Plângerile consumatorilor cu privire la bănci și alte firme financiare din Germania au crescut cu o cincime anul trecut, arată datele oficiale, pe măsură ce autoritățile de reglementare fac eforturi pentru a susține încrederea în sector, potrivit Reuters.
BaFin, organul de supraveghere financiar al Germaniei, și-a sporit atenția în ceea ce priveşte protecția consumatorilor în urma prăbușirii Wirecard, compania de plăți de top intrată în insolvență pe fondul unui scandal contabil.
BaFin a primit anul trecut 15.000 de plângeri de la consumatori din cea mai mare economie a Europei cu privire la băncile lor și alți furnizori de servicii financiare, în creștere de la 12.500 în 2021.
Plângerile sunt pentru timpi lungi de procesare pentru închiderea conturilor, modificări ale termenilor și condițiilor și scăderea rețelelor de sucursale, potrivit oficialilor, bancherilor și susținătorii protecției consumatorilor.
Cifrele, raportate de Reuters pentru prima dată, vor fi făcute publice într-un raport anual în luna mai.
„Nu se poate ca instituțiile financiare să fie bine, pentru că își tratează prost clienții”, a spus Chan-Jae Yoo, un oficial BaFin, într-un interviu.
Deutsche Kreditwirtschaft, o organizație-umbrelă care face lobby pentru finanțele germane, a declarat că băncile germane sunt „extrem de stabile și robuste”, iar încrederea rămâne „înaltă” și „neafectată” de recentele tulburări cauzate de prăbușirea creditorilor din Statele Unite și Elveția.
Dar un sondaj realizat de YouGov de anul trecut a arătat că gradul de încredere în sectorul financiar al Germaniei – esențial pentru promovarea unei stabilități financiare mai extinse și pentru atragerea de capital pentru a susține creșterea economică – a fost sub media globală, fiind în urmă față de Canada, Australia și piețele majore asiatice.
Niels Nauhauser, un avocat al consumatorilor în landul Baden-Wuerttemberg, luptă de două decenii pentru drepturile consumatorilor. „Faptul că consumatorii ne solicită din ce în ce mai mult și ne cer sfatul este o dovadă suficientă că nu au încredere deplină în instituțiile financiare”, a spus el.
Un studiu realizat de EY din acest an a constatat că 25% dintre cei chestionați în Germania au încredere în firmele financiare, 31% nu și 44% erau indecişi.