Update articol:

BRD a raportat un profit net în creștere cu +18%, la 263 milioane lei, în trimestrul I

François BLOCH

BRD Groupe Societe Generale a raportat un profit net în creștere cu +18%, la 263 milioane lei, în trimestrul I, în conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

“Economia romaneasca a inregistrat o revenire solida in 2021. In primul trimestru din 2022, inflatia si razboiul din Ucraina si-au pus amprenta asupra perspectivelor, atat FMI, cat si Banca Mondiala reducand estimarile de crestere a PIB-ului Romaniei pentru 2022 la aproximativ 2%. Asteptarile pozitive sunt legate de Planul National de Redresare si Rezilienta.

Intr-un context din nou provocator, BRD ramane pe deplin angajata in indeplinirea rolului sau esential de a finanta economia intr-un mod responsabil.

In primul trimestru al anului 2022, creditarea a fost intensa pe toate segmentele. Finantarea companiilor a inregistrat un avans solid, de doua cifre, in dinamica anuala, atat pentru IMM-uri (+30%), cat si pentru marile companii (+13%). BRD a continuat sa sustina in mod activ Programul IMM Invest, ajungand la 2,5 miliarde de lei credite aprobate. Creditele nou acordate persoanelor fizice au atins un record al primului trimestru in 2022, creditele pentru locuinte inregistrand cea mai buna productie trimestriala din istorie, un remarcabil +139% fata de acelasi trimestru al anului trecut.

Bazandu-se pe o activitate dinamica de creditare si de tranzactionare, Grupul BRD a obtinut in primele trei luni ale anului o performanta financiara solida. Venitul net bancar a fost mai mare cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului 2021, in timp ce cresterea costurilor a fost controlata, in pofida inflatiei deja cu impact.

Cu profilul sau puternic, BRD isi poate sustine cu fermitate clientii si poate fi un partener de incredere pentru economia romaneasca” , a declarat Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Veniturile totale ale Grupului BRD au atins 810 milioane RON, mai mari cu +7,5% fata de T1 2021. Veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere sensibila (+9,8% an/an), sustinuta de o dinamica foarte buna a volumelor de credite, in timp ce efectul pozitiv al cresterii ratelor de dobanda incepe sa se reflecte progresiv asupra veniturilor.  Veniturile nete din comisioane au crescut cu 3,4% fata de anul precedent, beneficiind de volume mai mari de tranzactii ale clientilor care au compensat presiunea asupra preturilor serviciilor bancare zilnice si tranzactionale.

Cheltuielile operationale au totalizat 460 milioane RON in T1 2022. Cresterea acestora a fost mentinuta la +2,1%, excluzand contributia mai mare cu 40% la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie (69,2 milioane RON, recunoscuta integral in T1 2022, fata de 49,4 milioane RON in 2021). Cheltuielile cu personalul au crescut cu 2,5% pe fondul efectului de pret indus de cresterea salariilor, compensat doar partial de continuarea reducerii structurale de personal. Alte cheltuieli au inregistrat doar o crestere moderata (+1,5% an/an), in principal pe seama impactului deja vizibil al inflatiei asupra utilitatilor, si a costurilor de comunicare.

Performanta operationala a inregistrat un nivel ridicat in primele trei luni ale anului, cu o crestere de 9,0% a venitului brut din exploatare, pana la 350 milioane RON, comparativ cu 321 milioane RON in T1 2021 (+13,2% an pe an, excluzand contributiile cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie).

Rezultatele financiare solide au fost insotite de mentinerea unei calitati foarte bune a portofoliului de credite, reflectata de scaderea in continuare a ratei creditelor neperformante (2,7% la finalul lunii martie 2021) si de cresterea gradului de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante (76,5%). Costul riscului a inregistrat o reducere fata de T1 2021, combinand efectele unei performante bune de recuperare, dar cu perspective deteriorate avand in vedere contextul geopolitic actual (32 milioane RON cheltuiala fata de 54 milioane RON cheltuiala in T1 2021).

Avand in vedere toate cele de mai sus, profitul net a crescut cu 18% fata de T1 2021, iar ROE a atins un nivel ridicat de 12% in primul trimestru al anului.

Rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21,4%, iar rata fondurilor proprii de nivel 1 la 19,8% la sfarsitul lunii martie 2022 (dupa incorporarea profitului din 2021, net de dividendele aprobate), ceea ce reflecta o pozitie solida a capitalului.

Creditele nete la nivelul grupului BRD, inclusiv creantele din leasing, au inregistrat un ritm de crestere ridicat, avand un avans de +9,2% fata de anul precedent la sfarsitul lunii martie 2022.

Soldul net al creditelor pe segmentul retail a crescut cu +5,1% an/an, sustinut atat de segmentul persoanelor fizice, cat si de cel al intreprinderilor mici. Productia de credite pentru persoane fizice a inregistrat o crestere consistenta de +27% in T1 2022 fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand cea mai buna productie din istoria T1, determinata de dinamica puternica a creditelor noi pentru locuinte (+139%). Creditarea companiilor a inregistrat o performanta foarte robusta (+18% an/an), datorata atat activitatii dinamice pe segmentul IMM-urilor (+30% an/an), cat si cresterii solide a creditelor acordate companiilor mari (+13% an/an). BRD si-a continuat participarea activa la Programul IMM Invest, cu 289 milioane RON credite aprobate in T1 2022, din care 23% in cadrul subprogramului Agro IMM Invest. Activitatea de leasing a reconfirmat performanta solida, inregistrand o crestere a portofoliului de +17% YoY.

Depozitele clientilor au atins 53,3 miliarde RON, mai mari cu 3,8% fata de anul trecut. Avansul depozitelor retail (3,4% an/an) a beneficiat de intrari mai mari in conturile la vedere ale persoanelor fizice si de contributia importanta a resurselor companiilor foarte mici (+16,5% an/an). Cresterea depozitelor companiilor (+4,8% an/an) s-a bazat pe un avans de doua cifre al depozitelor IMM (+14,2% an/an).

BRD a continuat sa fie un participant foarte activ si in cadrul primei emisiuni de obligatiuni de stat Fidelis destinata investitorilor retail desfasurata in 2022, o suma de aproximativ 1 miliard de lei echivalent fiind subscrisa prin reteaua bancii.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (19/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (19/05/2022)

Autorizare modificari componenta CA

ELECTROARGES SA (ELGS) (19/05/2022)

Convocare AGOA - 30.06.2022

Erste Group Bank AG (EBS) (19/05/2022)

Notificare - detineri > 5%