Update articol:
Reacție la anunțul lui Ludovic Orban despre impozitarea IT-iștilor

Cătălin Drulă, USR, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților: Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ

Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ, susține Cătălin Drulă, deputat USR și președinte al Comisiei IT din Camera Deputaților.

Politicianul enumeră motivele pentru care consideră impozitarea IT-iștilor o prostie: 

“1. Ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată. IT-iștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri susținând alte industrii. Statul pe de altă parte face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL.

2. Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă. Asta înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.

3. Ar însemna mai multă emigrare decât acum (“brain drain”). Locurile de muncă din Vest devin și mai atractive prin comparație.

Efectul net ar fi mai puțini bani pentru bugetul de stat (deci exact invers decât cel urmărit) și mai puțini bani în economia privată.

De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?”

 

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban,  prezent sâmbătă după amiaza la Mediaș, a precizat  că nu i se pare normal ca angajații din domeniul IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban. Potrivit acestuia, citat de Mediafax, nu pot fi create „facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”.

Mihnea Costoiu, rectorul Politehnica București: Președintele PNL ne spune că trebuie să desființăm reducerile fiscale pentru industria IT; este o declarație incredibilă!

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/04/2021)

VAN la data de 31.03.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (14/04/2021)

Perioada inchisa tranzactionare 15.04.2021 - 14.05.2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (14/04/2021)

Structura actionariat la data de 31 martie 2021