Update articol:

Blinken îi îndeamnă pe liderii azer şi armean să negocieze o pace

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: president.gov.ua

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, le-a telefonat marţi liderilor Azerbaidjanului şi Armeniei pentru a-i îndemna să ajungă la o rezolvare paşnică după cele mai dure confruntări între cele două ţări vecine de la războiul din anul 2020, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Aflat într-o vizită la universitatea Purdue, în Indiana, Blinken le-a declarat jurnaliştilor că le-a transmis preşedintelui azer Ilham Aliev şi premierului armean Nikol Paşinian, în discuţii separate, că acest conflict ‘nu este în interesul nimănui’.

Blinken a mai afirmat că i-a ‘îndemnat’ pe cei doi lideri ‘să facă totul pentru încetarea ostilităţilor şi revenirea la negocierile privind o pace durabilă’.

Aceste discuţii telefonice au intervenit în contextul în care Rusia a afirmat că a negociat o încetare a focului între cele două foste republici sovietice.

Blinken a spus că rolul Moscovei suscită în continuare ‘îngrijorare’, dar a adăugat: ‘dacă Rusia poate într-adevăr să-şi folosească influenţa pentru a calma lucrurile (…) ar fi pozitiv’.

Diplomatul american Phil Reeker, recent însărcinat cu lansarea de negocieri între cele două ţări din Caucaz, se afla marţi la Baku pentru o vizită organizată înaintea acestei noi erupţii de violenţă, care a făcut 49 de morţi în rândul militarilor armeni.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah.

Noile lupte, care au izbucnit la miezul nopţii, arată în ce măsură situaţia rămâne explozivă.

Marţi seară, Ministerul azer al Apărării a acuzat Armenia că încalcă ‘în mod intens’ încetarea focului negociată de Moscova.

BVB | Știri BVB

E-mini Dow Jones TURBO LONG 0.001/28,000/29,000 (EBDOWTL22) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Septembrie 2022

TURBO LONG ON GOLD FUTURES (RCGLDTL2) (26/09/2022)

Suspendare tranzactionare - 11:31 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG atingere bariera

MedLife S.A. (M) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

BRK Dow Turbo Long 29850 (BKDOWTLB4) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022