Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au avertizat că dozele booster repetate de vaccin Covid-19 ar putea afecta negativ sistemul imunitar și ar putea să nu fie fezabile, potrivit Bloomberg.
Repetarea dozelor de rapel la fiecare patru luni ar putea slăbi în cele din urmă sistemul imunitar și ar putea obosi oamenii, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente. În schimb, țările ar trebui să lase mai mult timp între programele de rapel și să le lege de debutul sezonului rece în fiecare emisferă, conform planului stabilit de strategiile de vaccinare antigripală, a spus agenția.
Sfatul vine în momentul în care unele țări iau în considerare posibilitatea de a oferi oamenilor a doua injecție de rapel în încercarea de a oferi o protecție suplimentară împotriva infecțiilor cu omicron în creștere. La începutul acestei luni, Israelul a devenit prima națiune care a început să administreze un al doilea rapel, sau a patra doză, celor de peste 60 de ani. Marea Britanie a spus că dozele booster oferă niveluri bune de protecție și că nu este nevoie de o a doua doză de rapel în acest moment, dar va revizui datele pe măsură ce acestea evoluează.
Rapelurile „pot fi făcute o dată, sau poate de două ori, dar nu este ceva despre care putem crede că ar trebui repetat în mod constant”, a declarat Marco Cavaleri, șeful EMA pentru amenințări biologice pentru sănătate și strategie de vaccinuri, la o conferință de presă de marți.
Autoritatea de reglementare a UE a mai spus în cadrul briefingului că antiviralele orale și intravenoase, cum ar fi Paxlovid și Remdesivir, își mențin eficacitatea împotriva omicronului. Agenția a spus că aprilie este cel mai devreme în care ar putea aproba un nou vaccin care vizează o anumită variantă, deoarece procesul durează aproximativ trei până la patru luni. Unii dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume au spus că vor să producă vaccinuri care ar putea viza noi variante.