Update articol:

Bogdan Huţucă, PNL: “Nu am nici o informaţie că ar exista discuţii cu FMI pentru vreun acord”

  • Bogdan Huţucă: Bugetul pentru anul viitor nu se poate discuta decât după alegerile parlamentare

 

PNL mizează pe propriii finanțiști pentru a finaliza bugetul până la finalul anului, ministrul de finanțe, Florin Cîțu, declarând recent că va lucra inclusiv de Crăciun şi Revelion  pentru a-l termina la 31 decembrie.

Unul din oamenii pe care se bazează PNL pentru gestionarea situaţiei economice a ţării este şi vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților, Bogdan Huțucă, care a ținut să nege, recent, că ar exista discuții cu privire la un acord cu FMI, în condiţiile în care PSD susţine contrariul.

Bogdan Huţucă spune:  “Nu sunt eu purtător de cuvânt al Guvernului acum, dar bănuiesc că bugetul de stat pentru anul viitor nu se poate discuta decât după alegerile parlamentare, pentru că este greu ca în campania electorală să convoci comisii, să convoci plenul, tot ce trebuie făcut pentru întocmirea bugetului. Dar eu îmi închipui că până la 1 ianuarie se închide! Orice formă, urmă sau brumă de discuție cu FMI nu există să fie discretă. Așa ceva ar fi fost public! Discuțiile cu FMI se fac cu Parlamentul, cu Guvernul. Eu nu am nici o informație că ar fi avut loc vreo discuție cu FMI”.

De-a lungul timpului, Bogdan Huțucă a avut mai multe inițiative legislative curajoase – cea mai recentă fiind de impact chiar pentru bugetul de stat. Este vorba de proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România. Concret, se referă la comerțul cu materiale prețioase, în special aur, asupra căruia statul a pierdut… complet controlul. S-a permis practic dezvoltarea unei piețe subterane enorme, statul neavând o “evidență a cantităților de metale prețioase care intră și ies din țară. Efectele negative s-au tradus în pierderi masive pentru bugetul de stat.”

Potrivit lui Bogdan Huţucă, posibila majorare a punctului de pensie cu 40% , nu cu 14%, cum bugetase PNL, va avea un impact enorm, de aproape 6,5%,  asupra bugetului de stat.

Pe 25 noiembrie, judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetară, care include majorarea pensiilor cu 40%, nu cu 14%, așa cum decisese Executivul.

În luna septembrie, când Parlamentul, cu majoritate PSD, a aprobat mărirea pensiilor cu 40%, Bogdan Huțucă, care este şi președintele PNL Constanța, a declarat: “PSD a detonat stabilitatea economică a României pentru câteva voturi. Cu premeditare și cu o iresponsabilitate fără precedent, parlamentarii PSD au votat creșterea pensiilor cu 40%. Pentru niște voturi, aruncă țara în faliment, mărind cheltuielile bugetare. Nota de plată a iresponsabilității de azi este de 6,5% din PIB. /…/ PSD rămâne călăul de serviciu al bugetului național si implicit al dezvoltării României. În contextul în care pandemia COVID-19 amenință stabilitatea economică la nivel global, niciun partid politic din lumea civilizată nu și-a permis să se joace cu viitorul propriului popor. Dar PSD este dispus să calce pe viitorul copiilor noștri, pe viitorul acestei țări pentru câteva voturi”.

Tot atunci, preşedintele Klaus Iohannis a precizat:  “Astfel de apucături electoraliste am mai văzut la PSD-ul lui Dragnea din 2016, se vede că PSD nu a inventat nimic nou și reia același ciclu de promisiuni fără acoperire în speranța că vor prinde câteva voturi, dar nu vor prinde”.

În prima săptămâna din noiembrie, finanțistul Ionuţ Dumitru spunea pentru Ziarul Financiar că deficitul de pe care-l vom înregistra în acest an – spre 9% din PIB – este doar pe jumătate provocat de pandemie: “Este un deficit de structură, decis de cheltuielile rigide (pensii, salarii, dobânzi). Va fi foarte greu pentru România, în 2021, cu un deficit de 7-8% din PIB”.

 

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica