Update articol:

BRD: Introducerea unei taxe pe active financiare, în realitate o taxă pe credite, ar avea consecințe clar negative asupra economiei românești

Sursa Pixabay
BRD are o expunere de 13 miliarde lei către Statul Roman la final de decembrie 2018

Introducerea unei taxe pe active financiare, în realitate o taxă pe credite, ar avea consecințe clar negative asupra economiei românești, consideră BRD, după cum se arată în comunicatul de prezentare a rezultatelor financiare, transmis Bursei de Valori București.

Odată cu publicarea pe 29 decembrie 2018 a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 114/2018, a fost introdusă o nouă taxă ce vizează în mod special sectorul bancar.

Astfel, începând din 2019, băncilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare dacă ROBOR este peste nivelul de referinţă de 2%, cuantumul taxei anuale crescând incremental în funcţie de intervalul în care se afla ROBOR. Luând în considerare nivelurile curente ale ROBOR, în cazul în care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestrială, băncile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare, conform BRD.

Cu alte cuvinte, înseamnă că băncile ar trebui să plătească o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acordă, subliniază banca.

BRD a mai transmis: “În primul rând, considerăm că este necesar să reamintim că indicii ROBOR reprezintă referinţele pieţei monetare. Aceştia au la baza ratele de dobândă interbancare ce se formează ca rezultat al cererii şi ofertei, la fel ca pe orice altă piaţă. Factorii care determina nivelul de lichiditate şi, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variaţi, printre ei cei mai importanţi fiind politica fiscală, execuţia bugetului public şi gestiunea datoriei publice, evoluţia mediului macroeconomic şi, în particular, a inflaţiei, şi politica monetară. Toţi aceşti factori sunt în mod clar în afara controlului băncilor”.

BRD menționează că a acordat 1,4 milioane de credite de consum şi pentru locuinţe în ultimii 10 ani.

Portofoliul de credite al BRD a crescut de la mai puţin de 1 miliard RON la peste 30 de miliarde RON în ultimii 20 de ani, graţie, în totalitate, capitalului investit de acţionarii săi şi fără a utiliza fonduri publice.

BRD a finanţat în mod constant investiţiile şi cheltuielile realizate de autorităţile publice, având o expunere de 13 miliarde lei către Statul Român la final de decembrie 2018 (obligaţiuni guvernamentale şi municipale, credite, angajamente de finanţare şi scrisori de garanţie către autorităţi centrale şi locale).

De asemenea, BRD este un contributor major la bugetul naţional, mai subliniază banca: “Valoarea taxelor şi a cheltuielilor sociale plătite de BRD în ultimii 10 ani totalizează 4,4 miliarde RON, ceea ce reprezintă 73% din profitul brut al băncii.

În ultimul deceniu, BRD a înregistrat, în medie, un profit reprezentând 1,2% din activele sale. Introducerea unei taxe pe active financiare, care s-ar adăuga contribuţiei deja semnificative a BRD la bugetul public, ar afecta, prin urmare, în mod substanţial capacitatea BRD de a genera profit pe parcursul unui ciclu economic.

La nivelul sistemului bancar, care a înregistrat în medie o rentabilitate a activelor de 0,4% în ultimii 10 ani, situaţia ar fi şi mai rea.

Fără a genera profit, băncile nu pot genera capital.

Fără a genera capital, băncile nu pot acorda noi credite.

În concluzie, introducerea unei astfel de taxe pe active financiare, în realitate o taxă pe credite, ar restricţiona, fără îndoială în mod drastic, capacitatea sectorului bancar de a-şi exercita în continuare rolul fundamental – acela de a finanţa proiectele şi activităţile tuturor actorilor din economie – şi ar avea consecinţe clar negative pentru întreaga economie românească”.

Banca subliniază totuşi, că normele de aplicare ale ordonanţei nu au fost încă publicate.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL