O mare bancă elvețiană admite că a conspirat cu contribuabilii americani și cu alții pentru a ascunde peste 5,6 miliarde de dolari de Serviciul Fiscal Intern.
Banque Pictet, divizia de private banking a Grupului Pictet, a fost de acord să plătească aproximativ 122,9 milioane de dolari ca restituire și penalități, într-un acord cu procurorii.
Dacă banca respectă termenii acordului său, Departamentul de Justiție va amâna urmărirea penală pentru trei ani și apoi va respinge acuzația de conspirație criminală pentru fraudarea IRS.
O mare bancă elvețiană a recunoscut că a conspirat cu contribuabilii americani și alții pentru a ascunde peste 5,6 miliarde de dolari de Serviciul Fiscal Intern, a anunțat luni Departamentul de Justiție.
Banque Pictet, divizia de private banking a grupului Pictet, veche de 218 ani, va plăti aproximativ 122,9 milioane de dolari restituiri și penalități, ca parte a unui acord cu procurorii.
Între 2008 și 2014, banca a avut 1.637 de conturi în numele clienților americani, care s-au sustras în mod colectiv de la taxele americane de aproximativ 50,6 milioane de dolari, a spus DOJ, potrivit CNBC.
Conturile dețineau peste 5,6 miliarde de dolari din cele aproximativ 20 de miliarde de dolari în active totale de la contribuabilii americani pe care banca le-a administrat în perioada relevantă.
Dacă banca respectă termenii acordului său, Departamentul de Justiție a fost de acord să amâne urmărirea penală pentru trei ani și apoi să respingă acuzația de conspirație criminală pentru fraudarea IRS.
Ca parte a acordului, banca a fost, de asemenea, de acord să coopereze la investigațiile aflate în desfășurare asupra conturilor bancare ascunse.
„Înlăturarea abuzurilor financiare rămâne o prioritate pentru acest birou”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, într-un comunicat.
„Încurajăm companiile și instituțiile financiare să vină la noi pentru a raporta faptele greșite”, a adăugat el.
Grupul Pictet a declarat că acordul urmează „cooperării extinse cu autoritățile americane, în deplină conformitate cu legea elvețiană”.
„Pictet este încântat că a rezolvat această problemă și va continua să ia măsuri pentru a se asigura că toţi clienții săi își îndeplinesc obligațiile fiscale”, se arată în comunicat.
Grupul Pictet a ajutat clienții să scape de impozitele din SUA prin deschiderea, menținerea și ascunderea conturilor nedeclarate pentru ei, au acuzat procurorii.
Banca a folosit „o varietate de mijloace” pentru a ascunde aceste conturi, conform acordului de urmărire penală amânată.
Banca deținea corespondența clienților legate de conturile la bancă, în loc să le trimită clienților din SUA, pentru a „ajuta să se asigure că documentele care reflectă existența conturilor rămân în afara Statelor Unite și în afara accesului autorităților fiscale din SUA”.
De asemenea, banca a creat și gestionat entități offshore care „nu aveau niciun scop comercial, dar existau doar pentru a-i ajuta pe clienții contribuabili ai Grupului Pictet din SUA să-și ascundă conturile și activele offshore de autoritățile fiscale din SUA”.
Grupul Pictet a menținut aproximativ 529 de entități offshore pentru conturile din SUA în intervalul de timp relevant.
De asemenea, grupul a ajutat clienții să păstreze bani nedeclarați în străinătate, transferând fonduri din conturi nedeclarate în conturi care păreau a fi deținute de clienți din afara SUA.
Aceste conturi erau controlate efectiv de către clienții contribuabili din SUA prin „donații fictive”, potrivit DOJ.