi resturile de lemn. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile”, precizează sursa citată.

ASFOR înţelege îngrijorarea celor preocupaţi neîncetat de protejarea pădurii, “dar exploatarea brazilor de Crăciun nu pune în pericol nici pădurea, nici natura”.

“Prin urmare, aşa cum ar fi absurd să ceară cineva confiscarea renilor lui Moş Crăciun şi trimiterea lor în vreo rezervaţie, la fel de absurd ar fi să considerăm brazii de Crăciun material lemnos! Comercializarea acestora se supune doar reglementărilor fiscale. Iar când va veni Moş Crăciun, va veni cu sania lui de lemn, nu la volanul vreunei maşini electrice. Şi va intra pe coş, aşa cum face dintotdeauna, chiar dacă în sobă ard lemne de foc, pe care nu le va interzice nimeni!”, se arată în comunicat.

Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022