Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Ben Laidler, eToro: Înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale va crește probabil volatilitatea pieței de capital și va reduce evaluările ridicate din prezent

Ben Laidler - Landscape
  • “După un deceniu de subperformanță, vedem că mărfurile de bază se află într-un moment favorabil”.
  • “Interesul investitorilor pentru investițiile “verzi” continuă să crească rapid”.
  • “Bursa de Valori București este mică, dar se descurcă bine”.

Înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale va crește probabil volatilitatea pieței de capital și va reduce evaluările ridicate din prezent, apreciază Ben Laidler, strategul eToro pentru piețe globale, într-un interviu pentru Financial Intelligence.

El a vorbit despre factorii care influențează piețele, dar și despre activele preferate de investitori.

“Bursa de Valori București este mică, dar se descurcă bine”, apreciază Ben Laidler, adăugând: “Obstacolele pentru investitorii individuali sunt reduse, acțiunea românească cu cel mai mare preț din indicele BET fiind de numai 56 EUR, o evaluare a raportului de preț/ câstig (P/E) de doar 9X, mult mai ieftină decât piețele mai mari, și un randament al dividendelor de 4,4% care este foarte atractiv într-o lume a investițiilor cu un randament scăzut.”

***

Ce evenimente vor influența piețele în a doua jumătate a anului?

Ben Laidler: Există două motoare dominante în a doua jumătate a anului.

Primul va fi ritmul de redeschidere economică și de redresare a creșterii. Și mai avem un drum lung de parcurs. În prezent, doar 26% din populația lumii a fost vaccinată, în timp ce “indicii” de lockdown (care arată gradul de izolare al țărilor) sunt încă peste 50 la nivel mondial, față de nivelul zero de dinaintea pandemiei. În prezent, asistăm la o “teamă” de creștere pe măsură ce numărul de cazuri de variante “delta” se amplifică. Ne așteptăm ca aceste îngrijorări să se atenueze, iar perspectivele de redresare a PIB-ului și a câștigurilor să rămână puternice.

În al doilea rând, Fed și alte bănci centrale globale se pregătesc să înăsprească politica monetară pe măsură ce creșterea economică și inflația se redresează. Ne așteptăm ca acest proces să fie gradual, bine comunicat și ca piețele să fie, în general, pregătite pentru el. Cu toate acestea, acest lucru va crește probabil volatilitatea pieței de capital și va reduce evaluările ridicate din prezent.

Care sunt așteptările pentru evoluția pieței americane și cum se va răspândi pe alte piețe?

Ben Laidler: Acțiunile americane au avut una dintre cele mai bune performanțe de până acum în acest an, beneficiind de implementarea timpurie a vaccinurilor, de redeschiderea economică și de sprijinul dramatic datorat măsurilor de politică fiscală. Ne așteptăm să vedem o oarecare recuperare a decalajelor de către restul piețelor în restul anului, în frunte cu Europa, pe măsură ce vaccinările se intensifică, economiile se redeschid, iar piețele mai ieftine (Europa 16x raportul preț/ câstig (P/E) față de 21,5x pentru SUA) și cu un grad mai mare de ciclicitate (sectorul financiar este cel mai mare sector european, în timp ce în SUA este cel tehnologic) răspund favorabil.

Ce sectoare ale economiei credeți că vor funcționa cel mai bine până la sfârșitul anului? Dar cel mai rău?

Ben Laidler: Suntem optimiști în ceea ce privește continuarea redresării PIB-ului și a câștigurilor și ne concentrăm asupra sectoarelor care beneficiază cel mai mult, cum ar fi materiile prime, industria și sectorul financiar. Câștigurile sunt mai reduse aici, evaluările sunt mai mici, iar aceste sectoare sunt în general mai puțin deținute de investitori. Suntem într-o fază a piețelor pozitive, așa că ne așteptăm ca toate sectoarele să crească, dar ne așteptăm ca sectoarele “defensive”, cum ar fi utilitățile, bunurile de consum de bază și asistența medicală, să se descurce cel mai puțin bine, deoarece acestea beneficiază cel mai puțin de o creștere mai bună și suferă cel mai mult din cauza randamentelor mai mari ale obligațiunilor.

Care au fost activele preferate pentru investitori în 2021?

Ben Laidler: Investitorii par să se concentreze în continuare asupra câștigătorilor relativi ai anului trecut și ai ultimului deceniu – tehnologia. Acest lucru este de înțeles, având în vedere tendința pozitivă de adoptare a tehnologiei pe termen lung, ratele încă puternice de creștere a veniturilor și a profiturilor, profitabilitatea ridicată și bilanțurile extrem de solide (“fortărețe”) care le determină să crească din ce în ce mai mult dividendele și să răscumpere acțiuni. Acest sector rămâne cel mai mare sector de acțiuni la nivel mondial.

Cum vedeți evoluția prețurilor materiilor prime?

Ben Laidler: După un deceniu de subperformanță, vedem că mărfurile de bază se află într-un moment favorabil. Este combinația dintre revenirea cererii după recesiunea din 2020, oferta redusă după un deceniu de investiții insuficiente și cererea crescută de investiții din partea celor care caută acoperire împotriva inflației sau modalități de a juca o perspectivă mai slabă a dolarului. Mărfurile au fost una dintre cele mai bune investiții în anii 1970, ultima dată când am asistat la o inflație semnificativă. Mărfurile sunt cotate în dolari, ceea ce stimulează efectiv cererea în cazul în care dolarul american se depreciază.

Cum vedeți impactul tranziției la zero emisii de carbon?

Ben Laidler: Costul producerii de poluare, reprezentat de costul dioxidului de carbon, crește rapid și va continua să crească, deoarece guvernele, consumatorii și investitorii acordă prioritate tranziției către economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Conferința ONU privind schimbările climatice (COP 26) din noiembrie va da un nou impuls. Costul scăzut al dioxidului de carbon la nivel mondial reprezintă în prezent o subvenție implicită de 1 trilion de dolari, care ajută acum profiturile corporațiilor, care vor scădea brusc în următorul deceniu. Acest lucru va stimula și mai mult dezvoltarea energiilor regenerabile și va afecta poluatorii. Tranziția ar putea avea, de asemenea, consecințe neintenționate. De exemplu, în prezent, pe piața petrolului, deoarece răspunsul tradițional al ofertei este încetinit de preocupările ESG* legate de investițiile în petrol, ceea ce face ca prețul petrolului să crească.

*Environmental, Social, Governance – noul trend economic, social şi politic global, va fi noul program de guvernare la care ne vom raporta.

Există un interes mai mare pe piață pentru instrumentele verzi?

Ben Laidler: Interesul investitorilor pentru investițiile “verzi” continuă să crească rapid. Se estimează că la nivel mondial există fonduri de investiții durabile în valoare de 2 trilioane de dolari, împărțite în peste 4500 de fonduri, care răspund cererii crescute a investitorilor pentru investiții în sectoarele “verzi”. Aceste cifre cresc cu aproximativ 20% pe trimestru. Până în prezent, Europa a fost în centrul acestei evoluții, reprezentând aproximativ 80% din aceste active, dar SUA recuperează acum rapid teren.

Cum vedeți piața de capital din România?

Ben Laidler: Bursa de Valori București este mică, dar se descurcă bine. Cu o capitalizare de piață de 38,6 miliarde de EURO, BVB este eclipsată de principalul indice european Stoxx Europe 600 și de capitalizarea sa de 9,8 de trilioane de euro, dar acest lucru poate să nu fie un lucru rău. Obstacolele pentru investitorii individuali sunt reduse, acțiunea românească cu cel mai mare preț din indicele BET fiind de numai 56 EUR, o evaluare a raportului de preț/ câstig (P/E) de doar 9X, mult mai ieftină decât piețele mai mari, și un randament al dividendelor de 4,4% care este foarte atractiv într-o lume a investițiilor cu un randament scăzut. Toate acestea au ajutat indicele BET să crească cu 21% în acest an, depășind în mod semnificativ performanța S&P 500 din SUA și a piețelor globale de acțiuni.

***

Ben Laidler are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021